Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Ingen vanlig standardpannbiff

En typisk lyxpannbiff, som passar bra en fredagskväll, och det är väl inte att förvåna sig över att det var en häradshövding, Marcus Wallenberg som fick ge namn åt just den här biffen. Ännu mindre konstigt blir det när det visar sig att hans svärfar var en berömd kokboksförfattare (och läkare), Charles Emil Hagdahl.  

När man läser receptet har man svårt att tro att det ska gå i så mycket ägg och grädde som krävs, men det var väl så på den tiden bland överklassen, dvs den som hade råd…

Självklart finns det snikvarianter – fläskfärs i stället för kalvfärs, kaffegrädde i stället för vispgrädde och bara hälften så många äggulor (dvs bara 4)  – men då blir det en Broströmmare. Antagligen (nästan) lika gott.

Sen är kryddningen speciell. Det ska vara muskot förutom salt och peppar, och jag tog faktiskt med lite mald kryddnejlika (fanns i något obskyrt recept), men det blev jättegott.

Serverad enligt traditionen, dvs gröna ärtor och rårörda lingon och potatismos. 

Det tog sin rundliga tid, men det var det värt. Det är skönt att ibland ägna tid åt något, och gå in för det och inte försöka hinna med en massa annat under tiden, eller försöka få allt klart så snabbt som möjligt. 

På återseende//Göran

PS Ett "ordentligt" objektiv den här gången, mZuiko 60mm/2,8 Macro DS

Inlagt 2015-02-27 21:45 | Läst 5847 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Låter gott. Har ätit det på restaurang men aldrig provat att laga det själv trots jag gillar att laga mat.
Får nog reparera den bristen i lagad husmanskost. Eller kanske skall man säga gammal svensk lyxmat.

Träffade den här gamle Marcus vid ett antal tillfällen. En man av det annorlunda slaget men mycket imponerande. Han brukade bo i villa Papyrus när han var i Göteborg.
Där ville man bygga ut kartongmaskinen för att få bättre kvalitet och högre kapacitet. Det blev nobben eftersom det skulle innebära hans älskade Rododendron plantering skulle få stryka på foten.
Inte så länge sedan men känns overkligt långt borta.
Svar från gorred 2015-02-28 00:26
Eller lyxhusmanskost. Det tog sin tid, men var egentligen inte särskilt svårt. Och det blev gott. Rekommenderas.

Säker på att det inte var sonen? Han som står som namne med biffen dog 1943. Men många hette Marcus Wallenberg, i olika generationer.

Tack för din kommentar.//GöranR
Ser riktigt gott ut. Har aldrig gjort den här varianten, kryddnejlika gör mig nyfiken.
Sten
Svar från gorred 2015-02-28 00:28
Tack Sten. Egentligen ingår kryddnejlikan i någon kryddblandning jag hittade på nätet i samband med den här rätten. Jag hajade till först, men så påminde jag mig om att jag faktiskt ätit en köttgryta på stan som var väldigt god, där det ingick kryddnejlika. Kommer att pröva mer.

Hälsningar//GöranR
Det ser gott ut, en riktig helgmiddag! Det skall vara kalvfärs och förstås riktigt fet grädde! Ha en fortsatt fin fredag! Yvonne
Svar från gorred 2015-02-28 00:30
Det blev jättegott, Yvonne - tack. Det finns många varianter, men originalet stadgar kalvfärs. Här blev det mer ungdjur av nöt, typ "nästan" kalv. Och sen är det alltså direkt orimliga mängder grädde och ägg... Men det blev alltså jättegott, Yvonne - tack.

Hälsningar//GöranR
Ska man laga ett traditionell recept ska man förstås göra det på rätt sätt. Det här ser fantastiskt gott ut ! God mat kräver dessutom en del tid och planering, allt ska bli klart vid exakt rätt tillfälle. Du verkar ha läget under kontroll.
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2015-02-28 00:34
Jo, jag har ju mer tid numera. Men det är också väldigt trevligt att faktiskt ta sig den tiden man behöver, och roligt att snöa in på gamla recept och göra dem från grunden. Sen blir det alltid grad av kaos i sådana här lägen, men det är ett pris man får betala. Och det blev inte bara ett pris, utan också en belöning till slut ;)

Hälsningar//Göran R
Det såg mumsigt ut!
Ha en skön dag!
Svar från gorred 2015-02-28 09:45
Tack Heléne - uppskattas.

Ha en bra dag du också//GöranR
Ser dj-igt gott ut alltså! Finfina bilder!/Björn T
Svar från gorred 2015-03-01 00:03
Tack Björn. Och det var dj-igt gott. :)

//GöranR