- Joakim K E Johansson -

En gång i tiden var jag elitfotograf

Vintermörkret har kommit och jag sitter och plöjer igenom bildarkivet. Plötsligt får jag se mig själv som 21-åring. Iklädd flottans arbetsuniform står jag och gör mig till belamrad med en massa kameror. På axeln håller jag en bladare med ett 500-mm teleobjektiv. Det ser mer ut som en granatkastare än en kamera. Vilket såklart var meningen.

Detta är i begynnelsen, inser jag. Jag hade visserligen fotat ganska flitigt i flera år redan då. Men det var som fotograf på marinens fotodetalj i Karlskrona jag för första gången var tvungen att ta mitt fotograferande på allvar. Det var här jag fick min grundläggande fotografiska skolning i början av 1990-talet.

När vi värnpliktiga fotografer snackade med de hårdkokta röjdykarna och basförsvararna brukade vi skoja till det och säga att vi var elitfotografer. Men i själva verket tillhörde vi ett malajkompani med vaktmästare, postutdelare och sopgubbar. Fast jag klagade inte. Medan de förstnämnda exercerade i timmar oavsett väder satt jag inne på kontoret, drack kaffe och fingrade på en bladare. Det gjorde inte ont. 

Hursomhelst. Här kommer några bilder från min tid som elitfotograf. 


Mitt kompani hette 12:4. Bilden är tagen med en 500 C efter att vi hade slagit elitförbanden i en fotbollsturnering. De blev rätt snopna.  


Min fotokollega Jörgen Harre sitter och printar ut ID-bilder. Vi var bland de första som började köra med digitalkameror. Det var Kodak som tillverkade dessa platta och lite udda apparater. Du ser kameran sticka fram till höger om monitorn som i sin tur står på skrivaren. Kvalitén var ganska usel men det gick i alla fall "snabbt". 

Som värnpliktig fotograf blev det mycket plåtande av nyinryckta, muckarfoton och gruppbilder på nyexaminerade kadetter. Tyvärr tog jag inte särskilt många bilder på mina lumparpolare och livet på luckan. Något jag ångrar så här i efterhand. 

Men jag hittade i alla fall de här bilderna i en pärm. Visserligen var det förbjudet att ha fest på logementet. Det var dock något som mina lumparpolare alltid sket i. De både rökte och söp så mycket de ville. Typiska friheter malajer brukade ta sig. 

Tyvärr var negativen i riktigt dåligt skick.  

Året var 1994.

Inlagt 2011-12-04 21:48 | Läst 5880 ggr. | Permalink
Härligt! Det är kul med gamla lumparbilder.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-12-04 23:54
Tack Dawid! :-)
Det var mig fruktansvärt osnärtigt! Civila kläder, röka och sponken... :o

Jag har inte en enda bild från lumpen. Det rådde total torrläggning av fotograferingen, vilket ju så här i efterhand känns rätt synd.

Kul bilder, fast jag tycker hårdingen i början verkar ha svårt att hålla masken. ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2011-12-04 23:55
Den där "hårdingen" var nog snarare en spelevink! :-)
När jag mönstrade sa de: "Tyvärr har vi lagt ner Améns Fotoskola, men du kommer klara dig bra utan oss i det civila". Kanske skulle jag tagit en malajtjänst som förrådsman för att få chansen att komma till Värnpliktsnytt, men det gick ju bra ändå i livet.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-12-04 23:56
Ja, du har klarat dig bra ändå Magnus! :-)
Jag dokumenterade faktiskt lite av min värnplikt med en Leica Mini II. Det var innan jag fotograferade "på riktigt".

Här är blogginlägg och allt. http://www.fotosidan.se/blogs/norrvi/norrvi-stridsvagnstjanst-i-visby-och-en.htm
Svar från Joakim K E Johansson 2011-12-04 23:58
Kul blogginlägg. När jag läser det så inser jag att både du och jag faktiskt har åstadkommit lite nutidshistoria (museiman som jag är :-)! Lumpen finns ju inte längre.
Norpan 2011-12-05 11:37
Precis. Synd att jag inte var bättre på att fotografera bara :) Men det gör egentligen detsamma.
Hej på dig. Jag har precis skrivit min veckoblogg på min egen hemsida. Kände för att titta in ett tag på Fotosidan. Det ångrar jag inte. Vilka läckra bilder du har hittat.

