- Joakim K E Johansson -

Jubileum i bloggen, avhyst X100 och en film om Canonet


Den obligatoriska och alltid lika nördiga spegelbilden...

Idag firar jag ett litet jubileum här i bloggen. Detta är nämligen mitt ett hundrade inlägg sedan jag satte igång den 11 februari i år. Å det känns riktigt kul faktiskt. Inte minst eftersom jag har stiftat ett antal nya och trevliga bekantskaper och fått många intressanta kommentarer.

Eftersom det är inlägg nummer 100 kan jag passande nog också meddela att jag nu har sålt min Fujifilm X100. Jag ska ärligt erkänna att jag tvekade ett bra tag. Det är ju en väldigt trevlig kamera som framförallt levererar extremt fina bildfiler. Men tillslut kunde jag inte blunda för sanningen. Det var ett felköp från början till slut.

Kameran fyllde helt enkelt ingen lucka i mitt fotograferande. Jag hade inget behov av en X100 vilket innebär det var ett känslobaserat inköp. Därför blev den snabbt stående i ett skåp till ingen nytta. Ett trist öde för en så fin kamera och inte minst slöseri med pengar.

Nu har jag istället köpt kameran som jag borde ha köpt från början, nämligen en Panasonic Lumix LX5. Jo, jag vet. Det låter konstigt. Den kan över huvud taget inte mäta sig med X100 när det kommer till känsla, utseende och bildkvalitet. Men det var en LX5 som jag behövde. Allt det andra har jag redan.

Hursomhelst. Som en sista hyllning till min Fujifilm X100 (som redan är i händerna på den nye ägaren i Göteborg :-) kommer här mina tre favoritbilder som jag tagit med kameran. 



Så allra sist en liten film om min Canonets öden och äventyr :-) 

Inlagt 2011-11-17 21:10 | Läst 8146 ggr. | Permalink
Grattis då, alltid kul att fira något som går att fira! 100 inlägg är ett gott skäl att fira helt klart.

En fråga bara: vad behöver du Panasonic Lumix LX5 till om du inte behöver X100?
Svar från Joakim K E Johansson 2011-11-17 23:21
Tack! :-)

Det jag egentligen saknade var en mindre kvalitativ allroundkamera som man kan ha med sig överallt och som är hyggligt mångsidig. En kamera som funkar för vardagsknäppandet men också för lite seriösare bilder om det skulle behövas.

Och så gillar jag att kunna filma ibland. Speciellt när man är ute och reser. På den punkten är X100 rent av dålig, medan LX5 är riktigt bra.
Jag ser att du har blivit manlig fotobloggare igen! ;)

Du är nog inte ensam om att felköpa X100 misstänker jag. Den måste helt klart vara en av de mest haussade och känsloväckande kameror på senare år. Onekligen en frisk fläkt, även om det kanske även blåser lite mycket i plånboken i förhållande till vad det är.

Av bilderna tycker jag att tvåan och trean är "vinnarna". Vilken som är bäst är väl kanske lite svårt att välja då stilen är olika, men med tanke på mitt senaste blogginlägg så får jag nog ta tvåan. Lite mer direkt på något sätt.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-11-17 23:14
Precis Martin - kamerasnack, svartvita bilder och så självporträttet med kameran! :-)

Jag brukar aldrig köpa kameror av känsloskäl, men när det gäller X100 så gjorde jag till vissa delar det. Och resultatet blev som det blev.

Tack för din kommentar. Kul att du gillar bilderna! :-)
de som fasinerade mig allra mest var jo videoklippet me cannonet öde o äventyr,har en sådan kamera,den tillhör fortfarande en av mina favoriter,jag visade kameran för en av våra mest kända tidnings fi fotografer då jag var ute o gick på staden gick fram me min canonet o sa de är lite skin skilnad på storlek på de här o va du har ,han sa så här gick fram o kände på kameran du,de här är jo guld värd han gillade tydligen också kameran,fast nu är den inte så modern,men bilder blir de riktig skarpa till o me fast där spelar val av film framkallare förstornings aparat in en hel del också,avslutningsvis nu menar jag inte at de va nåt fel på bilderna heller,men jag fick et nostalgisk skimmer över mig då jag såg videoklippet hälsninger hälsningar harald förlåt röran,men jag har dålom dålig syn ser bara 35 prosent
Svar från Joakim K E Johansson 2011-11-18 09:15
Du behöver inte be om ursäkt Harald, det är kul att du kommenterar.

Ja, Canoneten har faktiskt en väldigt skarp glugg. Jag förvånas hela tiden av hur vältecknade negativ jag får när jag använder kameran. Som sagt, en väldigt trevlig liten mäsökare som ju också är smidig i formatet. Och löjligt billig.
porträttfotograf h.valde 2011-11-18 11:37
av videoklippet at dömma efter så tror jag din canon är mycket mera välskött en min den ser jo riktig snygg y ut jo,min är helsvart,jag köpte min beg här i nyköping i början på 80 talet,funkar klander fritt fortfarande,du har rätt förvånadsvärt skarpt optik,de samma sa en av fotohandlarna i staden också,avslutningsvis dom gör inte mycket till väsen av sig då du knäpper av en ruta,då låter de betydligt värre då du knäpper av me en typ hasselblad 500c eller en pentax 6¨7 för at nämna några ha en bra dag själv ska jag in till staden ock hämta lite färg kort på skiva hälsningar harald f.d trondheim norway
Grattis till 100 jubileet!
Själv har jag blivit med NEX för att jag vill ha en mindre kamera som ändå levererar bra bildkvalitet. Vi får se om det blir med min NEX som med din X100? ;)
-affe
Svar från Joakim K E Johansson 2011-11-18 09:13
Tack för det Alf! :-)

För mig blev det så här: X100 är ju en ganska nischad gatufoto/snapshot-kamera. Saken är bara den att när det gäller den sortens bilder så har jag redan mina analoga mätsökare som jag tycker är mycket roligare att använda.

Och när jag behöver riktigt hög kvalitet har jag ju min Canon 5D Mk II. Det jag egentligen behövde var en smidig liten fickkamera för det där opretentiösa knäppandet. Därför kände jag inget behov av min X100 så fort den första nyfikenheten hade lagt sig.

Men det är nog annorlunda med NEX. Den är ju betydligt mångsidigare än X100. Så jag önskar dig lycka till med din nya kamera! :-)
Snart kan vi jämföra pro-kompakter med varandra.

:-)
Svar från Joakim K E Johansson 2011-11-19 12:25
Ja, vi får ta en fototräff snart. Det är på tiden.