Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Våra verktyg! Och fotograferande i fritt fall.

Trodde jag kom i hyfsat god tid till Tårtan, men där satt nästan allihop redan runt "vårt" bord, översållat med kameror av alla de sorter, storlekar och ålder. Så jag snodde en stol från bordet bredvid och hängde av mig jackan på ryggstödet och satte mig. Sen reste jag mig för att sträcka mig över bordet, efter att ha plockat upp upp min egen kamera ur väskan och ta emot min Chai Latte och bulle som serverades. Och så satte jag mig, som jag trodde på min stol. Det var bara det att stolen inte var där. Av tyngden från rocken hade den ramlat, så när jag satte mig var det fullständigt handlöst. Men med handen hårt om kameran följde den med i fallet och hamnade bredvid mig på klinkergolvet. När jag till slut tagit mig upp - med lite hjälp från bredvidsittande, och det visade att jag var oskadd - kollade jag förstås kameran. Den var oskadd också, nästan, bara en lite skråma i ena hörnet vilket får bli ett skönhetsärr; det är ju en brukskamera, ett verktyg som även i fortsättningen kommer att hamna i strapatser - ett redskap! Men det visade sig också, att jag tydligen tryckt av i fallet, så det blev en bild i fritt fall!

Ofrivilligt grodperspektiv alltså!

Oskarp fotofika.

Sen har det ibland kommenterats att det är för mycket prylsnack både här och där, inte minst på våra fotofikor. Jag ser det som självklart. Kamerorna är ju våra redskap, våra verktyg. Utan kameran ingen bild. Och naturligtvis diskuterar vi dem. Särskilt kul blir det när vi får klämma och känna på gamla kameror, det finns ingen av oss som inte har personliga minnen av numera nostalgisk karaktär när man ser en gammal Voigtländer, eller en liten Minox, eller den Leican som man aldrig hade råd att köpa, då.

En fotograf med sitt redskap - en man med sin kamera!

Leica - en lattekamera?

Så kamerorna är en viktig bit av diskussionen, ibland, och förstås. Andra diskussioner som alltid är med direkt fotografianknytning förekommer också. Överhuvudtaget är det högt i tak, och: Det är på riktigt! I det verkliga livet! Och det är alltid nåt oerhört i sig. Och det är därför vi fortsätter. 

På återseende//Göran

Inlagt 2020-02-12 22:46 | Läst 2943 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Själv(fallet) måste allt vara tillåtet. Ni verka ha trevligt på era möten. Själv är jag mest intresserad av resultatet, bilden. Men som Ragnar skrev i en kommentar, Det är bra med bra redskap. Själv har jag just begåvats med ett sådant. D750. Skönt att ingen skadades.
Sten
Svar från gorred 2020-02-13 04:56
Min personliga mening: Bilden är naturligtvis målet, resultatet av hur man använder verktygen. Men det blir ju näppeligen ingen bild utan kamera. Eller objektiv. Och hur de olika verktygen fungerar kan det påverka det slutliga resultatet, dvs bilden, särskilt när det gäller olika egenskaper hos olika objektiv, men också hos kamerorna. Så visst finns det mycket att diskutera när det kommer till prylarna; känsla, formfaktor, egenskaper etc. - redskapen måste fungera.
Men därifrån att diskutera och jaga efter prestanda, antal pixlar, den nyaste uppgraderingen eller liknande tror jag är att fåfängt gå. Då kommer man ingen vart.
D750 har jag hört mycket gott om. Visst är det skönt att vara nöjd med det man har och känna att det fungerar.
Men diskussionerna når oftast ändå längre vid fotofika. Samvaron är viktig i sig också.
Tack för kommentaren. Och ingen slog sig, men känslan av att stolen inte fanns där när jag satte mig... 😃
//GöranR
Hej Göran.
Det var en sämre upplevelse, men lyckligtvis med ett nådigt resultat.
Jag tror inte att det är något fel med att diskutera, prata, dela erfarenheter om våra olika kameror. I en fotointresserad miljö
Med många vänliga hälsningar och god natt här från Roskilde.
PS: Du får bara den här för lite uppmuntran, jag tyckte den var speciellt för dig:

https://www.youtube.com/watch?v=WazcuKEk2to
Svar från gorred 2020-02-13 05:00
Hej Erik och tack för kommentaren. Och visst är det så som du skriver.
Tack för klippet , väldigt trevligt!
//GöranR
Ja, prylsnack... I min motsatta ända av långbordet diskuterades Hagströmgitarrer för omväxlings skull!

