- Joakim K E Johansson -

NU ÄR DEN KLAR: Gatufoto i en småstad – en slags guide

För ett år sedan ungefär bestämde jag mig för att börja gatufotografera på allvar i min hemstad Karlskrona. Full av entusiasm plöjde jag igenom mängder med bloggar och YouTube-klipp för att bli inspirerad. Det var då jag upptäckte en intressant sak. Nästan ingen talar om gatufoto ur ett småstadsperspektiv.

Nu, ett år senare har jag gjort en egen guide om hur det är att vandra på småstadsgatorna med sin kamera. På 16 A4-sidor har jag samlat mina tankar, erfarenheter och bilder från det gångna året och sammanställt det till en slags guide med tips och råd om hur det är att gatufotografera i en mindre stad. 

Jag hoppas att alla som är intresserade av gatufoto i en småstad kan hitta något inspirerande och användbart. Guiden är gratis att ladda ner, skriva ut och använda för privat bruk. Om ni tycker att jag har gjort ett bra jobb får ni gärna sprida den vidare.

Gatufoto i en småstad – en slags guide (PDF)

Tack till er som har ingått i ”testpanelen” och kommit med värdefull återkoppling. 

2012-10-12: Ny version publicerad med delvis andra bilder. 

Inlagt 2012-01-04 11:36 | Läst 17275 ggr. | Permalink
Thank for share! Jag har laddat hem filen och ska läsa senare :-)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-04 13:05
Kul Mikael! Jag hoppas du gillar den! :-)
Sidnummer tycker jag borde finnas. Har inte läst än, så något mer tycker jag inte.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-04 13:05
Bra synpunkt, jag har nu uppdaterat med sidnummer.
Tack. Har laddat ner och ska läsa med glädje
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-04 13:07
Tack Mikael! :-)
Tack!

Det var generöst. Har snabbläst med behållning och ska läsa mer noggrant senare.

God fortsättning!

Tomas
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-04 13:44
Tack själv Tomas! :-)
Jag har läst din mycket välskrivna och insiktsfulla guide om gatufotografi. Bra och varierande bildmaterial också.
Vad jag saknar är bildtexter där du berättar mer om de fotografiska val du gjort tex. likhet/olikhet, symetri/asymetri, kamevinkel, rörelse, rikningar, bilddjup, linjer osv.
Annars gillar jag guiden skarpt!,
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-04 13:44
Tack för återkopplingen Kenneth! Jättekul att du gillade guiden. Vad glad jag blir! :-)

Jag valde bort just de där sakerna du efterfrågar eftersom så många andra redan tar upp det på olika sätt. Det är ju egentligen generella gatufototekniker som funkar oavsett var du fotograferar, kan jag tycka. Jag la därför fokus på vad som utmärker småstaden, helt enkelt.

Men vem vet, guiden går ju att utveckla efterhand. Inte omöjligt att det dyker upp en del två längre fram! :-)
Jag har bara läst igenom som hastigast än så länge, men tycker det är bra skrivet, bra bilder och många goda råd. Liksom Kenneth saknar nog också jag bildtexter.

Det du skriver tycker jag stämmer rätt så bra även i en stad som Uppsala. Trots att Uppsala sedan några veckor sedan officiellt räknas som en storstad, så känns centrum närmast som en småstad.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-04 14:12
Jag hittade en kort text på nätet om gatufoto i en småstad. Den var skriven av en snubbe i USA som bodde i en stad med 200 000 invånare! Så småstadsdefinitionen är nog ganska flexibel! :-)

Som jag skrev till Kenneth så valde jag bort just dessa saker eftersom det mera är generella gatufototekniker som redan så många andra skriver om. Men vem vet, det går ju att fylla på efterhand - som sagt.

Kul att du gillar guiden. Tack! :-)
Snygg layout, bra tips och fint skrivet!

I all välmening; jag snubblade över några språkfel (ja, jag vet, jag är sån... skyller på yrkesskada. :-))
Sidan 2: Sista tycket, sista meningen.
Sidan 7: Tipsrutan, första meningen.
Sidan 12: Sista meningen i vänstra spalten som fortsätter i högra spalten.

