- Joakim K E Johansson -

Berlin var hett och jag var avslagen, men glad

Berlin är en ganska märklig plats för en förstagångsbesökare. Inledningsvis blir man lite besviken. Var det inte mer, liksom? Sedan händer något. Staden smyger sig på som en barfotaindian och man faller in i ett behagligt lugn och en mjukhet som förvånar med tanke på stadens storlek.   

För så är det faktiskt. Berlin är inte metropolen som bedårar med sin skönhet eller sina fantastiska och häftiga miljöer (även om de också finns). Det är alltså inte Paris eller Rom vi talar om. Berlin lever främst på stämningen, känslan, avspändheten - och så en sak till.

Det är nämligen löjligt billigt i Berlin med svenska mått mätt. Låt oss exempelvis titta på en viktig indikator i sammanhanget. Öl. En halv liter starköl kostar mellan 20 och 40 spänn på restaurang. Om det mot förmodan skulle kännas dyrt kostar samma jästa dryck runt tian i livsmedelsbutiken. 

Föreställ er kombinationen av en skön stad, billigt öl och dessutom fint väder uppe på alltsammans. Det är som ni förstår en farlig mix som har lett bättre män än mig själv i fördärvet. För mig innebar det att mitt planerade gatufotograferande i praktiken gick i stöpet. 

Ja, en och annan bild blev det såklart som ni kan se i det här inlägget. Fast jag ska helt ärligt säga att drivet efter att gatufotografera var extremt lågt och jag spenderade istället tiden med att besöka diverse turistfällor - och att dricka öl. 

Men det gjorde inte ett endaste dugg faktiskt. Jag hade det både skönt och kul. Kameran hade jag lika gärna kunnat lämna hemma den här gången. Ibland behövs den helt enkelt inte.

Men hallå – vänta ett ögonblick! Är inte mannen på bilden här ovanför bekant? Jodå, det är ju Magnus Fröderberg som är redaktör här på fotosidan. Han var också i Berlin så vi strålade samman för att snacka lite foto och sånt. 

En sak som vi bland annat pratade om var hur kameran påverkar fotograferandet. Det var nämligen en ganska stor skillnad på hur Magnus jobbade med sina digitala grunkor jämfört med hur jag själv fick gneta på med min gamla järnspis. 

Framförallt är det snabbheten som skiljer. Medan Magnus kunde hysta upp kameran och snabbt reagera på olika situationer fick jag jobba mera strategiskt. Något jag tycker märks på bilderna

Inlagt 2012-05-29 22:08 | Läst 3478 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Avis Jocke. Jag skulle också vilja ha åkt till staden med stort B. Jag tycker det är ett sundhetstecken att öldrickande och turistande ibland går före. Man är människa först och främst, inte plåtnisse. Dessutom finns det en inspirationsmoment som är väsentligt i streetfotandet. Visst, disciplin och bla bla är alltid viktigt, men inspiration har faktiskt betydelse.

Hoppas du mår bra. (Ska träffa Henke på fredag)

P-E
Svar från Joakim K E Johansson 2012-05-30 14:39
Tack Per-Erik! :-)

Ja, inspirationen ska man absolut inte underskatta. Och när den saknas är det helt enkelt lika bra att göra annat ett tag.

Jodå, det är bra. Hoppas det är bra med dig också. Hälsa Henke :-)
Kul att se bilderna :) Tack för att du delar av dig bilderna.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-05-30 14:39
Tack själv Mikael! :-)
Den kom ett igenkännande leende på mina läppar när jag läste dina första rader. Precis så var det för mig! Berlin smög sig på 'som en barfotaindian' och är nu en av mina favoritstäder. Jag har turen att ha en nära vän boendes inte så långt från Berlin, och har varit där många gånger. Har varit lite för feg för gatufoto, men övar på det... :)
Inspirerande bilder och underhållande text! :)
/Anna
Svar från Joakim K E Johansson 2012-05-30 14:41
Visst är det så Anna - sitter just nu och längtar tillbaka faktiskt. Berlin är ju ganska nära och billigt dessutom. Så jag kan absolut tänka mig att återvända.

Tack för kommentaren :-)
Snabb du var på att soppa och skanna. Tycker att du "kopierat" bilderna bra. Lite hårdare än tidigare kanke? Bra sting i dem.

Du har trots allt fått flera fina bilder tycker jag. Med din teknik sprutar man ju inte ut bilder. Sunt att du prioriterar att njuta av staden och låter fotograferingen hänga på istället för tvärt om.

Ölen kanske för dig (oss?) till Prag nästa gång?
Svar från Joakim K E Johansson 2012-05-30 14:41
Prag låter intressant - annars finns ju också Polen. Går en färja här ifrån stan :-)
froderberg 2012-05-30 14:44
Taget! Åker och rekar i Warszawa i juni under fotbolls-EM. Jag har upptäckt på Flickr att det finns väldigt många duktiga gatufotografer i Polen.
Mats Alfredsson 2012-05-31 12:50
Warszawa...! Får man hänga på?
froderberg 2012-05-31 12:52
Det tycker jag absolut!
Svar från Joakim K E Johansson 2012-06-02 11:46
Vi kanske kunde samla ihop en liten tropp fotosidanmedlemar och åka dit. Det hade varit kul.