Att spegla det jag gillar.

Få äpplen i år = få sidensvansar i vinter..

Det är säkert olika med äppelskörden runtom i landet, men i mitt 'närområde' Tantolunden i Stockholm så har jag sett väldigt lite med äpplen på träden hittills här.. och det brukar finnas en 'korrelation' mellan mängden äpplen och antalet besök av Sidensvansar senare i höst och vinter.. Under vintern för två år sen så fanns det heller inga äpplen kvar i träden, detta efter att det tidigare under den våren kom en rejäl köldknäpp i maj, med ner emot -5° och kanske ändå lite mer.. och följaktligen syntes heller inga Sidensvansar här alls vintern efter.. Förra våren var ju tvärtom, den blev extremt varm tidigt i maj och sommaren fortsatte ju likadant som vi alla minns.. Då blev det mängder av äpplen på träden här.. men dom blev istället ganska små på grund av den svåra torkan.. och Sidensvansar kom det hit i februari i år och höll sig specifikt i ett träd som fortfarande var fyllt med frukter, och de stannade där i 8 dagar tills sista äpplet var slut! Och i år ser jag inga äpplen alls.. men våren var ju också extremt kall under en längre tid! Fick ta in balkongblommorna varje natt under flera veckor.. det har aldrig hänt tidigare! Därför säger jag redan nu att det kommer troligen inga Sidensvansar hit under kommande vinter.. Men har jag fel är ingen gladare än jag..

Får därför istället njuta av de som visade upp sig fint här i februari i år..

       

Tack för mig!