//Ewa
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-04 16:39
Ingen fara Ewa, det finns säkert fler språkfel. Man blir allt för lätt "blind" för sina egna texter.

Jag ska rätta till felen som jag tipsas om efterhand. Tack för din återkoppling! :-)
ErlandH 2012-01-07 17:37
Eftersom jag är lite yrkesskadad bidrar jag också med en korrigering, som gäller förstasidan: det heter ETT slag, inte en.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-07 21:01
Tack Erland, men det är numera accepterat att skriva "en slags..." på det sättet jag gör.
Jag laddade genast ner. Skall läsa mer sen.
Tackar! :-)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-04 16:52
Jag hoppas du gillar den! :-)
Givande, inspirerande och trevligt! Tack!

/F
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-04 18:19
Tack själv Fredrik! :-)
Man kan ju alltid drömma om att du översätter detta till Eng så att vi kan få köra den på The Yards .com som längre fram i år ska lanseras som en site för gatufoto (helt fri från The Yard på deviantart)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-04 19:42
Planen är faktiskt att översätta den till engelska. Du kanske vill hjälpa till? :-)
Nu har jag laddat ner den. Tack så mycket. Läser den i lugn och ro senare, men kunde inte låta bli att snabbkika. Fint jobb du har lagt ner.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-04 21:27
Tack Pia! Jag hoppas det blir givande läsning! :-)
Den här lilla skriften är alldeles utmärkt och sammanfattar på ett enkelt sätt det man behöver tänka på. Jag har egentligen bara en invändning, och det är undertiteln "Ett slags guide". Den förbryllar. Som om det ändå inte riktigt är en guide, utan... ja, vadå?

"En guide" tycker jag är mycket bättre. Du kan också ändra ordningsföljden och kalla den "Guide till gatufoto i en småstad" t ex.

Illustrationerna är alla tiders bra.

Grattis till ett jättefint fullföljt projekt!
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-05 12:03
Stort tack Ernst Göran - riktigt kul att du gillar guiden! :-)

Angående undertiteln så ska jag ta mig en funderare! :-)
Intressanta tankegångar, att du bör agera annorlunda i en mindre ort än vad du gör i en storstad. Glädjande att läsa att bästa metoden är "att agera öppet och naturligt med sin kamera", att smygfotografering är uteslutet. Så sant som det är sagt; ju mindre ort desto troligare att du faktiskt är känd av den du fotograferar, om än bara till utseendet. Även Matt Stuart, gatufotograf aktiv i bl a London agerar öppet och med en vänlig attityd. Hans rekommendation lyder: "Buy a good pair of comfortable shoes, have a camera around your neck at all the times, keep your elbows in, be patient, optimistic and don't forget to smile."* Det är ju ungefär vad du säger i din skrift också. En tidigare tillgänglig video på nätet visar hur han (Stuart), efter bilden är tagen söker ögonkontakt med den han fotograferat och ger ett leende till tack. Sympatiskt, och han får nog sällan på truten.

Tack för intressant läsning och bra bilder.

*) Street Photography Now, s. 189
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-06 01:10
Tack för din intressanta kommentar Bertil, roligt att du uppskattar guiden.

Matt Stuart tar riktigt sköna gatufoton. Han har en härlig humor i sina bilder som jag verkligen gillar. Tveklöst en av de bättre man kan hitta på nätet.
Tack, Joakim. Har inte läst, men skummat texten och kollat bildmaterialet - som är mycket bra. Jag ska leda ett utbildningspass om Street Photography med lärarstuderande och då kommer jag bl.a. att tipsa dem om denna förnämliga guide.

