** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Mitt fotografiska minne

Ljuva 50-tal och färgframkallning

En tid då "ingenting är farligt och allting går att ordna". Ur Halli, Hallå av Täppas Fogelberg.

Täppas är en av mina favoriter. Jag upptäckte honom första gången när han hade en tv-serie, På tur med Täppas, och har sedan dess hållit ett öga på var han dyker upp. Tre böcker har jag också som jag återvänder till då och då. En härlig bohem som tar sig tid. Härlig humor med stor självdistans.

Men det var inte det jag ville säga =) Just den boken citatet kommer från handlar till en början om det ljuva 50-talet då M-Leican såg dagens ljus. M3 introducerades på hösten 1954 och det tillverkades 10.000 det året. Jag strävade länge efter att få en från det året men missade med några månader. Jag tänkte det kunde vara kul med en kamera som är jämngammal med mig. Nu blev det istället en som är tillverkad våren 1955 och det känns bra ändå. Just nu har den följt med mig till Finspång tillsammans med sin yngre syster ZM. Jag åker ingenstans utan minst en kamera och nu ville jag pröva en klassisk konfiguration. M3 med Elmar 3,5/5 cm. Objektivet är årsbarn med mig och har mognat genom åren och fått egen karaktär och nu kör jag för första gången en färgrulle i kameran, en Portra 400 NC. Rullen ska framkallas hemma i mörkrummet av mig själv. Det blir första gången jag gör det så det ska bli spännande. Fast jag låter nog ta lite fler rullar innan sätter igång maskinen.


M3 + Elmar 3,5/5 cm och Voigtländer VC meter II


Framkallningsmaskinen. Jobo Duolab

Det går att framkalla i en vanlig dosa också men då måste kemikalier och dosa tempereras i vattenbad på 38°C.

Klart, slut från Finspång.

Inlagt 2010-06-15 18:24 | Läst 6804 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det där med färgframkallning låter lattjo. Om du inte har nå't annat för dig så kan du väl hålla oss a jour med hur det går :)
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-15 19:31
Det var det som var syftet med att ens nämna det =) Det är klart att jag ska dela med mig av mina erfarenheter när jag nu får ett ovanligt tillfälle.
Voigtländer ljusmätare på en Leica är väl snudd på helgerån, men bortsett från det, hur fungerar det?
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-15 19:41
Leicametern som följde kameran har lurat mig några gånger för mycket så den har hamnat på abvytarbänken.
Funktion: tryck på knappen på baksidan så börjar den mäta. ratta in bländare och tidsratt så att du får endast en grön lysdiod som lyser (ingen av de röda) ställ in kameran efter någon av de kombinationer du då kan läsa på skalan mellan rattarna (linjer som pekar bländartal på bländarratten och tider på tidsratten. vcII:an stängs av efter ca 20 s men rattarna visar ju kombinationerna ändå.
...men bortsätt från detta, hur fungerar der det med ett icke Leica tillbehör ;-)
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-15 20:40
Vi får väl se när Portran är framkallad =) Vad beträffar övriga icke-Leicagrejer ihop med Leica så går det lika bra med sell... Ja, du vet ju att herr Björkbom brukar köra de konstigaste kombinationer med en M-Leica och det blir bilder i alla fall!
Tänker du själv göra papperskopior också? Eller nöjer du dig med att digitalisera negativen?
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-16 06:21
Kopiering på papper är svårt. Jag prövade hemma hos pappa för en massa år sedan. och jag har ingen förstoringsapparat ännu. Den här maskinen framkallar både film och papper. Så svaret blir kanske =)
Du, jag har en Durst (osäker på beteckningen) med färghuvud. Den blir din mot en extremt ringa peng. Finns i Uppsala.

Johan
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-16 14:08
Tack, men jag har redan en. Fast just nu är den 40 mil bort.