Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Canon 5Ds och 5Ds R – en första jämförelse mot 5D Mark III

Idag landade två betaexemplar av Canon Eos 5Ds och Eos 5Ds R på Fotosidans redaktion. Bildkvaliteten ligger väldigt nära de slutliga produktionsexemplaren, men samtidigt finns det en möjlighet att eventuella fel kan rättas till innan leveranserna drar igång.

Både 5Ds och 5Ds R har sensorer med 50 megapixel och nästan samma kamerahus som 5D Mark III. Det som skiljer mellan 5Ds och 5Ds R är att R-modellen har ett filter framför sensorn som tar bort den utsuddande effekten som lågpassfiltret har för att minimera uppkomsten av moire. 5Ds R ska alltså ge krispigare detaljåtergivning. Nikon har samma lösning på D800E.

När jag kom hem från jobbet monterade jag ett EF 100/2,8L IS USM på ett stadigt stativ. Sen tog jag några bilder från balkongen med 5Ds, 5Ds R och 5D Mark III.


Hela bilden. 1/6s f/8 ISO 100.

Här följer utsnitt från de tre kamerorna. Jag har applicerat identiska inställningar i Camera Raw. Därefter har jag skalat ner bilderna till samma bildstorlek som 5D Mark III ger för att det ska gå lättare jämföra skillnaderna i detaljåtergivning. Det går som regel att minska storleken på en bild rejält utan att förlora detaljåtergivning. I professionella sammanhang är det ofta givet hur stort en bild ska återges och därför anser jag att detta sätt att jämföra är relevant. Man trycker inte större tidningar för att bilderna har fler pixlar. Jag kan göra andra jämförelser senare.

Bilderna tagna med 5Ds och 5D Mark III har fått ytterligare en omgång skärpa. Jag ville se hur nära den krispiga karaktären hos 5Ds R man kan komma genom ökad skärpning. Jag försökte även skärpa 5Ds R-bilden, men då blev resultatet överskärpt.

Klicka på bilderna för att se dem helt skarpa (1279x1279 pixlar).

5D Mark III

5D Mark III + extra skärpa


5Ds

5Ds + extra skärpa


5Ds R

Tre egenskaper står i centrum i diskussionerna kring 5Ds och 5Ds R: Detaljåtergivning, dynamiskt omfång/skuggåtergivning samt färgåtergivning. Mitt första intryck av bilderna från dagens fotografering är färgerna har mer dynamik med 5Ds och 5Ds R än med 5D Mark III.

Att detaljåtergivningen är bättre än med 5D Mark III är givet, frågan är för vem detaljåtergivning hos 5Ds passar bäst och för vem 5Ds R passar bäst. Jag hoppas kunna återkomma till detta och även kring hur skuggåtergivningen är.

Nästa blogginlägg om 5Ds och 5Ds R hittar du här.

Officiell fotnot: These images where taken with a beta sample camera and may not represent the image quality of the final product.