Jag som har bott i en militärstad har inte några bilder mer än när de skulle lägga ner T4 och hade uppvisning där.
Komma in på logement har jag aldrig försökt. Då hade väl vakten tagit fram skjutvapnet och skrikit halt.

Du vet att jag gillar mest dokumentära bilder som ger framtiden något att förvalta. Jag har faktiskt varit på julmarknad i dag och lyckades sälja några av min böcker från Hässleholm. Det kändes bra.

Enbart så jobbigt för många vill jag skall berätta var bilderna är tagna än de kan se det när de kommer hem.

Ha en fin vecka än vi har detta rent ut sagt det jävla väder med dimma och regn varenda dag.
Min kamera har nu semester.

Hälsar
Gun-Inger Jag behöver hjälp om det går ta bort alla mina bloggar utan jag skall ta bort en och en.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-12-05 00:00
Tack för kommentaren Gun-Inger! :-)

Roligt att du säljer din bok om Hässleholm. Förhoppningsvis ska jag väl kunna få ihop min bok om Karlskrona också. Men det lär nog dröja ett år till. Minst.
Gun-Inger Arvidsson 2011-12-05 00:11
Det var tur att jag tryckte boken precis då annars hade jag aldrig gjort det. Det hände så mycket tragiskt därefter i mitt liv så jag hade inte orkat arbeta med den.

Jag är lat så det är sällan jag säljer själv. Upplagan har ändå minskat ganska bra för varje år. Spännande att få se när du har gjort din bok.

Jag som älskar Karlskrona och varit där ofta som jag kanske skivit innan först med barnen sedan med barnbarnen som tradition varje sommar i många år.
Hälsar
Gun-Inger
Riktigt sköna bilder det där :)
Svar från Joakim K E Johansson 2011-12-05 10:33
Tackar Danne! :-)
Malaj och värnpliktig fotograf, bättre värnplikt får man nog leta efter! Själv var jag flygmalaj och vaktmästarbiträde på flygstaben. Jag kunde ha dött av pur långtråkighet. När jag klagade sparkade de helt enkelt ut mig. Senare har jag förstått att de gärna gjorde sig av med malajer och andra om de kunde, för att spara pengar. Så varför måste man då gå där och drälla? Jo, att göra värnplikt var en medborgerlig rättighet, punkt och slut!

Många år senare arbetade jag på en civil försvarsbefattning. Och kunde då konstatera att vår dåvarande försvarsmakt var just så absurd om jag misstänkte när jag lumpade. Vilket jag väl kan säga nu, när den inte finns kvar längre. Försvarsmakten som den såg ut för några decennier sedan.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-12-05 10:34
Jag kunde inte klaga. Att vara malaj kändes helt okej. Jag fick ju fotografera hur mycket jag ville! :-)
Ja, när man ser sådana här bilder börjar jag fundera om jag ska klättra upp på vinden och se om jag kan hitta kartongen med gamla lumparbilder. Jag hade tillstånd att fotografera och det blev en hel del bilder, även om det inte alltid gick att kombinera tjänsten med kamera.
Men jag har nog inte så där uppsluppna bilder...
Svar från Joakim K E Johansson 2011-12-05 10:35
Det tycker jag att du ska göra Jan-Olof. Lumpen är ju numera historisk! :-)
Funderade på om det var samma bladare som jag använde 1970 men sen läste jag ju att 1000Fen uppgraderats till en 500C så det var det ju inte. Fast jag var inte värnpliktig fotograf utan bara fartygsfotograf på fregatten Sundsvall där huvuduppgiften var att stå på den kraftigt rullande kommandobryggan och försöka fånga siluetterna av möjliga sovjetiska fartyg i horisonten...
Svar från Joakim K E Johansson 2011-12-07 13:46
Kul! Jag utbildade faktiskt fartygsfotografer. Däremot var jag aldrig ute på den sortens jobb själv.
Fina grejer! Väldigt kul att se dessa bilder och läsa om dina äventyr! :)
Svar från Joakim K E Johansson 2011-12-07 13:44
Kul att du gillar inlägget Andreas! :-)
Ett kul inlägg. Härligt att du bjussar på dig själv. Önskar att jag själv hade tagit fler bilder från den här tiden.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-12-07 13:44
Tack för kommentaren Björn! :-)