Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Att kliva utanför sin komfortzon

Har märkt att jag en längre tid fotograferat i samma (gamla) banor; det har varit mitt dokumentära fotograferande med en del snapshotporträtt, där jag känt mig ganska trygg. Det har varit min komfortzon i allra högsta grad.

Men så har ju familjen begåvats med en ny familjemedlem och plötsligt uppenbarade sig helt nya och delvis okända motivmöjligheter. Vilket inte visade sig vara helt lätt, faktiskt.

Nu behöver både jag och hunden friska upp vardagslydnaden (fast ur olika aspekter). När man har hund träffar man, kanske inte så många fler men ändå, nya människor. Via ett sådant möte, över staketet till en hundrastgård i närheten fick jag tips om en hundtränare i närområdet, Kickan Nicolic -  K9.education. Vid närmare koll visade hon sig dessutom vara en duktig hundfotograf och, plötsligt uppenbarade sig möjligheten att slå minst två flugor i samma smäll.

Så, kombinationen med vardagslydnadsknep och en eftermiddag med fotografering under sakkunnig ledning blev för svår att motstå.

Idag har jag alltså tillbringat en eftermiddag i en (åtminstone för tillfället) övergiven hästhage i Tyresöreservatet, hunden har sprungit som tokig fram och tillbaka och hämtat pinnar och uppenbarligen haft jätteskoj och jag har legat på marken och under ivrigt coachande försökt komma överens med en ny fotovärld – springande hundar, följande fokus, seriebildtagning etc etc.

Det blev många bilder. Men det blev inte så många att spara. Men jag hade lika roligt som hunden och lärde mig en hel del, många nya infallsvinklar etc som jag ska försöka träna på.

 

Det blev "stora" kameran, E-M I mark II, där zoomobjektiven 12-40/2,8 och 40-150/2,8 visade sig fungera bäst. Och det blev några mer av porträttbilder också, där jag kände mig lite tryggare.

Och som sagt, det var väldigt trevligt, och alltid lika roligt att få input till nya aspekter på sin fotografering.

På återseende//Göran

Inlagt 2019-07-09 23:45 | Läst 2138 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fotografera hundar är verkligen en utmaning. Du lyckas bra. Ha en bra Sommar!
Ses/per-erik
Svar från gorred 2019-07-10 20:19
Tack Per-Erik, ja verkligen en utmaning. Får fortsätta att träna nu.
Och du också - bra sommar alltså!
//GöranR
Många fina bilder på en vacker hund. Detta verkar vara en etablerad blandras, måste då finnas olika grader av blandrasertyper?
Svar från gorred 2019-07-10 20:23
Tack Peter. Det blir ju definitionsmässigt blandras så fort två hundar från olika raser blandas. Nu är det här en etablerad ras, som alltså bygger på labrador och pudel i första generationen, men som man fortsatt avla utifrån den linjen. Så det är en "renrasig blandras" om man säger så. Visserligen inte godkänd än hos Svenska Kennelklubben, men det är tydligen inget mål i sig, väl etablerad där blir det fråga om utställningar och avlande efter exteriör och sånt. Och det brukar alltid sluta i mer eller mindre elände.
//GöranR
Fina bilder Göran! Du e Pg som en duktig hundfotograf, det e helt klart!
/B
Svar från gorred 2019-07-10 20:24
Tack Bengt. Vi får väl se, men motiv har jag (ur alla synpunkter) och trägen vinner sägs det :)
//GöranR
Toppen! Nu kom det en hel serie riktigt trevliga bilder på din nya kompis. Det är inte så lätt att fota hundar och man kan behöva lite tips och trix. Jag gillar att du tagit dessa bilder från en lägre vinkel och att man kan se ögonen på henne. Fin action dessutom. Första och andra bilden blir nog favoriter men alla har sin charm och ett skutt bakifrån blir också bra. Visar på livsglädje och framåtanda, en hund som har kul. Jag skulle skippa halsbandet vid nästa fotosession. Mitt favoritobjektiv när jag fotar hundar är 70-200, seriebildtagning (hög hastighet) och ja, det blir mycket bilder och många i papperskorgen. Om hunden är lydig och lyhörd på vad husse eller matte vill blir det något lättare, så en kombokurs som ni deltog i är perfekt.
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2019-07-10 20:29
Tack Lena. Vi hade jättekul och jag fick en massa bra och nyttiga råd. Inte minst att komma ner i rätt höjd, vilket i och för sig inte är så lätt, framförallt inte att komma tillbaka upp, men det gjorde skillnad. Prövade först ett väldigt ljusstarkt kort tele, 45mm/1,2, dvs motsvarande 90mm, men fungerade inte så bra. Med mitt 40-150 vilket väl är det som bäst motsvarar det berömda 70-200 fungerade det bättre. Sen måste jag titta över autofokus i kameran och dess till synes outtömliga möjligheter....
Hon är pigg och tycker det är väldigt roligt att hämta pinnar, bollar eller vad det kan vara, men man behöver vara två - man kastar så dåligt liggande...
Ha en bra sommar!//GöranR
Fina bilder och, som nämnts, den låga vinkeln är välgörande. Både text och bilder lyser av att ni har kul. 🙂
Svar från gorred 2019-07-10 20:30
Tack och roligt att höra, det var så det var. Och den låga vinkeln - förstås, och väl jag hade kommit ner så...
//GöranR
Hej Göran.
Att ha en hobby / intresse bredvid fotohobbyen, har jag själv haft och tycker är en perfekt kombination. Lycka till med det - hittills har du fått något ur foto instruktionerna, men vad med hunden :-) Mina favoriter här är nummer ett och sju. Bilder för bloggen kan handla om allt - det är en bilddagbok.
Med v.h. Erik.
PS: Min andra hobby och intresse var veteranbilar - jag saknar det idag.
PPS: Jag har just visat bilderna till min fru som följer en uppfödare av den rasen i Australien. Hon håller med mig om nr 1 och 7.
Svar från gorred 2019-07-10 20:34
Tack rik. Jag förstår ditt val av bilder, m en jag har ett gott öga till alla ;). Och gott att ha hobbies, ibland ger det möjligheter till mer fotograferande.
//GöranR