Inlagt 2015-05-13 21:00 | Läst 22295 ggr. | Permalink

"Dom gula buskarna tycker jag ser lite ihop smetade ut, en tuff serie av besvärligt motiv, på med ett otusobjektiv vet jag."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Intressant. Föredrar färgåtergivningen från 5Ds(r). Grönskan känns ett snäpp varmare där 5D3 har en lite kallare grön. Småjusteringar förvisso men en fingervisning om att dom renderar olika. Skall bil intressant att se fler jämförelseexempel i olika miljöer. Porträtt/hudtoner vore trevligt t ex.
Var det helt vindstilla? Jag tänker på slutartiden och valet av motiv för en så kritisk studie. Ett stativ hjälper inte om det blåser och motivet rör sig. MVH Franz
Der Steppenwolf 2015-05-13 23:37
Väldigt bra fråga ! Är också lite orolig när jag tittar på slutartiderna.
trax 2015-05-14 10:52
Om man tittar på det logiskt så har dom skrivit fel. Vid 1/6s och f8 skulle hela bilden bli lite för utbränd? Snarare 1/60s och f8, det borde stämma bättre om man kollar ljuset i bilden?
Der Steppenwolf 2015-05-14 13:00
@Hasse Schumacher
EXIF i första bilden säger samma sak Hasse, "1/6s f/8 ISO 100"
Hur stor skillnad ser man på en utskrift till exempel 50 x 70 cm betraktad på ett normalt betraktningsavstånd på dryga 80 cm?
Flash Gordon 2015-05-14 09:27
Det är väl det som är kärnfrågan. När har man synbar fördel av alla dessa pixlar.
Nu kan jag inte skriva ut i större än A2 alltså 41x58 cm. Då ger 5DMKIII ungefär 240 ppi i naturlig upplösning och H5D med 60 MP bakstycke ger 390 ppi.
Nu är LR bra på att skala upp bilden så jag skulle nog valt att skriva ut båda bilderna i 360 ppi eftersom skrivaren ger bäst resultat på 360 ppi eller 720 ppi.
Kanske skulle bilden från Hasselbladaren vinna något på att skrivas ut i 720 ppi fast man får nog använda lupp för att se skillnaden.
Eftersom jag provat vet jag att A2 inte är tillräckligt stort för man skall se någon större skillnad. Misstänker man måste upp i 70x100 cm för att skillnaden skall vara tydlig.
Leif O Bength 2015-05-14 11:11
På ca 80 cm betraktningsavstånd klarar ett normalt öga av att upplösa ca 110 ppi vilket ca 6 Mpix klarar att leverera på en 50x70 cm stor utskrift.

http://www.wildlifephotographer.se/blog/wp-content/uploads10/2015/01/eyeresolusion.jpg
Dom gula buskarna tycker jag ser lite ihop smetade ut, en tuff serie av besvärligt motiv, på med ett otusobjektiv vet jag.
svårt att bedöma skärpan på träd dels så rör dom sig om det blåser sedan så är det bara ett rörigt motiv överhuvudtaget hur tänkte du där Magnus? bättre att ta en stockholms bild på en utsikt tex från fjällgatan med mängder med detaljer o köra på f8 eller liknande.Färgåtergivningen? bedöma det på trädgrenar? Vore väl bättre att köra koll på hudtoner eller den färgen canon alltid har strul med (magenta).
Svar från froderberg 2015-05-14 22:20
Jag tycker att det syns skillnad mellan kamerorna och jag antar att landskapsbilder är ett vanligt användningsområde.

Nu bor jag inte på Fjällgatan så min utsikt fick duga för ett första intryck. Min tanke var faktiskt att jämföra hur grönskan blev eftersom den var väldigt framträdande efter regnet. Jämförelsen i detaljåtergivning kom på köpet.
Jag tycker inte att det är större skillnad på bilderna. Extra skärpan känns inte äkta. Frågan är också varför Du fotograferat blad i en björk med 1/6 sek. Det finns ju alltid någon rörelse när det gäller blad, speciellt med björkblad.
Trevlig helg!
Wolfgang

PS: I morgon har vi i FFiM vernissage av 15. Malmö International och på lördag och söndag RIFO 2015. Allt på St.Gertrud i Malmö.
Svar från froderberg 2015-05-14 22:31
Avståndet är så stort att det knappast är lönt att titta på enskilda löv utan man får titta på trädstammarna. Jag tycker att skillnaderna är tydliga, men du kanske missade att man behöver klicka upp bilderna till full storlek.