/ Med vänlig hälsning, FiCa1
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-07 20:59
Tack Finn, roligt att du vill tipsa om guiden. Det gläder mig! :-)
Jättebra text med trevliga och användbara tips! De flesta av oss, här i Skandinavien, bor ju trots allt i små städer, speciellt om man jämför med Paris (eller någon annan stor stad)... ;)

Håller själv på med några mindre projekt i småstäder. Även väldigt trevligt att man fick ladda ner den gratis, det händer inte ofta! :)

Läste kommentarerna, fastnade speciellt för den med det flexibla småstadsbegreppet. Där 200.000 invånare i USA räknas som en liten stad. När jag reste i Asien (för ungefär 1,5 år sedan), räknades Hangzhou (ligger lite nedanför Shanghai) som en liten stad, De centrala delarna ligger på ca 1,5 miljon invånare. ;)

www.jonnpersson.wordpress.com

Mvh Jonn
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-07 21:05
Tack för kommentaren John. Kul att du också håller på med projekt i småstäder.

Ja, vad som är en småstad skiftar en hel del. Och ur perspektivet du nämner borde i så fall Stockholm vara en småstad. Så min guide kanske funkar bra där också! :-)
Tack, behöver inspiration. Ska skicka ett sms till Läkare utan gränser:
50 kronor (en gång): sms:a LIV till 72970 som betalning ..... hoppas det duger som "betalning" för min uppskattning :-)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-07 21:05
Det duger alldeles utmärkt Magnus - det var ett ovanligt bra sätt att visa tacksamhet! :-)
Har själv funderat på att börja gatufota. Jag bor också i en småstad, så jag ska läsa din guide med stort intresse.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-07 21:06
Jag hoppas du får nytta av det jag skrivit Andreas! :-)
Jag har läst igenom den nu, och tycker att du har gjort ett bra jobb med guiden, och fint att du så generöst delar med dig av dina erfarenheter.

Jag reagerade dock på en sak.
Du skriver å ena sidan att man ska fånga det genuina, det äkta, och inte påverka eller styra det som sker. Samtidigt skriver du att man ska fånga folklivet (även då det inte finns något), och att man för att lyckas med det måste välja sina årstider, dagar och tider väl. Det anser jag blir något av ett indirekt styrande, och tillrättaläggande. Eller?

Men som sagt, stort tack!
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-07 21:14
Intressant reflektion Richard.

Gatufoto handlar ju främst om att skildra livet på gatan - alltså mänskliga aktiviteter i offentliga miljöer. Och då får man ju försöka hålla sig framme när det faktiskt händer något. Precis som inom journalistiken går det ut på att välja sin vinkel, alltså bestämma sig för vad det är man vill berätta/visa.

Om det däremot hade varit ett allmänt dokumentärt projekt (inte gatufoto) hade man ju kunnat fotografera på ett bredare sätt.
suverän inspiration!
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-07 21:14
Tack Viktor! :-)
Mycket trevlig läsning. Tack ska du ha!
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-07 21:15
Jag tackar för det Stefan! :-)
Tack så mycket! Gillade verkligen att det var fokus på fotografering i en småstad. Tror precis som du nämner att det skiljer sig mycket i hur du agerar. Ska genast titta lite på din blogg :-)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-07 21:15
Kul att du tycker det Anders. Tack för din kommentar! :-)
Fantastiskt givande för oss "småstadsbor". Tack så jättemycket.

/F
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-07 21:16
Tack själv Fredrik, det gläder mig att du tycker det! :-)
Kul! Skall ladda ner och naturligtvis även läsa den. Väldigt trevligt initiativ.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-07 21:17
Jag hoppas du gillar den Petri! :-)
Ett väl genomtänkt och fint utfört initiativ, dessutom bra bilder. :)
-affe
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-07 21:17
Roligt att du tycker det Alf. Tack! :-)
Tack för att du delar med dig av detta! Jag är själv en riktig fegis när det kommer till gatufoto, men vill lära mig! Är nu på väg till Arlanda för ett fotofika, men ska läsa din guide i lugn och ro vid hemkomsten! Ska bli mycket intressant! :)
/Anna
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-07 21:19
Det går att öva upp sig Anna. De flesta tycker nog det är lite jobbigt i början. Jag hoppas du gillar guiden! :-)
Fantastiskt! Jag sysslar inte med gatufoto (eller rättare sagt trodde inte det) men jag tycker ofta att jag hör begreppet, inte minst här på Fotosidans medlemsbloggar. Så nu har jag insett att jag ibland också tar bilder inom denna genre men det beror mest på att jag ofta har med mig min kamera i vardagen. För mig är denna guide en mycket bra upplysning om vad gatufoto är men också svårigheterna som finns för att lyckas. Tack så mycket!
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-07 21:20
Tackar för det Jörgen. Roligt att du fick nytta av det jag skrivit. Verkligen roligt! :-)
Intressant värre. Bra skrivet och lärorikt!
En sak bara...
Det heter "Ett slags guide"...
En sort - Ett slags :)

