- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Snälla - ge mig en "analog" digitalkamera

Det kan vara så att jag inte är något annat än en teknikfientlig gnällgubbe. Eller att jag helt enkelt har blivit frånåkt och inte hänger med längre. Men enligt mitt tycke är moderna digitalkameror för avancerade. Det är för många funktioner, för många knappar, för många valmöjligheter. 

Jag slogs återigen av detta när jag nyligen köpte en Fujifilm X100F. En i grunden fantastisk kamera som jag för all del är väldigt förtjust i, men som liksom alla andra digitalkameror är späckad med inställningsmöjligheter och diverse funktioner. 

Problemet enligt min mening är att den där "analoga" direktheten i handhavandet försvinner. Det är också för lätt att av misstag råka ändra någon av alla dessa miljoner inställningar och sedan inte ha en jävla aning om vad som har hänt. Plötsligt riskerar du att stå där som en fåntratt och inte ens kunna ta en korrekt exponerad bild. 

Min dröm är därför att Fujifilms kameror skulle ha ett "Classic Mode". Ett läge där det gick att stänga av allt utom det mest elementära. I CM skulle du förutom att kunna justera bländare, slutare, ISO och exponeringskompensation ha möjligheten att slå av och på blixten och manuellt ändra styrkan. That's it!

Samtliga knappar utom förhandsvisningsknappen och val av AF/MF borde vara avstängda i det här läget (eller att du själv kan välja vilka knappar som ska stängas av). Alla andra inställningar får göras innan man går in i CM. Som exempelvis frammatnings- och ljusmätningsmetod. Eller vilket format kameran ska spara bilderna i, och så vidare.

Det borde inte vara svårt att fixa en sådan här möjlighet som jag tror att många skulle uppskatta. Nu är bara frågan hur jag når fram till Fujifilm med det här otroligt viktiga budskapet?

Inlagt 2018-01-04 15:28 | Läst 3564 ggr. | Permalink
Leica M-D finns, om än inte till så lågt pris...
Svar från Joakim K E Johansson 2018-01-04 19:59
Den är säkert väldigt bra, dock över min budget :-)
Snygga bilder, Joakim! Gilla de tre översta skarpt.
Håller med dig ang. ett "Classic Mode" på digitalkameror.
Svar från Joakim K E Johansson 2018-01-04 19:59
Tack Johan, kul at du gillar dessa bilder. De är en del av ett nytt projekt som jag håller på med. :-)
Håller med dig om att man borde kunna stänga av/låsa en del inställningar!
Rätt som det är så kommer man åt en knapp... ;)
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2018-01-04 20:00
Så är det ;-)
Redan för många år sedan ställdes jag inför ett monster till tvättmaskin. Jag fick slösa mycket tid till att få den att göra vanliga tvättuppgifter. Det var så att jag ofta förtvivlade med denna groteska apparat: Kan du inte bara köra en kulörtvätt, maskindjävul!!
Jag trodde att dom insnöade tekniknissarna som befolkar konstruktionsavdelningar generellt skulle skärpa sig efterhand - men inte.
Svar från Joakim K E Johansson 2018-01-04 20:01
Hahaha! Ja, det är inte bara kameror som är överkomplicerade, helt klart! :-)

Tack för kommentaren Peter!
På min XT1 går det att välja bort en stor del av knapparna, och som gammal Leicaanvändare har jag gjort just det. Sen går det dessutom att spärra resten av baksidesknapparna när de inte behövs, Jag gjorde ett kort försök med en Panasonic för ett par år sen, och den drev mej till vansinne för att det inte gick att spärra onödigheter...
Svar från Joakim K E Johansson 2018-01-04 19:58
Jag ska helt klart fibbla vidare och se hur många av knapparna jag kan stänga av. Tack för kommentaren och tipset Per!
Jag har faktiskt aldrig råkat ut för några problem på någon av mina kameror, kanske beroende på att jag sällan ändrar inställningar. Kör som regel auto-iso där jag har två olika varianter att välja mellan, bländarförval och den centrala fokuspunkten, flerzonsmätning (eller vad de kallar det) i stort sett jämt, lär mig hur den exponerar och korrigerar med exponeringskompensationen så att exponeringarna blir som jag vill ha dem. Visst finns en oändlig mängd funktioner som jag inte använder, men de ligger ju som regel i menysystemet så de är sällan eller nästan aldrig något jag "råkar" fippla till. Som jag ser det är väl X100F å nära classic man kan komma, enda anmärkningen jag har är att jag ofta råkar trycka in Q-knappen när jag har handskar på mig, har inte undersökt om den kan inaktiveras då detta är något som jag lär mig att undvika med vana. :)
Jag plåtar med andra ord likadant som med mina Leica-M frånsett att kameran får ta hand om fokus, tid och iso vilket den som regel gör bättre än vad jag lyckas göra det manuellt. Men detta går ju också att stänga av om man vill göra allt eller en del av det själv.
Ps. vad är det som inte går att göra av det du skriver ovan att du vill kunna göra?
Svar från Joakim K E Johansson 2018-01-04 19:58
Det jag främst är ute efter är att snabbt kunna stänga av alla knappar utom förhandsvisning, AF/MF och möjligen spaken som ändrar mellan optisk och elektronisk sökare - typ. Men att bländarring, slutartidsratt, och så vidare såklart ska fortsätta att fungera.

