- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Motorcykelfolket satte fart på mitt avtryckarfinger

För drygt en vecka sedan intervjuade jag fotografen Malin Jochumsen för Fotosidan poddradio om detta med att fotografera på vintern. Något som undertecknad är ganska usel på. Ju mörkare och kallare det blir, desto mer sitter jag hemma och tjurar och drömmer mig bort till sommaren. Under den här perioden ligger mina kameragrunkor nerpackade i kameraväskan och de får sällan se dagens ljus.  

Malin däremot, hon älskar vinterhalvåret. Något som gjorde mig lite inspirerad. Så när min kompis Magnus Fröderberg hörde av sig och undrade om jag ville haka på och plåta Enduro så bestämde jag mig för att följa med. Därför spenderade vi söndagen fram till lunchtid på Högstabanan i Haninge. 

Jag har plåtat en hel del motorsport genom åren. Under en period jobbade jag som fotograf och filmare för ett antal STCC-team och jag är därför rätt van vid den här sortens miljöer, även om det nog är tio år sedan jag senast hängde på en motorbana. Så lite ringrostig var jag såklart. Men när motorerna började brumma och doften av tvåtaktsolja fyllde luften, då kom geisten tillbaka igen.  

Mitt enda lilla problem var att jag genom åren har gjort mig av med alla mina teleobjektiv och dessutom bytt från Canons spegelreflexsystem till Fujifilms spegellösa mätsökarsystem. Och hur fantastiska mina Fujikameror än är så kan jag tyvärr inte säga att de är optimerade för att plåta motorsport med. De är ju mer gjorda för gatufoto och liknande. 

Därför fick jag fundera ett tag på hur jag skulle angripa det hela. Fast rätt snabbt stod det klart för mig att det fick bli ett slags reportage med fokus på människorna och det som hände runtikring, snarare än motorcyklarna och själva tävlandet. Jag bestämde mig också för att köra svartvitt. Tack vare den nyfallna snön blev det grafiskt och snygg. 

Det blev en riktigt trevlig upplevelse i det stora hela. Samtidigt vet jag inte om jag egentligen blev särskilt sugen på att fota motorsport igen, mer än någon gång ibland. Jag har nog lagt den grejen bakom mig. Men det är alltid roligt att hänga med kompisarna. Så kom jag ut med kameran en vinterdag också, vilket inte är så dåligt för att vara mig. 

Inlagt 2018-12-17 10:17 | Läst 2451 ggr. | Permalink
Imponerande hur mycket du fick ut av den korta stunden. Blev ett bra reportage. Men mest imponerande hur du vågar gå omkring och vara så närgången på en sådan begränsad plats med så lite folk.
Hoppande och skuttande crosshojar i gyttja har man sett en del av. Mer sällan fotfolket, trossen och allt det runt i kring. Mycket fint bildreportage tycker jag och det svartvita ger en ytterligare dimension till berättelsen.
Jodå, svartvit går fint en mulen Decemberdag, vilket du bevisar. Både fartbild och vurpa kom med.
Bra reportage, sv bidrar.
😁
Fint att du fick med vovvarna. En som bara hade tråkigt och en i mattes (?) famn.
Stort tack för era kommentarer :-)
Fint reportage du fått ihop, Joakim! Fina bilder, och ett bra val av dig att ladda kameran med "sv/v film" nu när det var nysnö. Det ser bra ut, trots att det är digitalt (jag brukar annars ha lite svårt för det sv/v som kommer från det digitala).
Svar från Joakim K E Johansson 2018-12-18 22:48
Tack för det, Johan!

Jag börjar faktiskt vänja mig vid det digitala svartvita. Men det beror också mycket på att Fujifilms svartvitläge Acros ger så fina filer. Och det är vad jag använde här.
Johan Pihl 2018-12-19 11:54
Okunnig som jag är, får jag bara fråga en sak? Är detta svartvitläge Acros hos fujifilm något man lägger på sina RAW-filer vid konverteringen, eller är det ett läge man använder när man fotar i Jpeg? Ser, som sagt, bra ut. Inte lika "rent och plastigt", som det annars kan göra.
Svar från Joakim K E Johansson 2018-12-19 13:00
Du kan fota med Jpeg och med Acros-profilen aktiverad. Eller efteråt konvertera RAW-filer i kameran till Acros, men också i Lightroom och Bridge. Fast de sistnämnda blir enligt min mening inte lika bra som när du gör det direkt i kameran.
Johan Pihl 2018-12-20 15:27
Tack för infon, Joakim! Kan vara bra att veta om man skaffar sig en riktig kamera en dag (då lutar det år att det blir en beg. Fuji). Coolt att man kan konvertera bilderna redan i kameran.
Härligt att få komma ut och vädra avtryckarfingret, inte sant?

Tycker du har fått till ett fint bildreportage. Som mc-nerd hade jag så klart gärna sett ytterligare några närbilder på detaljer. Kanske någon lerig hjälm, ett dubbdäck eller något annat. Men förstår att du hade ett fokus lite mer på människorna runt omkring.

Får kanske ta och leta mig ut till Rödeby ock knäppa några bilder på enduroförarna där ...
Svar från Joakim K E Johansson 2018-12-19 10:04
Tack Björn! Kul att du gillar bildreportaget.

Ja, mitt fokus var som sagt mer människorna runtikring.