Rätt skall vara rätt.. ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-07 21:22
Kul att du gillar guiden Pär-Johan. Tack! :-)

Nja, numera anses det helt okej att skriva som jag har gjort, men min gamla svenskalärarinna hade nog inte blivit glad! ;-)
Mycket Inspirerande, tack!

Bor själv i Karlskrona och har funderat på hur gatufoto skulle gå till här.
Tack för att du visade detta på ett bra sätt!
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-07 21:23
Roligt att du tycker det Daniel! :-)

Det är bara att ge dig ut på gatorna. Vem vet, vi kanske ses med våra kameror! ;-)
Härligt personlig och allmänt superb guide! Tack för det!
Härligt personlig och allmänt superb guide! Tack för det!
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-07 21:24
Roligt att du tycker det Henrik. Tack! :-)
Välkommen till Karlstad" "För flickor" "Nästan inget kvar." Fina och påpassliga bilder du fått, Joakim. Trevlig text också.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-07 21:25
Tackar för det Johan! :-)
Laddat ner och snabbläst. Mycket intressant speciellt att du belyser skillnaderna i förhållningsätt stor/små- stad.
Tackar så mycket.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-07 21:26
Verkligen roligt att du tycker det Daniel. Jag tackar! :-)
Stort TACK för att du så generöst delar med sig av ditt kunnande och erfarenheter. Nu ser jag fram emot att skriva ut dokumentet och läsa den på riktigt.

Allt gott!
Bertil
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-07 21:27
Alltid roligt att dela med sig av sina erfarenheter. Kul att du skriver ut den också. Tack för din kommentar Bertil! :-)
Har läst guiden. Alldeles utmärkt tycker jag. Den funkar säkert i storstan också. Gillar särskilt påpekandet att "be om lov" kan göras med kroppsspråk typ peka på kameran.

Undertiteln "- en slags guide" tycker jag är bra. En fint inbyggd reservation för att handledningen inte är heltäckande. Ska det stå en eller ett? Min språkkänsla blev lite osäker, så jag gjorde som språkprofessor Andersson i radions P1 och googlade. "En slags guide" fick 71 700 svar. "Ett slags guide" gav 1290 svar. "En slags guide" stämmer alltså med majoritetens språk.

Fina bilder.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-07 21:31
Stort tack Måns. Riktigt kul att du uppskattade guiden.

Ja, vissa bitar funkar helt klart i en storstad också. Det har jag själv testat (att fråga om lov bland annat).

Extra roligt att du förstod den lite inbyggda reservationen också. För precis som du skriver kan man aldrig vara heltäckande. Mycket handlar om hur man är som person, erfarenheter, var man fotograferar, osv, osv.