Lycka till med allt i helgen.
Wolfgang 2015-05-14 23:21
Tack, Magnus!
Jag hade förstorat.
Men jag har tittat nu på den enda tunna stammen som syns, nämligen björkstammen, och det är svårt att se och att lita på eventuell skillnad. Om man ta bort de som har efterskärpts, så känns den sista skarpast. Men nu har jag ansträngt ögonen så mycket genom att detaljgranska, så jag ser ingen skillnad, i alla fall ingen som jag vill tro på.
Det känns som alla är tillräcklig bra!
Mvh
Wolfgang
Svar från froderberg 2015-05-17 14:34
Jag ser tydlig skillnad, men man ska nog inte heller förvänta sig en enorm skillnad. En dubblering av antalet pixlar ger cirka 30 procents ökad upplösning. Här hade jag dessutom minskat bildstorleken.
Kan ni inte ta in artiklar på annat än teknik
Svar från froderberg 2015-05-14 22:22
Jo, vi gör det.
My god vilket gnäll i tråden
Der Steppenwolf 2015-05-14 19:43
Henrik om vi nu pratar om gnäll: Varför skriver du som en engelsktalande 12 årig flicka ?
hbengtsson 2015-05-14 22:18
Jag menade förstås 'Herregud' - ordning, kön och ålder förhoppningsvis återställd
Magnus, är den tjockare än 5DIII eller hur känns den i handen? (Om vi nu klarar av att bortse från upplösning, brus och DR för en kort stund!)
Svar från froderberg 2015-05-14 21:11
Samma kamerahus och obetydlig skillnad i storlek.
Samma storlek som 5D lll men väger något mer pg. av förstärkning för
spegel för att minska vibrationer.
Att du Jonas är nr 1 Canon haters är ingen nyhet sedan att du tolkar dprew fel är ingen överraskning. Get a life.
jonas18z 2015-05-17 14:11
Jag hatar inte Canon nr1 finnas andra som är betydligt sämre men att ALLA har klagat på canon DR i flera år och ändå så har de inte gjort någonting åt detta får mig att fundera på om Canon är helt bakom flötet.
Kan Camera raw 9.0 läsa rawfilerna från 5ds?
Jag tycker vi ska vara lite försiktiga med att dömma kameror på mätvärden osv.. Testa raw-filerna själv i det raw-program du brukar använda eller det program som är kompatibelt. Anledningen till den galna åsikten är att jag testade raw-filer från min lilla åldrade kompakt för ett litet tag sen och blev förvånad över att den var minst lika bra på låga iso 80-200 som min m43 kamera.. Skrämmande.. Blir sensorerna sämre igen? Nu var det i detta fall CCD vs CMOS men konstigt är det..
Flash Gordon 2015-05-17 11:48
Jag tycker definitivt vi skall döma 5Ds&r på dess praktiska egenskaper. Detta görs definitivt bäst genom att prova kameran själv och jämföra den med det man redan har.

Just upplösningen är en faktor som man ganska lätt kan bedöma om det är en stor fördel eller inte.
Den test jag gjorde med Hasselblad H5d med 60 MP bakstycke och jämförde med 5DMKIII säger en hel del för min egen del. Visst kan jag på datorn se en hel del skillnad på resultatet. Det är klart att Hasselbladaren klår 5DMKIII med råge vad gäller detaljupplösning och skärpa om man pixelpeepar. Med den stora CCD sensorn som är individuellt intrimmad för varje bakstycke och Hasselblads bästa optik som vore det ju konstigt annars.
Fast om man nu publicerar på nätet i 2500 pixel på långa sidan, (Fotosidans max) kikar på en 15" macbook retina skärm eller skriver ut i A2 eller mindre är skillnaden mycket liten.
A2 utkskriften i bästa kvalitet börjar visa på en liten skillnad om man tittar mycket noga och nära på detaljerna.
Det är därför alla jämförelser görs med croppade delar av bilden, gärna 1:1. Annars kan man inte visa på skillnaden.
Se bilderna ovan!
Så ja detta är främst en kamera för de som gör utskrifter större än A2, eller croppar sina bilder väldigt mycket som fågelfotografer ofta gör.
Om bilden tas i studio eller utomhus spelar ingen större roll. Skall man sälja en bild kanske köparen imponeras av detaljåtergivningen. Fast även här gäller att den inte kommer synas om inte trycket skall vara större än A2.
Kommersiellt tryck har inte den återgivning som en modern inkjet har så där kommer skillnaden synas ändå mindre.

Så innan man springer iväg till affären och ställer sig i kön bör man ordentligt fundera på vad den skulle ge som den kamera man har inte klarar av. Inte bara lyssna till prylnissen som bor uppe i hjärnkontoret.

