Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Nyfiken björn


Björntass på bilfönstret, Kuhmo 25.8.2008. Foto: Håkan Eklund.

När vi återvände från Rautiainens fotogömsle på måndagmorgonen märkte vi rätt snart att vi hade haft björnbesök vid bilparkeringen. Vi såg spår längs stigen fram till bilen, sen såg vi att den också kollat vårt kördon.

Vår bil (liten minibuss) hade stått parkerad i ändan av en skogsbilväg strax innan gränszonen, och under kvällen/natten hade en björn tittat in genom vindrutan! Motorhuven var smutsig från björnens mage och den hade hållit vänstra framlabben på bilens fönster ...

Skulle vara kul att veta vad den var ute efter; i framsätet låg Richards färgglada dyna - kanske det var den som lockade fram nyfikenheten?

Postat 2008-08-27 21:31 | Läst 11319 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Björndopp


Björnen kollar in läget, Kuhmo 22.8.2008. Foto: Håkan Eklund.

Tillbringar man tre kvällar och morgnar i en björnkoja hinner det bli ett antal överraskande bildvinklar och motiv. Vädret, ljuset och situationerna växlar hela tiden. När det händer något ovanligt händer det snabbt. Det är inte alltid man hinner med, eller att fotogluggen finns just åt det hållet. 

Den här situationen räckte inte många sekunder, när björnen plötsligt steg upp ur tjärnen för att kolla in en annan björn som var på kommande till åteln. Intressant att se hur "mänskliga händer" björnen tycks ha.

Tyvärr sker alltid de intressantaste sakerna när det är för mörkt att fotografera, björnen är ju ändå ett nattdjur.

Postat 2008-08-26 19:16 | Läst 11307 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

I gränslandet


Brun björn i gränszonens gränsland mellan skog och myr. Kuhmo 22.8.2008.
Foto: Håkan Eklund.

Odikade myrar med "skogsöar" tillhör ett av mina favoritlandskap. Tyvärr är det en biotop som skogsbruket lyckats fördärva på alltför många ställen. Men där dylika områden finns kvar i naturtillstånd får man en känsla av att tiden stått stilla, som här.

Och med en björn i landskapet känns det som att bli förflyttad långt tillbaka i tiden, innan människan blivit ett lydigt instrument under alla "ekonominissar" som förvandlar vår ursprungsnatur till en vinstgivande produktionsinrättning,
eller innan myndigheterna blev ett lydigt instrument under "ängsligt urbana", som ropar efter bössor när en björn eller varg dyker upp.

Stackars samhälle.

Ett av Lassi Rautiainens "naturfotostudio-ormåden" ligger vid en myr i gränszonen till Ryssland. För vistelse här behövs specialtillstånd från gränsmyndigheterna;  detta är en värdefull fristad för rovdjur - här är jakt förbjuden. Under våra tre nätter i LR:s fotokojor hann vi se ett 10-tal björnar och 2-3 vargar i det här området.

Så här såg det ut första kvällen i kojan, efter ett häftigt regn. En björn har kommit ut ur den skyddande skogen och funderar på tingens ordning. Vi kunde konstatera att björnar inte är rädda för vatten, många av dem simmade i en tjärn som ligger utanför bilden till vänster. Bl.a. en ungbjörn lekte med en trädstam i vattnet under långa pass. Lassi R sade att dessa björnar älskar att äta rötterna till näckros, som de krafsar fram från tjärnens botten.
Postat 2008-08-26 10:18 | Läst 12214 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Utsikt från ett fotogömsle


Från en av björnkojorna i Kuhmo, 23.8.2008. Foto: Håkan Eklund.

Så har det igen blivit att sitta tre nätter i fotokojor intill gränsen till Ryssland. Trots att fotografering av björn och varg var det som gällde, finns det också andra motiv att ta fasta på. Som lördagkvällens fina kvällshimmel vid "Sjökojan". 

Satt länge med 70-200 mm gluggen och bara njöt av att plocka in valda delar av denna fina studiobelysning. Samtidigt som en handfull björnar håller till i strandkanten en bit till höger (utanför bilden).

Fördelen med att sitta i fotokoja denna tid på året är att man också kan sova, åtminstone fem timmar - rena rama lyxen. Det var för mörkt att fotografera mellan 22.30 - 04.30. Ibland försökte vi nog med 3200 ISO på varg, som oftast dyker upp när fotoljuset är borta.

Postat 2008-08-26 07:51 | Läst 11578 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Tillbaka till björnarna


Brunbjörn på nära håll, Kuhmo i juni 2008.  Foto: Håkan Eklund.

Tidigt i morgon bitti bär det av igen upp till björnmarkerna i Kuhmo. Från Åbo är det drygt 800 km att köra. Jag har med en del av gänget från Artkännedomskursen; jag anser att det tillhör allas medborgerliga rättigheter att få se och uppleva våra stora rovdjur i vilt tillstånd i naturen - speciellt om man går på kurs för att lära arter. Från Lassi Rautiainens fotogömslen i gränszonen till Ryssland kan vi förvänta oss att se björn, varg och järv.

Björnjakten har kört igång 20.8, i Kuhmo  tror jag att den börjar 1.9. Där får man skjuta fyra - fem björnar tycker jag mig sett någonstans. Sammanlagt får 79 björnar skjutas under höstens björnjakt som avslutas sista oktober.

Här är länken (http://www.hssmedia.fi/pdf) till en debattartikel som jag hade i Vasabladet 19.7.08 efter en massa tramsreportagen om två ungbjörnar som skjutits i Österbotten under försommaren. En tredje sköts i Västerbotten, Sverige under dylika omständigheter. Det som jag mest reagerat mot är allt struntprat om att björnar är ett hot mot människor, tyvärr är sanningen helt tvärtom. Artikelbilderna tog jag i Kuhmo i juni, när vi var där med första delen av samma artkurs som nu. Se där nyttan med egna artbilder
Postat 2008-08-21 15:47 | Läst 10396 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 886 887 888 ... 954 Nästa