Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Husmanskost, promenad i skogen och så några tankar till om det här med kultur och politikers klåfingrighet

Skogsbad är ett nytt begrepp för en gammal sanning: Det är välgörande att gå i skogen, att lyssna till skogens ljud – vindens sus i träden, fåglarna, prasslet av löv på marken - och känna skogens lukter, känna hur vinden smeker din kind.  Nu är det definitivt höst, det regnar och är uschligt ibland, men så bryter solen igenom och det blir sådär lite kallt men krispigt, med hög och klar luft.

Att gå i skogen är bra ur alla aspekter. Blodtrycket går ner, man blir lugn, har möjlighet att låta tankarna flöda fritt, vilket är bra för kreativiteten och själen i sig; och det är faktiskt en vanlig ordination för människor med stressproblematik.

Med den nya familjemedlemmen blir det minst en – ofta fler – promenader i skogen. Vi har en liten sjö alldeles där jag bor, och det är precis lagom att gå runt den. Och det blir aldrig tråkigt, även om vi går samma runda varje dag finns det alltid nåt nytt att upptäcka. Jag mår bra av det. Och jag har ett gott sällskap.

Jag har märkt att det finns mycket i vår gamla husmanskost, ofta enkelt men väldigt gott, till dels säsongsanpassat. Så idag gjorde jag kålpudding. Lite tidsödande, men enkelt; strimlad kål som man fräser några minuter, en köttfärsblandning med bl a lök, fond och grädde, lite salt och peppar och så varvar man kålen och köttfärsen, in i ugnen och så är det klart. Och så gott!

Det blev väldigt bra, faktiskt gjorde jag två stycken, och det var nog bäst, den gick väldigt lätt att äta.

Sen hittade jag en intervju med Bengt Göransson, socialdemokratisk kultur- och utbildningsminister 1982-1991, i Sundsvalls Tidning från mitten av augusti i år, där han utvecklade tankar på kulturen i samhället. Han sa bland annat: ” Vi har ett kulturborgarråd i Stockholm som säger att "kulturarbetarna måste veta vad som förväntas av dem". Så sa man i det gamla Sovjet. Kulturborgarrådet är inte kommunist, men hon är ett offer för beställar-utförarmodellen. Stockholms kulturpolitik går mot en katastrof när politikerna ska gå in och precisera vad var och en ska göra.”

Läs gärna artikeln här.

Och som en vis man sa: Kulturen kan bidra till att stärka demokratin. Men bara om den inte får det till uppgift.

Under tiden får vi bada skogsbad och äta gott, gärna husmanskost.

På återseende//Göran

Inlagt 2019-10-03 21:51 | Läst 827 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Känner igen det du skriver i första stycket. Jag har hört alla skogen ljud, hört fåglarna och när vinden tar tag i träden. Jag har känt lukten. Hört tystnaden, hört när snön faller. Det var förr det.
Idag går blodtrycket upp så det kokar. Kan inte gå ut i skogen för vi har ingen skog längre. Blir förbannad och deprimerad av vad jag ser. Förbannad på politiker som skor sig på skattepengar och pratar skit.
Men det finns ljuspunkter, jag blev morfar för första gången för tre veckor sedan. Jag har en hund med bedjande ögon, men inte så bedjande som din. ( dagishund ). Så har jag/vi matfrågan för i morgon löst. Det blir kålpudding, alla tillbehör finns i kylen.
Sten
Svar från gorred 2019-10-04 00:07
Förstår vad du menar. Men det gäller att hålla fast vid ljuspunkterna, om inte annat så för den egna hälsans skull. Att bli morfar är till exempel stort! Och hundar är underbara sällskap, och ja, de här ögonen är svåra att stå emot ibland (måste klippa luggen på henne, det är den som ger de här uttrycken😊).
Kålpudding var en höjdare, nästan som jag kom ihåg den från förr. Till nästa gång lite mer salt bara.
Tack för kommentaren Sten!
//GöranR
Bengt Göransson, den sorts politiker jag saknar idag.
Ses/per-erik

PS. Tack för receptet, det blir kålpudding på söndag. DS.
Svar från gorred 2019-10-04 10:01
Tack för kommentaren Per-Erik. Instämmer - så befriande med en politiker (låt vara före detta) som ändå pratar nåt slags klarspråk.
Kålpudding visade sig vara en fullträff!
//GöranR
Sirap,
du glömde väl inte att krydda kålen med lite sirap innan du blandade den med färsen :-) Skogsbad är en underbar term.
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2019-10-04 18:36
Nej, nej - förstås inte. Fast jag tog lite honung också 😉. Tror att lite konjak i färsen skulle kunna sitta bra också... Vi får se nästa gång.
Instämmer, skogsbad är helt på pricken!
//GöranR
Jag stämmer också in i kålpuddingens lov. Resten av hushållet delar dessvärre ännu inte min uppskattning för denna husmanskost. Men trägen vinner kanske.
Bengt Göransson: Tankar om politik. Ersatz 2010 kan rekommenderas. Även om det har hänt en del sen dess.
Svar från gorred 2019-10-04 18:43
Trägen är alltid en god följeslagare i livet, brukar vinna i sista änden...
Kollade upp BG och Tankar om politik. Ur förordet: "Det är farligt om beslutspotens får ersätta tankeverksamhet." Och " Jag kan säga och skriva vad jag vill eftersom ingen behöver bry sig om det!". Bara det gör det värt att läsa.
Och det är ändå viktigt att inte alltid vara tyst.
//GöranR