- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Jag vill också ha en renodlad kamera, som Mikael Good

Mikael Good skrev nyligen ett uppmärksammat blogginlägg om att moderna kameror har blivit alldeles för avancerade för många av oss. Eller, rättare sagt att de är överlastade med funktioner och knappar som inte riktigt går att stänga av och välja bort, vilket försämrar användarupplevelsen.  Jag har själv skrivit något liknande om saken och håller därför med Mikael Good till punkt och pricka. 

En del undrar hur något sådant ska gå till eftersom vi fotografer har så många olika behov och preferenser. Mitt förslag är att kameratillverkarna ännu mera börjar betrakta kameror som datorer, vilket de ju faktiskt också är. Med ett sådant mindset borde de i ännu större utsträckning kunna överlåta till användarna hur de vill konfigurera sina kameror. Ungefär som det går att bestämma vilka funktioner en smartphone ska ha genom att installera olika appar.

Vissa tycker att diskussionen är meningslös och påpekar att kameror redan idag går att anpassa i hög grad. Detta stämmer visserligen. Men, för mig handlar det om att få en optimal och renodlad användarupplevelse. Ja, faktiskt en form av minimalism. Genom att skala bort oväsentligheterna och kluddet som stör bli det helt enkelt lättare att fokusera på det du vill uppnå.

Det här borde vara möjligt för kameratillverkarna att fixa. Frågan är väl bara om behovet är så pass stort att de ens orkar bry sig? Förmodligen inte, är min gissning. Men, om dessa möjligheter hade funnits skulle jag ha ställt in min Fujifilm X-Pro2 ungefär enligt nedanstående. Allt för att få till en ur mitt perspektiv så bra gatufotokamera som möjligt. 

- De grundläggande funktionerna (bländare, slutartid, ISO, exponeringskompensation, autofokus och spaken som skiftar mellan optisk och elektronisk sökare) skulle jag låta vara som de är. Samma sak med menyknappen, liksom knappen för view mode. 

- En knapp skulle sedan dedikeras till att välja AF-läge.

- En annan till att välja mellan frammatningsmetoderna.

- En tredje knapp skulle gå till blixtinställningarna.

- En fjärde skulle jag ställa in för att kunna välja filmsimulering. 

- Övriga knappar skulle vara helt avstängda, förutom play-knappen. Och när den hade tryckts in skulle kameran fungera som den gör i nuläget med möjligheten att bläddra bland bilderna, starta den trådlösa kommunikationen och så vidare.

- Jag skulle också dölja i stort sett alla menyer och val som inte har med bildinställningarna att göra.

Inlagt 2020-08-25 13:19 | Läst 5781 ggr. | Permalink
Jag tycker det skulle finnas ett minneskort att sätta in i kameran, kameran läs Fuji X100S, som begränsar det hela! :)
Där skulle det bara finnas en svartvit filmsimulering på 800 ISO, med ett begränsat antal bilder, typ 100 bilder, och så skulle man få ut det i jpg! :)

AF e Ok för oss som börjar se litet dåligt, och tidsautomatik, men sedan skulle det inte finnas så mycket mera som drar bort intresset från själva fotograferingen! :)
/B
Sven Blomquist 2020-08-25 14:10
Jag har en XT-4 sedan ett par månader. Den fick en "lagom" inställning direkt, som passar mig. Jag använder fast optik och nästan alltid bländare 5,6.. Det är till 90 % 35mm (52,5 på småbild) och jag funderar nästan aldrig på mina inställningar. Jag tar de bilder som passar och struntar i de som jag skulle kunna ta med andra objektiv och inställningar. Det fungerar för mig och det är skönt att slippa fundera på allt man skulle kunna göra.
Jag köpte först en XPRO-2, sedan en XPRO-2 och därefter XT-4. Jag var först inne på en X100, men jag ville (krävde) en lite längre brännvidd. Annars hade jag köpt en X100 då det begav sig.
Svar från Joakim K E Johansson 2020-08-27 11:16
Var det inte en kameratillverkare som erbjöd något liknande för ett par år sedan? Tror dock inte att de sålde särskilt bra. Tyvärr :-)
Leica M, Q, S och SL-modeller tycker jag är ett utmärkt exempel på hur man kan hålla ner mängden knappar och rattar. Fujifilm X-T4 känns som raka motsatsen.
Sven Blomquist 2020-08-25 20:01
Man måste ju inte använda alla knappar!
Svar från Joakim K E Johansson 2020-08-27 11:18
Ja, vi har ju pratat om detta med att Fuji skulle kunna erbjuda ett "Leica-läge" (fast med ett annat namn förstås :-) där de anammar lite av Leicas filosofi.
Klarar man sig med en kamera och ett par vidvinklar är Leica M ett bra val, de är renodlade, har minimalt med knappar och har lättöverskådliga menyer. Kamerorna kostar en bra slant nya men kan man klara sig med begagnat och väljer att köpa objektiv från Zeiss, 7Artisans och Voigtländer så går det att komma rätt så billigt undan. Jag bytte ut min X-Pro2 mot en Leica M 240 och det är ett byte som jag inte ångrar.
/Mikael
Svar från Joakim K E Johansson 2020-08-27 11:22
Ja, det är fina kameror. Helt klart. Plåtade ju i några år med en analog Leica M6 och tyckte det var fantastiskt kul.

Dock tycker jag att autofokus är en så pass bra sak att jag helst vill ha det på mina kameror.
Jag tror också på idén att låta brukaren själv starta de funktioner som kan tänkas behövas. Det är alldeles för många hängslen och livremmar. För vissa fotograferingar kan man kanske ha behov av vissa funktioner och det kan vara bra att ha dem igång. Men oftast, nästan alltid vågar jag påstå, fotograferar man med en väldigt enkel inställning. Q-menyn är väl kanske något åt det hållet.
Svar från Joakim K E Johansson 2020-08-27 11:25
Exakt! Antingen att du kan släcka de menyer och funktioner som du inte vill använda, eller att kameran kommer i ett slags grundutförande och du sedan kan bygga ut den med de "appar/funktioner" som du önskar.
Bländarförval, plus och minus. Iso auto med önskad anpassad inställd tid, AF låst i mitten. tyst eller ej tyst, fotografering.JPG- fil Något annat har jag aldrig inställt.
Problemet är nog att kameratillverkarna skulle sälja betydligt mindre med kameror, om inte kamerorna packades med allternativ och späckat med inställningar.Dagens datanördar tror jag älskar att testa samtliga inställningar, ju mer desto intressantare. Kanske inte konstigare än att testa, modulera gamla objektiv, kombinerat med olika gamla kameror?
/ Bengt H.
Svar från Joakim K E Johansson 2020-08-27 11:27
Så är det säker. Men de borde i alla fall kunna erbjuda dig som användare möjligheten att välja bort de funktioner som du inte vill ha.