Tyvärr kan jag bara konstatera att Canon igen inte lyckas komma ikapp Sonys sensorer vad gäller DR. En egenskap jag sällan har problem med, men det händer oftare än att jag saknar tillräcklig upplösning i min 5DMKIII.
Skulle jag ha en printer som klarade 70X100 cm eller mer och hade plats att hänga upp många sådana skulle jag sett annorlunda på saken.

Så de som verkligen har behov av den här kameran är nog relativt få procent av alla fotografer. De som kommer köpa den övertalade av sin inbyggda prylnisse är nog många fler.

Raw-filerna har jag laddat ner från DPR och kollat på i LR. Fick ingen direkt wow-känsla. Kanske för jag nu hanterat en mängd bilder från H5D och vant mig med hög upplösning.
Nu skall jag ut i blåsten och fota lite mer med Hasselbladaren.
Ha det.
Det som lockar mig är möjligheten att beskära mycket och ändå ha pixlar kvar för en fin detaljrik utskrift. Ibland ser jag bättre utsnitt när bilden väl är i datorn. För mig är det främst porträttbilder som gäller och många gånger har jag beskurit helkroppsbilder ner till täta ansiktsporträtt alternativt bara ögonen om ljuset blivit läckert. Med 5dmkiii blir det då inte så många pixlar kvar att jobba med. Jag ser också fördelar med att 5ds kan efterlikna en aps-c sensor då jag gärna fotar sittande fågel som alltid är för liten i bild. 300 fågelbilder som ändå måste beskäras kan lika gärna komma in till viss del beskurna och med mindre filstorlek. Priset är högt på kameran men kan den täcka upp för två kamerahus tex 5dmkiii och 7dmkii och samtidigt bli en tredje kamera gällande upplösning så är kanske priset berättigat. (Som ni säkert förstår försöker jag verkligen hitta anledningar till köp 😄). Jag är medveten om att tre olika kamerahus skulle bidra med fler egenskaper som inte 5ds har, tex snabbare seriebildstagning mm mm. För min fotografering är de dock inte avgörande. Frågan är hur det blir när 5dmkiv dyker upp 😉
Vill inte vara den som är den, men är du inte förbi diffraktionsgränsen vid f8 med så små pixlar? Som tidigare nämnts var det även ett sällsynt dåligt motiv för ett sånt här test. Vi förväntar oss högre kvalitet på journalistiken på fotosidan!
Svar från froderberg 2015-05-27 16:28
Vi som skriver förväntar oss att de som läser kan läsa. ;) Detta är ett blogginlägg om ett första intryck den första dagen med kameran. Vänta med det hårda orden tills det slutliga testet kommer i tidningen.

Sen kan man ju reflektera över att testa skillnader vid optimala förhållanden och vid normala förhållanden. Landskap lär ju vara ett av de vanligaste motiven för 5Ds R, och skulle man då inte se skillnad mot 5D Mark III så vore det ju bortkastade pengar. Därmed inte sagt att det är fel att även testa vid optimala förhållanden.
Att kunna beskära i hög grad är förmodligen en av de större fördelarna och ändå ha många pixlar kvar.
Jag fick inför en begravning uppdraget att göra ett porträtt ur en gruppbild. "Det går aldrig" tänkte jag på förförre kungens vis.
Jag hade en Canon 7D-bild där ca. 1/10 linjärt, d.v.s. ca. 1% av ursprungsbilden skulle bli ett 18x24 cm ansiktsporträtt.
Det lyckades dock, men fler pixlar att utgå ifrån hade varit en klar fördel.
Svar från froderberg 2015-06-03 12:52
Tidigare har vi levt med en brist på pixlar. Med Nikon D800 kändes det som att en ny era började där man kan beskära rejält och ändå ha fullt tillräckligt med bildkvalitet kvar. Du kan skära ner en bildfil från 5Ds till mindre än hälften och då får du motsvarande bildfil som en 7D Mark II ger med samma objektiv.

Men jag tror ändå att de flesta tänker att de får bättre detaljåtergivning och möjligheter att göra stora utskrifter med 5Ds.