- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: En kamera, ett objektiv - en film

Idag öppnade nöjesparken Gröna Lund i Stockholm för säsongen. Jag knatade dit för att hänga med ett par fotokompisar och såklart också för att knäppa några bilder. Med mig hade jag som vanligt min Fujifilm X100s som har blivit min främsta gatufotokamera. 

När jag gick omkring där så tänkte jag på Fotosidans senaste podcast och några av de efterföljande blogginläggen om detta med hur många objektiv en fotograf behöver. Ett ganska intressant och lite underskattat ämne, kan jag tycka. Inte minst eftersom vi fotografer har så lätt för att drabbas av prylsjukan.

För mig personligen är det i alla fall mycket enkelt. Ju färre objektiv (och kameror) jag har, desto bättre är det för mig. Något som jag insåg för ganska många år sedan när jag kunde konstatera att jag tog cirka 99 procent av mina bilder med samma objektiv. Visserligen ett zoomobjektiv, men ändå.

Förutom att jag stenhårt tror på ett minimalistiskt förhållningssätt med få ägodelar över huvud taget så är jag också ganska säker på att begränsningar gynnar kreativiteten - liksom skickligheten. Förr i tiden brukade ju fotograferna till och med prata om "en kamera, ett objektiv - en film". Alltså att köra in sig på en specifik uppsättning tills den satt i ryggmärgen. 

Ett stort urval av prylar gör oss dessutom mindre lyckliga enligt forskningen. Det kallas för "the paradox of choice". Ju fler val vi har, desto osäkrare är vi på att vi har valt rätt. Kanske har du själv varit med om detta när du ska ut och fotografera och helt enkelt stått och velat fram och tillbaka över vilka grejer du ska ta med dig och vilka du ska lämna hemma. 

Du blir alltså inte en bättre fotograf ju fler objektiv du har, sannolikheten är faktiskt större att du blir en sämre fotograf. Inte blir du lyckligare heller, utan snarare olyckligare - och fattigare, såklart.

På vägen hem var jag såklart tvungen att gå förbi Kungsträdgården och fotografera de japanska körsbärsträden som nu står i full blom. Nästan ett slags måste ifall man bor i huvudstaden. 

Inlagt 2015-04-25 19:42 | Läst 6789 ggr. | Permalink
Riktigt kul bilder. Tycker att det ser ut som fotografen Jacob Felländer på bild 5.
Svar från Joakim K E Johansson 2015-04-26 19:51
Tack Magnus. Jag vet inte vem Jacob Felländer är, så jag har inte en susning :-)
Kul bild, den randiga! Hände mycket där... fast jag förmodar att alla människor stod i en kö, eller?
Svar från Joakim K E Johansson 2015-04-26 19:52
Stämmer Lena, dom stod i kö. Tack för kommentaren!
Härliga bilder! =)
Ja, vi är nog allt lite pryltokiga, men om man fotar allt från mikro till makro, till landskap, och sen kanske fåglar och djur, och sedan lite sportfoto på det, ja då går det åt en del objektiv! =)
Ha det så bra!
Svar från Joakim K E Johansson 2015-04-26 19:54
Tack Heléne. Jag citera Einstein: "gör det så enkelt som möjligt, men inte för enkelt". :-)
Du skapar bara förvirring bland oss konsumenter! ;)
För övrigt litet kluriga bilder!
Å ganska rakt på!
Min favo e nog ettan och fyran...
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2015-04-26 19:55
Jag tackar för kommentaren Bengt! :-)
Jag håller nog med om allt du skriver om prylar och val och börjar fundera på om det också gör oss mindre lyckliga att plåta i raw-format än i jpg - raw ger ju också fler valmöjligheter menar jag.
Svar från Joakim K E Johansson 2015-04-26 19:57
Väldigt intressant reflektion Olof. Jag är faktiskt en av dom som ibland tycker det är jobbigt att sitta och bildbehandla fram bilder från RAW-format då jag kan tycka att hur jag än gör så borde jag kunna göra det ännu bättre. Så det kan säkert ligga något i det du skriver.
Riktigt sköna bilder överlag, Joakim. Gillar i synnerhet den översta - trojkan som bildas med ballong, trött ansikte och staty byst. Teorin om "the paradox of choice" kände jag inte till. Intressant. Kanske kommer att få folk att vallfärda till dogma-gruppen framöver ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2015-04-26 19:58
Ja, med dogma åt fotofolket :-) Tack för kommentaren Johan! :-)