Problemen med att ofrivilligt ändra inställningar beror som du också verkar mena på hur man använder kameran. Jag råkar främst ut för detta när jag gatufotograferar. Då lindar jag kameraremmen runt handleden och så har jag kameran vilandes i handen hela tiden.

Framförallt är det i dessa fall skärpan som ändras trots att jag har den inställd på MF. Men ibland har kameran även letat sig in i menyer och ändrat där. Något som beror på att även med knapplåset så kan man komma åt menyknappen och då funkar alla knappar som vanligt helt plötsligt.
alf109 2018-01-04 21:01
Fuji brukar ju vara ganska bra på att ta till sig förslag på förbättringar så skicka in det direkt om du inte redan gjort det. Antagligen har de fått in liknande förslag från flera andra som upplever det likadant. Jag är alltså inte någon motståndare eller någon som ifrågasätter hur det funkar för andra, hoppas att mitt inlägg inte tolkades så. :)
Svar från Joakim K E Johansson 2018-01-04 21:38
Nä, så tolkade jag det inte alls :-)
Också jag önskar dig lycka till med din mission! Må ditt ”otroligt viktiga budskap” nå ända fram!
Svar från Joakim K E Johansson 2018-01-04 20:41
Tack för ditt stöd! Det är viktigt med uppbackning när man tar sig an de stora problemen här i världen.
Men grabbar......är det ingen som har en Nikon? På metodvalsratten finns på mitt hus två U-lägen, User-lägen. I dessa kan man lagra de inställningar man vill ha och sedan lätt vrida in sin egen inställning. Ändras något kan man gå ut ur U-läget för att sedan gå in igen och ha inställningen kvar.
;-)
x-country 2018-01-05 07:27
User mode finns också på min Pentax K-1. Dessutom finns en dedikerad låsknapp men den låser enbart exponeringsinställningarna. Idén med ett CM-läge är brilliant men om man ville vara mindre kontroversiell så skulle det kunna vara ett US-läge, som många kameror redan har, kompletterat med en dedikerad programmerbar låsknapp som kan låsa allt du valt att du vill att den ska låsa. Jag använder i princip bara USER-läget på min kamera. Har fem olika sparade lägen för olika situationer, t ex kortast möjliga slutartid, svartvitt med lite extra kontrast och korn (brus) osv.
Duär inne på något mycket väsentligt. En ”strippad” kamera som bara innehåller det mest väsentliga. Så plåtade jag i närmare 40 år: En svart Nikon F utan exponeringsmätare (Lunasix vid behov), Tri-X och två gluggar (35 och 50 mm{. Tog säkert 1000 rullar på det sättet och kameran blev med tiden en självklar förlängning av ögat. Tid och bländare var allt jag behövde. Snittbilden skötte skärpan
Sen började ökenvandringen i det digitala kameralandskpet för ca 10 år sedan. Har haft en massa olika digitalkameror men slutligen fastnat fr X100F som min ”vardagskamera”. Den känns mest analog i handhavande och när jag väl lärde mig autofokusens fördelar uppskattar jag enkelheten. Kör i princip alltid bländarförval och bryr mig inte om alla andra inställningsmöjligheter förutom auto-iso.
Men min våta drömkamera är fotfarande en klasssisk Nikon F fast med en digitalsensor inställd på 1600 iso och inget annat än raw som sparalternativ.
Med vänlig hälsning,/per-erik
Jag tycker tvärt om att alla kameratillverkare ska lägga till funktioner! Två mycket användbara funktioner. 1) Ett menyval där man kan stänga av alla inställningar som har med jpeg att göra när man plåtar raw. 2) En exponeringsfunktion som gör att bilden exponeras precis under högdagerklippning när man plåtar raw, med möjlighet att ställa in procentuell klippningsnivå.
Den norske naturfotografen Björn Rörslett har en kreativ lösning på detta problem (även om det främst gäller objektiv). Han kör med superlim för att inaktivera de knappar han inte använder :)