Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Nä! Mobilkameran duger inte! Inte fullt ut i alla fall.

Stockholm har flera väldigt fina silhuetter, särskilt kvällstid, med ljus som speglar sig i vatten med den mörka himlen som fond.

Igår kväll åkte jag förbi en sådan kvällsvy, Sjöstadsområdet vid porten till Nacka. Fin bild tänkte jag och kom precis då på att jag inte hade någon kamera med mig. Eller – visst hade jag det, jag hade ju telefonen, och den, min telefon alltså, lär ju ha en av de bästa mobilkamerorna i branschen. Och jag har tagit en massa bra bilder med den förut, även om jag är ovan med att använda den - hur mycket jag än försvarar den och hävdar att det är en riktig kamera, så känns det liksom bakvänt. De bra bilderna har dessutom tagits i väldigt gynnsamma förhållanden, med bra ljus och så.

 

Och när jag tittar på bilderna nu inser jag att resultatet inte på långa vägar går att jämföra med min ”riktiga kamera. Bilderna håller dessutom inte att dra i i Lr, de går sönder direkt.

 

Och svartvitt hjälper inte mycket. Då försvinner ju dessutom de fina färgerna. Och jag är ju i grunden färgfotograf.

Möjligen gör jag fel, eller så kan jag inte mobilkameran tillräckligt bra, det kanske finns mer att göra.

Fast nej, jag får komma ihåg att ta med kameran i fortsättningen! Mobilkameran har säkert sin plats när det gäller att fotografera, men det går inte att kräva för mycket av den.

På återseende//Göran

Inlagt 2019-11-13 18:18 | Läst 950 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Så är det. Tveklöst! När allt stämmer och man inte behöver göra nåt nämnvärt efterarbete, då ger dagens mobiler helt OK resultat för bildskärm och webb. Men vill man trimma, eller skriva ut på lite större papper, då duger den inte!

Bra att ha som bildanteckningsbok eller nödlösning, annars säger jag som Thorsten Overgaard: "Always wear a camera!".
Svar från gorred 2019-11-13 21:22
"Bildanteckningsbok" - på pricken!
//GöranR
Precis så Göran. Mobilen är ett anteckningsblock.
Ses/per-erik
Svar från gorred 2019-11-13 21:25
Jo och som anteckningsbok väldigt bra. Men man ska inte förvänta sig mer heller. Möjligen om omständigheterna är optimala kan det bli riktigt bra. Men det är en smal slot.
//GöranR
Håller med, mobilen är en nödlösning :)
Svar från gorred 2019-11-14 00:23
Jo som dokumentationsapparat, hjälpmedel att minnas nån situation eller ögonblick men inte att fotografera på riktigt med.
Och ändå försvarar jag mobilkameran som riktig kamera. Och många använder ju bara den. Men ska jag fotografera känner jag mig inte riktigt trygg.
Trots detta har mobilen räddat mig nån gång, som till exempel här när jag var och tittade på salttillverkningen i Torrevieja och inte hade min riktiga kamera med:https://www.fotosidan.se/blogs/helgosocken/livets-salt.htm
//GöranR
Hej Göran.
Jeg tilslutter mig de øvrige kommentarer.
Da min kone fik ny iPhone, gav jeg mig selv et lille kamera Sony RX100 III, som jeg altid har med mig. Kameraet i min gamle iPhone 4, som jeg har arvet, anvender jeg kun som "huske apparat" i tilknytning til "notesbogen".
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från gorred 2019-11-14 00:17
"...huske apparat" i tilknytning til "notesbogen". Väldigt bra uttryckt, precis så!
//GöranR
Jag är inte säker på att jag håller med någon här. De nyaste mobilerna verkar till och med vara bättre än "vanliga" kameror ibland. Och nu gissar jag att du bara tog upp mobilen och fyrade av? Men hur hade det blivit med mobilen på stativ och lägsta iso? Visst, kvälls/natts ljus är väl än de nyaste mobilernas akilleshäl, men hur ofta är man ute i mörkret och fotar?
light 2019-11-14 07:37
Edit: Nej förresten, inte ens kvälls/natts ljus är längre de nyaste mobilernas akilleshäl. Bara lite svagare ... kanske?
Svar från gorred 2019-11-14 12:50
Mobilkamerorna kan ta väldigt bra bilder ibland, under goda förutsättningar ljusmässigt och så. Men ställs det större krav faller de igenom.
Sen kan det mycket väl vara så att det finns ytterligare inställningar att göra, avseende ISO bland annat, men då faller det för mig på grund av att det känns bökigt och inte särskilt intuitivt (det intuitiva faller nog bättre hos de yngre). Dvs då vill jag ha en traditionell kamera.
Som exempel på "bra" bilder, goda förutsättningar fotomässigt se här: https://www.fotosidan.se/blogs/helgosocken/livets-salt.htm
alltså i jämförelse med bilden i bloggen som jag inte tycker duger.
//GöranR
De va väldigt sammstämmigt här! ; ) Jag tycker nog litet, litet annorlunda! : )
Svar från gorred 2019-11-14 12:54
Det här är väl en sån där fråga där det finns lika många åsikter, eller kanske till och med fler, som antalet tyckare.
Vore intressant om du utvecklade - eller är det underlag för en fotofikadiskussion? 😉
//GöranR
Så länge mobilkameran håller sig inom sina domäner är allt ok. Alltså bra ljus, fint väder, den absolut vanligaste fotomiljön i denna värld. Men precis som i de bilder du visar, när ljuset försvinner så kommer bruset som ett brev på posten ( nä, som ett email förresten). Jag har i många år redigerat en liten segelklubbstidning ( upplaga 1000 ex.) Nuförtiden får jag in mer och mer bilder, vilket är trevligt. Aktiva medlemmar och läsare. Men när sedan bilderna ska lämna sin trygga smartphonevärld och in i PS och bildbearbetning och sluta som CMYK-bilder för att gå till tryck, alltså bilder i en subtraktiv färgrymd så kommer dessa bilder nästan alltid till korta. Ofta svåra att justera då det dynamiska omfånget oftast är för litet vilket bland annat resulterar i bandningar i stora ytor, konstiga hudfärger med mera. Det dyker också upp en del andra fel, vilket förmodligen har mer att göra med fotografernas bristande bildtänk och övrig förmåga. Men man kan lära sig.
Sen tycker jag nog att smartphone-ergonomin har en del svagheter, särskilt för fotografer som bär progressiva glasögon. Oj, det blev mycket här...
Ha det gott