Inlagt 2019-08-12 21:42 | Läst 565 ggr. | Permalink
Är det din vita period :)? High key passar ganska bra in på de bilder där man inte ser äpplena så tydligt tycker jag och där bara sidensvans och den vita omgivningen finns
Svar från ehrsa 2019-08-12 23:03
He he, egentligen inte! De här bilderna har legat så här i 'Sidensvansmappen' på 'redigeringsdatorn' sedan i febuari.. har inte blivit av att göra en blogg av dem förrän nu.. Nu lämnar den mappen datorn och hamnar på två olika externa hårddiskar istället! Datorns hårddiskar behöver frigöras med jämna mellanrum.. det händer oftast när jag gjort en blogg på ev. bilder jag vill ha med.. Sidensvansar i vit miljö gör sig ovanligt bra att ljusa upp tycker jag, dom har så kraftfulla färger att det blir riktigt vackert! Det är inga problem att överexponera Sidensvansar redan vid fototillfället.. dom blir vackra ändå! Det har jag lärt mig på Ing-Marie S. bloggar.. Äpplena är med bara för att det är dom allt handlar om.. inga äpplen = inga Sidensvansar.. :-) Tack! Peter.
Hälsn!
Synnerligen läckra bilder på sidensvansarna. Gillar det ljusa och dom långa exponeringstiderna!/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-08-12 23:19
Hej! Dom är fina Sidensvansarna, även när man ljusar upp dom extra mycket så här! Det är lite som jag svarade Peter, man kan gärna överexponera dom redan när fotot tas, och också med lite längre slutartid.. dom kommer att bli väldigt vackra ändå! Speciellt om det är i vit miljö också! Det som ändå alltid finns kvar i en för övrigt ljus bild är deras starka mustiga färger! Det har jag sett på Ing-Marie S. fina bilder när hon har fotat Sidensvansar! Annars så var det för att frigöra diskutrymme som gjorde att dessa bilder hamnade i en blogg just nu.. dom ljusa varianterna har legat klara i 'Sidensvansmappen' sedan i februari, en mapp som är rätt stor och ska över på externa hårddiskar nu, och bara finnas där.. Tack! Björn.
Hälsn!
Dåligt med äpplen,men rönnarna dignar av bär i roslagen i alla fall så de kanske kommer ändå.
Tommt
Svar från ehrsa 2019-08-13 11:25
Hej! Ganska bra med Rönnbär här också, som jag minns just nu.. problemet är att vissa år när det varit gott om Rönnbär här så har alltid Björktrastar och Koltrastar hunnit äta upp dom innan Sidensvansarna har hunnit hit.. Men det finns även andra bär som Sidensvansarna gärna äter, minns inte namnet på dom men dom är svarta och kanske hälften så stora som körsbär.. fast jag har ingen koll på dessa bär, tror inte att det vimlar av dom här.. så det mesta brukar hänga på äpplena när det gäller Sidensvansar här.. Däremot såg jag ett träd igår med skapligt med Päron, så troligen hade det Päronträdet inga blommor när det var så kallt i våras.. dom måste ha blommat senare!? Gissar att du har lite större chans till Sidensvansar uppe i Roslagen, det lär ibland flyga in hel del östliga fåglar under hösten när vindarna kommer därifrån, kanske ihop med lite brist på föda österut.. vi får hålla tummarna för lite inflöde från öster! Tack! Tommy.
Hälsn!
Här i min lilla trädgård är det kanske normalår när det gäller frukt och bär men det sitter inte några äpplen kvar till vintern så jag får nog inte besök av några Sidensvansar, men jag har redan nu besök av kanske det är Kajor eller Skator som kalasar på Transparente Blanche äpplen.
Fina vinterbilder och den näst sista gillar jag.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-08-13 11:36
Hej! Ja, det blev lite 'opublicerade' bilder här från i februari.. bilderna har legat färdigredigerade på en mapp sedan dess.. men nu flyttas Sidensvansmappen till externa hårddiskar istället! Man kan ju ändå ha tur att få se Sidensvansar om man har en 'vanlig' fågelmatning! Dom kommer ju norrifrån men även österifrån ju mer vinter det blir i norr, och dom söker ju föda lite överallt och ser dom ett gäng småfåglar vid en fågelmatning så lockas dom ofta dit bara av att det är flera andra fåglar där.. och ligger det lite äpplehalvor där så kanske dom stannar ett tag.. Här är problemet att många Björktrastar och Koltrastar hinner äta upp dom få äpplen som finns innan Sidensvansarna har hunnit hit.. Vi får hålla tummarna, men jag räknar inte med några Sidensvansar här, det brukar krävas äppelträd där äpplena sitter kvar för att dom ska stanna till här.. Hoppas nästa vår blir mildare så att det blir bättre med äpplen än vad det blev i år! Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Fina bilder Jan, om jag ser några sidensvansar i vinter så skall jag testa själv att överexponera :)
Svar från ehrsa 2019-08-13 11:49
Hej! Ja, det blir väldigt fint att ljusa upp vissa bilder, gärna i redigeringen efteråt men även överexponerade bilder kan bli väldigt fina, speciellt om det är i redan väldigt vit och snöig miljö! Har man Sidensvansar som motiv så kan man ju ljusa upp en bild så att nästan allting annat försvinner utom just Sidensvansens vackra mustiga färger, som i bilderna här ovan! Det blir lite som 'Japanska akvarellteckningar'.. Men att ljusa upp vissa bilder blir ofta också bra när man gör det på redan ljusa fåglar, som svanar och måsfåglar! Man ljusar upp så mycket så att man bara precis kan se konturen av den vita fågeln, men ser desto mer av den röda eller gula näbben och kanske fågelns ben och fötter.. det blir väldigt vackert mot en helt utfrätt ljus himmel, eller kanske en ljus vattenyta.. kan även se framför mig en Fiskgjuse mot en ljus himmel uppljusad ordentligt på samma sätt.. den har ju en relativt ljus fjäderdräkt där det ljusa då blir utfrätt medans resten av det mörka på den fågeln blir det som blir kvar i bilden, kanske även mörka andra 'detaljer' i bilden finns kvar .. testa på någon av de bilder du har mot en ljus himmel/vattenyta, eller mot en skog.. det blir som akvareller! Dra i alla 'ljusspakarna' i Lightroom.. :-) Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2019-08-13 12:50
Tack för tipsen Jan
Skall testa :)
Fina bilder och jag hoppas du har fel :)

