- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Det knepiga med att hitta rätt uttryck i ett projekt

För några veckor sedan påbörjade jag lite försiktigt mitt nya fotoprojekt om Akalla. En viktig sak för att komma igång på allvar är att verkligen börja tänka bild. Alltså att mentalt bryta sig ur den rutinmässiga vardagslunken och se sig omkring ordentligt. För det gäller ju att se alla dessa bilder som faktiskt finns där hela tiden.   

En annan viktig sak är såklart också att ha kameran med sig så mycket som möjligt. Därför har jag återigen kameran med mig i stort sett alltid när jag lämnar bostaden. Så med kameran redo och hjärnan inställd på att skanna efter intressanta motiv är min förhoppning nu att högen med bilder ska börja växa. 

Men det finns en till viktig sak som jag grubblar över. Till skillnad från mitt projekt om Karlskrona som gjordes med analoga kameror och svartvit film i klassisk gatufotostil tänker jag plåta det här digitalt och i färg. I och med det beslutet måste jag också hitta ett fungerande uttryck.

Jag vet ännu inte hur det slutligen kommer att se ut. Kanske är det helt enkelt så att det får växa fram och uppstå av sig självt under tiden projektet fortgår. Bilderna i den här bloggposten är i alla fall ett exempel på hur uttrycket skulle kunna bli. Som ni ser är det en slags motsats jämfört med mitt projekt i Karlskrona. 

Personligen kan jag tycka att det finns en nackdel med att fotografera digitalt i ett projekt. Och det är helt enkelt att valmöjligheterna blir för många. Det går att fibbla och ändra i all evinnerlighet med olika uttryck. Du hamnar lätt i det berömda "The paradox of choise" - ju fler valmöjligheter, desto svårare blir det att bestämma sig.  

Med det analoga så kommer uttrycket på sätt och vis automatiskt utifrån valet av kamera, brännvidd och film. Kanske är det just därför så många av de fotografer som ses ställa ut, göra böcker och så vidare plåtar analogt. Jag tror inte att det är en slump. Men oavsett vad tänker jag köra på med det digitala nu. Det får bli så den här gången. 

Inlagt 2017-02-11 12:16 | Läst 7509 ggr. | Permalink
Intressanta funderingar!
Å de e bra att fundera! ;)
De e nog viktigare att fundera i den digitala världen,
då det finns så många valmöjligheter!
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2017-02-11 13:18
Ja, så är det. Mycket tid går till att fundera istället för att ta bilder :-)
Det där kan man klura länge på. Men ibland ger det sig själv om man vet vad man vill berätta om. Det vill säga först hitta den röda tråden och sedan finna ett passande uttryck. "Akalla" är kanske inte din röda tråd/kärnan utan bara en av begränsningarna i projektet.

Här är i alla fall en fotograf som hittat en konsekvent bildstil. Men då är han också begränsad till att fotografera om natten. http://estonianworld.com/life/pictures-eesti-noir-through-the-eyes-of-photographer-tonu-runnel/
Svar från Joakim K E Johansson 2017-02-11 13:22
Verkligen snygga och stämningsfulla bilder.

Det du säger om den röda tråden är viktigt. Akalla är just en begränsning, inte själva berättelsen. Men även det kan säkert också växa fram. Det vill säga genom att gå runt och undersöka med kameran framträder det intressanta efterhand.
Benganbus 2017-02-11 13:28
Tack för den intressanta länken Magnus!
Och Joakim, tack för "The paradox of choice | Barry Schwartz"
/B
Jag gillar framför allt dagens två första bilder från tunnelbanan, den i sig skulle kunna vara ett bra projekt och spännande.
Se det som en fördel att arbeta digitalt, fördelarna är många, du kan arbeta med samma objektiv men utan den analoga filmens begränsningar, ljuskänsligheten är överlägsen och därmed även friheten.
Att man som konstnär vill arbeta manuellt förstår jag, men för dokumentation är digitalt absolut minst lika bra eller till och med bättre, det är en vanesak.
Svar från Joakim K E Johansson 2017-02-11 19:56
Tack för kommentaren och intressanta reflektioner Stefan!
Kul med ditt projekt "Akalla", Joakim! Den nya bilden från tunnelbanan är fin, rulltrappan ser ut som ett diskotek. Intressant det som du och Magnus skriver, att "Akalla" är kanske mer en begränsning än kärnan i projektet.
Svar från Joakim K E Johansson 2017-02-11 19:56
Jag tackar för det Johan! :-)
Johan Pihl 2017-02-12 16:17
Såg inte översta bilden med tunnelbanevagnen då jag läste inlägget. Den är också riktigt snygg! Kul att de behållit bergets konturer, och speglingen i marmorgolvet är också snygg.
Jag fastnade direkt för första bilden och öppnade därför inlägget trots att våra fotointressen kanske inte överlappar så mycket. Andra bilden är också läcker men det är ju mest färgerna som gör det, den första upplever jag som ett motiv som kräver mer bildseende/kompetens för att se. Eftersom din första bild var så lockande att jag öppnade och läste texten fick jag ju också ta del av intressanta tankar. "The paradox of choice" ställs vi ju inför allihopa som fotar digitalt, var sej det är undervattenbilder, fåglar eller gatufoto. Jag har varit på workshops där deltagare inte lyckas visa ett bestämt (lågt) antal bilder helt enkelt för att de inte kan göra ett snabbt val ur dagens skörd på flera hundra bilder. Trots att det inte ens var bildens fantastiska kvalité som var viktig.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim K E Johansson 2017-02-11 19:58
Att välja ut sina bra bilder kan verkligen vara svårt. Jag brottas med det hela tiden. Har också märkt att om jag går tillbaka och tittar på bilder som är flera år gamla så kan jag gilla helt andra bilder än de där jag först tyckte var bra.

Tack för din kommentar, Lena!
Om jag skulle göra ett önskemål om vad jag skulle vilja se i ett Akallaprojektet så ser jag ganska banala bilder framför mig. Från årets alla perioder, sol och natt som denna du lagt upp (gillar den). Kanske snarare porträtt än gatufoto. Jag skulle vilja lära "känna" Akalla. Lycka till!
Svar från Joakim K E Johansson 2017-02-11 20:00
Tack Ola! :-)

Det är något sådant som jag också ser framför mig. Det lär inte bli gatufoto på det sättet utan mer porträtt, miljöbilder, detaljstudier, och så vidare.
Kul att du har ett projekt framför sig.
Varför begränsa dig kör digitalt så kan du fixa den analoga känslan sedan om du vill.
Din tredje bild tycker jag har det rätta anslaget till projektet.
Man skall inte jämföra fotograrfer med den tredje bilden har lite av ”Lars Tunbjörk” i sin framtoning.
Skall bli intressant att följa ditt projekt, du har en fin start!
Göran
Svar från Joakim K E Johansson 2017-02-13 21:30
Tack för det Göran! Jämförelsen med Tunbjörk suger jag så klart åt mig :-)
Tycker också att trean har en annan känsla över sig, mer feeling i bilden, mer berättande...mer Akalla liksom. Trots att jag inte vet så mycket om Akalla... =) Men de övriga två får mej mer att associera till t-banan i stort.
Kul med projekt!
Svar från Joakim K E Johansson 2017-02-13 21:32
Ja, det är ju precis så! Tunnelbanan är inte så unik för just Akalla. Jag måste ta andra bilder om det ska bli intressant, vilket jag faktiskt redan har gjort. Kommer att visa dom i en annan bloggpost om några dagar :-)

Tack för din kommentar, Lena!