- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Gatufoton kvällstid - kan det vara något?

Nästan alla gatufoton som jag tar fotograferas under dagtid. Det slog mig extra tydligt när jag och Magnus Fröderberg var i Istanbul nyligen. För då fotograferade nog både jag och Magnus betydligt mer på kvällen än vad vi gör i vanliga fall. Inte minst eftersom det var så häftigt att gå omkring i denna livfulla och exotiska stad.

På sätt och vis är det ganska naturligt att gatuplåtandet sker dagtid eftersom det är mest folk i rörelse då. Samtidigt vill man gärna ha hyggligt snabba slutartider och bra skärpedjup för just gatufoto. Något som kräver ganska mycket ljus. Men med dagens kameror går det trots allt bra att fotografera även i svagt ljus tack vare fantastiska ISO-egenskaper.

Jag har därför börjat grubbla på en grej. Något som jag inser att jag på sätt och vis har släppt sedan jag började med gatufoto. Och det är att utnyttja exempelvis skymningsljus eller gryningsljus för att få till bilder med mera känsla. Bilder som inte upplevs som så platta, helt enkelt. 

Förut när jag plåtade mycket miljöer, landskap och liknande tänkte jag på detta hela tiden. Då fotograferade jag bara i undantagsfall under dagtid. Jag har därför en liten idé i skallen om att nu i sommar försöka utnyttja kvällsljuset mycket mera. De borde kunna ge bilder med en annan känsla, men faktiskt även med helt andra typer av motiv eftersom det händer andra saker tidigt på dagen och sent på kvällen.

Över huvud taget är min plan att bli mycket mera medveten om ljuset när jag gatufotograferar. Hursomhelst - i det här inlägget bjuder jag dock på några typiska dagljusbilder som jag har tagit den senaste tiden. 

Inlagt 2015-06-11 08:31 | Läst 2434 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Trodde du skulle göra fler inlägg med bilder från Istanbul? :) Men bra att du är produktiv och kommer mer mer nytt.

På dan blir det inte lika lätt fotografiskt fulländandade bilder, även om händelserna i sig är intressanta. Det är inte utan anledning som Alex Webb helst plåtar i skymningen. Den understa bilden tycker jag är så stark att det inte behövs något extra ljus.
Svar från Joakim K E Johansson 2015-06-11 09:04
Nja, jag har nog rotat fram allt av värde från Istanbul :-)

Alex Webb är intressant. Han jobbar på ett komplext sätt med flera lager, dessutom. Jag tänkte låta mig inspireras av honom så kanske jag tillslut på riktigt blir vän med trettiofemman också :-)
Det här är en mycket spännande och intressant tanke tänkte jag,
och förväntade mig att se bilder!?? ;)
Men tappa inte bort den här spännande tråden,
för den e ovanlig! Kolla i gatufotopoolen så ser du!
Men jag tror mera åt natthållet!
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2015-06-11 12:31
Tack, kul att det verkar spännande :-) Bilder kommer förhoppningsvis framöver. Så håll ut! ;-)
Benganbus 2015-06-11 15:14
Kom att tänka på Strömholms bilder, du vet frivola damer i natten! ;)
Nåja, men tänker litet på Mats Alfredssons bilder, ibland e det nattgatufoto,
och då tycker jag det är spännande, och litet svårare också! ;)
/B