Jag resonerar som du kring språkregler också. Det som stämmer med majoritetens språk är alltså okej. Språket utvecklas och förändras konstant.
Så intressant! Jag har laddat ner dina tankar, läst och begrundat. Matnyttigt! Bor ju själv på ett mindre ställe...
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-07 21:32
Glädjande att du tycker det Urban. Tack för din kommentar! :-)
Intressant läsning och fina bilder. Tack!
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-08 22:25
Tack själv Micael! :-)
Har skummat kommentarerna. Något jag saknar är synpunkter på de hårdnande villkoren för fotografering å allmän plats.
Att Du utöver modet erforderligt för gatufotograferandet dristar Dig till att dela med Dig av erfarenheterna uppskattas.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-08 22:28
Tack Björn. Ja, det har kanske blivit lite knepigare. Men i ärlighetens namn är det inget jag själv tycker mig ha märkt av särskilt mycket.
Björn Löfgren 2012-01-09 10:05
Gör en sökning här på FS t.ex. ny fotolag. Intressant läsning. Personligen har jag märkt en förändring. Bl.a. barnfamiljer har reagerat och så även en lokförare vid dokumentering av Graffiti på ett Pågatåg.
Tack. Har hunnit titta som hastigast, många fina ögonblicksbilder. Ska läsa och inspireras inför vårens utmaning, att försöka göra något liknande i Kungsbacka.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-08 22:25
Roligt att du tycker det Johan. Ja, nu är det läge ett tag att ladda så man är riktigt sugen när det börjar våras :-)
Ville också ladda ner den då jag har ständig ångest över att fota folk.
Tyvärr så hänger uppladdningen upp sig. Nu andra gånger, trots att jag har plats på hårddisken.
Ska försöka på en annan dator imorgon. Kanske kommer jag ha större tur då.
Ser framemot dina råd och tips och bilder.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-08 22:24
Jag hoppas du lyckas ladda ner guiden Antonia, och att du gillar den! :-)
Lätt att ta till sig och lagom mycket information! Inspirerande för mig. Skulle tycka att en del två (som pratas om i kommentarena ovan) skulle vara intressant.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-08 22:24
Kul att du tycker det Åsa, tack! :-)

Vem vet, det kanske blir en del två. Jag har redan börjat fundera i dom banorna. I så fall väljer jag nog ut ett antal bilder och beskriver hur de kom till.
Tack för inspirationen!
Jag som bor i en mindre stad saknar ofta "anonymiteten" från storstaden... Fick inspiration och tips från din guide så nu tänker jag ta med mig kameran även ner till mitt lilla centrum! Skejtarrampen kommer att förevigas så klart! ...även om kidsen nog undrar varför skolbibliotekarien hänger där!
Tack igen!
Tina
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-08 22:22
Vad roligt Tina. Jag tycker verkligen du ska göra det. Kör på bara. :-)
Seriöst och bra! Bor själv i en småstad.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-09 16:34
Tack Ulf! :-)
Tack för en mycket trevlig läsning och konstruktiva idéer Joakim!
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-13 23:47
Tack själv Robert, kul att du gillade den! :-)
tack! skall bli mycket kul att läsa, även om jag just nu bor i en storstad.
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-13 23:48
Jag hoppas en och annan idé kan funka även för en storstadsfotograf! :-)
Nerladdat och utskrivet, så här ska det läsas! :)
Svar från Joakim K E Johansson 2012-01-13 23:49
Kul Andreas. Utskrivet är bäst! :-)
Jäkligt bra Joakim! Bra skrivet och bra fotat.
Mitt jobb gör att jag ibland gatufotar i Malmö, ibland i Växjö och ibland hemma i Lund så jag ser väldigt tydligt skillnaden mellan hyfsat stort, mittemellan och litet. Just det där med att försvinna i folkmassan sker ju inte så ofta i Växjö...
Bra initiativ!
/Henning
Svar från Joakim K E Johansson 2012-10-12 15:09
Hej Henning - såg din kommentar först nu. Tack för uppmuntrande och positiva ord. Kul att du ockå noterat skillnaderna :-)

Jag har för övrigt uppdaterat guiden med några nya bilder.

Hälsningar Joakim
Hej
Jeg vil gerne læse din guide men linket virker ikke ?
Hilsen
Uffe
Svar från Joakim K E Johansson 2013-01-14 00:43
Oj då, den hade visst försvunnit. Men nu har jag fixat länken igen :-)
Hej Joakim!

Jag hittade hit via reportaget om Krister Kleréus. Laddade hem din gatufotoguide som jag redan vid första anblicken finner väldigt intresant. Tack för att du tog dig tid att göra den!

Mvh
Pär
Svar från Joakim K E Johansson 2013-12-13 09:38
Kul att du tycker det Pär. Tack för din kommentar!