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-08-13 12:32
Hej! Tack Johnny! Då är vi två.. :-)
Hälsn!
Läckert som de finaste akvarellmålningar, en av dem med japansk influens.
Svar från ehrsa 2019-08-13 19:16
Hej! Visst känns det lite som Japanska akvareller.. jag kan bara hålla med! Sidensvansarna blir ofta extra fina om man ljusar upp bilden rejält och gärna när det finns lite snö med också, kvar blir de fina mustiga färgerna som Sidensvansar har.. Tack! Stefan. Ha det så bra!
Hälsn!
Supervackert med sidensvansarna i snö! De passar verkligen i den miljön och lyser upp den fint.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2019-08-13 22:13
Hej! Visst är dom fantastiska Sidensvansarna! Synd bara att dom är så oregelbundna med besöken här.. Det känns alltid lite 'exklusivt' när dom kommer! Hoppas att dom dyker upp även utan äpplen på träden, vi får se.. men det är några månader kvar, dom har tid på sig! Tack! Bjarne.
Hälsn!
Fina bilder på sidensvansarna Jan :)
Hoppas på ett bra år för dom, var ett tag sen jag fick se några, förra hösten såg jag inte till så många alls.
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2019-08-14 10:56
Hej! Ja, Sidensvansar vill man ju se varje höst och vinter! Sidensvansarna här på bilderna kom ju väldigt sent egentligen, det var mitten på februari när dessa bilder togs, ofta kan man ju se dom redan på senhösten här, men just förra året så var det rekord med äpplen i hela landet så det gjorde nog att dom inte behövde dra runt och leta så mycket efter föda, jag tror det var därför det tog tid innan dom till sist dök upp här.. det fanns mat för dom nästan överallt! Vi får hålla tummarna! Tack! Fredrik.
Hälsn!
Oh, nu börjar jag längta efter sidensvansarna, men dom brukar ju inte komma till mig förrän i Mars så jag får ha tålamod. :-)
Hade nästan inga alls hos mig i år, och det var nog för att det fanns tillräckligt med "vilda" äpplen överallt. Vid "kristider" så letar dom sig hit till mina köpeäpplen.
Härliga bilder !
ing-marie
Svar från ehrsa 2019-08-14 22:50
Hej! Ja, håller med! Sidensvansar är verkligen något att se fram emot, men jag tror att november är det tidigaste som jag har sett dom fåglarna här, men det var bara tillfälligt som dom 'passerade' då, och det var flera år sen.. När dom var här i februari så var det tillfälligt lite vinter och väldigt vackert, men medans dom var här i 8 dagar så töade nästan all snö bort, sen blev det ingen vinter igen, och våren blev istället extra kylig.. Idag såg jag lite äpplen i mitt närområde men inga mängder.. med lite tur så kanske de kan räcka till några Sidensvansar.. Men Koltrastar och Björktrastar gillar också äpplen.. tyvärr! Har knappt sett 'mina' Tornseglare nu sedan i Söndags, men så nu ikväll när det började bli mörkt så var det plötsligt en större flock här som flög runt ganska högt upp och skriade ljudligt.. ungefär som att det var föräldrar + ungfåglarna som gjorde en sista tur runt området innan dom nu ikväll drar söderut! Jag gissar att dom är borta imorgon, det brukar vara nu som dom ger sig iväg, ett par veckor in i augusti.. varje år! Tack! Ing.Marie.
Hälsn!
Mycket fint med highkeybilderna men jag fastnar ändå för den sista bilden..fett snygg som en ungdom skulle uttryckt det ;)
Vill gärna se lite Sidenrumpor här nere också, är nåt år sen nu..Får väl hänga upp några köpeäpplen i värsta fall, hehehe…
Blev förövrigt bedrövad när jag såg att dom sågat ner ett träd ute vid Barsebäck, bar röda bär (sort okänd) och lockade stora mängder Björktrastar..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-08-16 11:02
Hej! Ja, det blir ofta fint när man ljusar upp bilder där snö ingår, kvar blir mestadels de mörka och färgade delarna som Sidensvansarna har, och det är ju extra fina färger! Det blir lite som akvarellmålningar! En 'uppljusad' svan eller måsfågel mot en ljus himmel eller ihop med vit snö brukar också ofta bli extra fint, man behöver liksom inte detaljerna i fjäderdräkten, det räcker ofta med att fågelns ofta mörkare näbb och ben syns.. Vi får hålla tummarna för att Sidensvansarna ändå dyker upp i vinter även om äppelskörden verkar bli klen i år! Du får sätta upp äpplehalvor på spetsade pinnar eller grenar, det brukar alltid vara populärt också för fler fåglar! Tråkigt med det nedsågade trädet, det låter som det var värdefullt för fåglar, säkert för fler än Björktrastarna också! Tack Gunte! Ha det fint!
Hälsn!