Mitt fotografiska minne

6x6 i svart/vitt och färg

Morgonen grydde och det var tidningsfri dag. Den vanliga frukosten intogs men till en annan läsning. Paris mon amour. Det var som att få dessert till frukosten! Mycket njutbara bilder. Efter frukosten var det vapenvård utan laddning. Valet föll till slut på en nyinhandlad Nettar 517/16 som redan var laddad med Tri-X och som ska göra karriär som 127-filmsskärapparat när den har fullgjort nyårslöftet. 517/16 är en snikvariant med 6,3/75 mm objektiv och snabbaste tid 1/200. Jag laddade den nog en regnig dag och idag var det stark sol. Det var bara att gilla läget och ställa in bländare 22 och 1/200 sekund. Sunny 16 gällde hela dagen. Det var bara att hålla koll på avståndet med den medfödda mätsökaren. Den andra kameran blev Bronican som haft film i magasinet sedan förra sommaren. En Tri-X 320 på 220-rulle och mer än halva rullen kvar. Tog med en Portra 400NC också då frugan, som nyss kommit hem från en utlandsresa ville åka till Bergianska. Där är det inte så lyckat med Tri-X, milt sagt. Nu löste jag svårigheten genom att fotografera arkitektur och lite folk med Tri-Xen innan jag bytte till Portra och gick lös på de färgrannare motiven. Nå, den rullen gick fort den också =) Men jag hade också med mig ett magasin i reserv laddat med Delta 100 i format 6x4,5 som jag tog några bilder med. Inte för 6x6-dagen utan för att få slut på rullen. Även den har suttit i sedan i fjol. Så när som på Portran var det gulfilter och motljusskydd som gällde idag. Och skugga. Trots det blir det nog en del rödstick på undertecknad framåt kvällen. Eller ännu värre, den färg jag ogillar mest av allt, skärt. Gud sig förbarme!

Nettaren


Hett ekipage. Maxad Nettar med gulfilter, motljusskydd och Voigtländer VC meter II


Profilbild


Laddad och redo


Intrumentation checked - OK


Rätt kamera - OK

Bronican

Bronican var ju laddad den också. Redan förra året! Den maxades också på sitt eget vis. 220-film, gulfilter och ett rejält motljusskydd.

Dessutom blev den försedd med en förtäckt promenadkäpp!

Hemma och hämtar andan och äter färsk torsk till middag. Tar ur filmerna och ställer in dem i mörkrummet. Det vankas framkallningsdofter ikväll.

Det rycker lite i avtryckarfingret fortfarande så vem vet,  kanske det blir en extra tur i kvällningen med en dark horse i en osannolik konfiguration. Håll utkik!

Mellanformataren

Inlagt 2010-06-06 17:45 | Läst 9237 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Din Nettar är ju nästintill identisk med min Dacora. Min rulle är nu soppad och hänger på tork. Det stora kruxet är att få den inscannad. Får nog klippa den i småbitar, scanna den med min småbildsscanner å sen pussla ihop i PS :) Men den där Bronican är ju en best i jämförelse med en nätt kamera med centralslutare. Men en best som jag gärna skulle haft med mig en dag som denna
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-06 18:44
Jag trodde nog att de skulle vara nästan identiska. Min film är inte blötlagd än men senare ikväll så. Bronican funkade finfint idag. Men utan käppen hade det vart jobbigt. Jag har ingen rem till den. Med käppen på kan man ställa den ifrån sig lite var som helst. Och folk hajar till och ser sig omkring när man tryckt på avtrycket =)
Din Nettar måtte vara het om du måste lägga den på ett grytunderlägg...
Det låter som du har alldeles för många kameror laddade, Thomas. :-)
Jag tog några rutor med en visserligen svensk, men dagen till ära tyvärr nyladdad Unibox, så de bilderna kanske dröjer. Jag avslutade en Portra i 'corden, och har försmädligt nog en sista ruta i 'flexen. De bilderna ska inte dröja. :-)
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-06 21:18
Det är ju förstås bilderna som togs idag som räknas för 6x6-dagen. Men alla 6x6-bilder tål att tittas på =)
Ja, det är fortfarande för många kameror laddade. När jag vänder ryggen till så smiter det in en rulle i nån av dom =)
Hann inte igenom hela rullen idag.
Fortsätter i morgon tror jag
/Bengt
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-06 21:20
Men du fick några bilder idag i alla fall. Och Bladaren fick lite motion!
VC-meter verkar vara ett enastående smart tillbehör!
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-07 06:11
Ja, men på nationaldagen var den överflödig. Det blev bländare 22 och 1/200-del hela dagen =)