Skobilden och historien bakom, det blir väl ett sånt där "minne för livet"? Skönt att det gick bra! Och i synnerhet bilden på Sven är ju utmärkt!
Svar från gorred 2020-02-13 11:47
Våra redskap är viktiga! Och parallellen är förresten väldigt talande - får man diskutera instrumenten när man ska prata om musiken - instrumenten är ju synnerligen viktiga för musikerna...
Det var en speciell känsla att bara fortsätta i fritt fall där jag trodde att stolen skulle ta emot...
Tack i övrigt för kommentaren!
//GöranR
”Leica - en lattekamera”. Bra uttryck. Och tur att du inte blev skadad. Det såg lite otäckt ut när du föll.
Bra bilder som vanligt.
Ses/per-erik
Svar från gorred 2020-02-13 11:48
Det kom för mig nä'r jag såg kameran bredvid en latte. Sen insåg jag att det kanske låg mer i det 😎
Tack Per-Erik!
//GöranR
elgenper 2020-02-13 15:33
Ja, det var ju en koppling... I så fall är väl min emellanåt en pilsnerkamera ...eller ibland en whiskykamera.

Förr sades det vara en slags klassmarkör bland damer att kolla om det fanns en stol bakom innan man satte sig. Damer av tillräckligt hög status var uppväxta med att det alltid fanns någon tjänsteande som skötte det, så de kollade aldrig. Så du får bära din malör med viss stolthet; den visar din klass!
Svar från gorred 2020-02-13 23:50
Per. Intressant klassmarkör, det visste jag inte. Får fundera över det 🤔. Whiskykamera låter trevligt annars.
//GöranR
Inget ont som inte har nåt gott med sig, utan detta olyckliga fall ingen skobild! Nu fick vi ett annat perspektiv på tillvaron. Och Eriks formulering "ett nådigt resultat" är ju bara så underbar!
Svar från gorred 2020-02-13 11:51
Jo vi fick ett annat perspektiv vilket kan behövas ibland, men frågan är om skobilden annars förtjänar nån plats på parnassen. Och instämmer, våra broder (syster?)språk bjuder ibland på härliga formuleringar.
//GöranR
Då har vi två i Tårtangänget som provat på fritt fall, du och Olle!
Och att du hann ta en bild också! Respekt!
Men även i vardagen kan vi andra drabbas! Läs mera här om varför!
https://sv.wikipedia.org/wiki/Gravitation

För övrigt en mycket bra redovisning om vad som pågick på Tårtan! :)
/B
Svar från gorred 2020-02-13 12:05
Tack Bengt – vår vardag är ju både viktig och viktig att dokumentera! Och mitt fall var alltså inte bara ouppmärksamhet (stolen var inte kvar) utan en funktion av en kraft som beskrivs som en krökning av rummet och tiden och får massor att accelerera mot varandra som en direkt konsekvens av att de färdas i ”räta linjer” i en böjd rumtid. Sett på det viset öppnar det ju onekligen för vidare perspektiv 😎.
//GöranR
Vilken tur att du inte gjorde dig illa. Och autofokusen verkar fungera bra :)
//Anders
Svar från gorred 2020-02-13 12:06
Tack Anders. Jag var mest rätt för kameran 😀. Men den klarade sig, och ja, Olympus har en bra AF.
//GöranR
HI hi kan känna hur ni trivs när ni får sitta där bland alla prylar och känna på dessa. Där skulle Jonen min trivts det skall ni veta.
Fortsätt ha det gott alla ni.
Gun-Inger
Svar från gorred 2020-02-13 13:56
Tack Gun-Inger. Här skulle du också trivas tror jag, vi bryr oss inte bara om prylarna, vi bryr oss framförallt om bilden och fotograferandet i ett större perspektiv. Och andelen kvinnliga deltagare är sorgligt nog för låg.
Ha det bra du också//GöranR