Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Tornseglarna igen..

Naturmässigt så är det 'mina' Tornseglare som känns mest intressant nu, tycker alltid att naturen blir lite tråkig när midsommar har passerats med nån vecka.. Fåglarna tystnar helt enkelt lite vartefter nu, men det är så det brukar vara! Ett par veckor in i juli så kommer alla gräshoppor igång istället, dom brukar jag kunna höra bra än så länge..

Men nu är det återigen en hel del bilder på Tornseglarna som regelbundet flyger förbi mitt boende, varje dag.. Fotat med 20, 50, eller 85 mm.

                        

Här! finns en länk till de förra bilderna på Tornseglarna..     Tack för mig!

Postat 2019-06-27 23:44 | Läst 1527 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

En 'blaffa' kom in från väst..

Blaffan var troligen ett åskmoln tidigare under dagen och då längre in i landet, här under kvällen hade det förlorat sin energi och sjunkit ihop till en stor platt pannkaka.. riktigt snyggt så här i kvällssolen! Fri himmel mot väst brukar då och då visa upp lite extra intressanta moln som detta! Och det blir 'värre' än så.. Fotat med 20 mm.

Ber om ursäkt för det dåliga panoramat jag lagt upp här, de två bilderna var för olika för att passa ihop ordentligt.. men molnet blev ändå rätt så bra..

Ju närmare molnet kom desto mer förändrades det.. När det sakta kom in över mig så ändrades undersidan..

Det här är ett 'Asperitasmoln', kan också ses här!

Kanske är det Tor som vill visa vem som bestämmer..

Till sist drog han vidare österut och lämnade bara lite eld efter sig..

Hade en liknande upplevelse i september 2018, kan ses här!     Tack för mig!

Postat 2019-06-26 13:13 | Läst 1757 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Runt kajerna på Södermalm..

Det är rätt så trevligt att vara en 'öbo' här på Södermalm.. cyklar man ett varv runt ön utefter kajer och strandpromenader så hamnar man på lite drygt 1 mil, det är ju inte så långt men är ändå skönt att ta sig runt även när det är lite för varmt ute.. svag motvind brukar svalka bäst, det svalkar bättre än att promenera! Dessutom finns det alltid något att titta på och även att fotografera.. så här är lite bilder från varvet runt Södermalm.. Fotat med 20 mm.

Utanför Bergsunds strand så ses en av Cementas fartyg vända på en 'femöring' (kul att få använda det gamla uttrycket..) efter leverans av cement/kalk från Slite på Gotland.. Betongåtgången här i regionen är troligen massiv.. Liljeholmen vid fören på fartyget och Reimersholme till höger med sina konjakstunnor vid kajen.. öbor de också..

Utefter Söder Mälarstrand ligger kraftiga stålbalkar på en pråm och väntar på att ersätta befintliga balkar på fjärrtågsbroarna över Söderström nu i dagarna.. den s.k. getingmidjan är avstängd för tågtrafik och alla stålbalkar ska bytas (kanske ändå inte alla i år, i så fall fortsättning även nästa sommar..), de nya ska klara sig i 80 år i alla fall.. motsvarande byte av balkar sker även i omgångar vid tunnelbanans broar straxt intill..

Tågbroarna med nuvarande balkar ses till höger i bakgrunden..

Vid Slussen grävs och bilas och pålas det ner tjocka stålrör och andra stålprofiler, och det armeras och gjuts överallt där det går, även i nerpålade tjocka stålrör.. Cementa har en del att leverera..

Betongbilar med extra lång räckvidd används flitigt vid den östra sidan av Slussen, där rivs inget längre, nu bygger man upp brofästen för den guld/bronsfärgade stålbron som kommer i ett stycke från Kina med fartyg, nån gång framöver..

Sen blir det gärna en fika med glass vid 'Kajsas' intill gratisfärjan över till Hammarby Sjöstad.. en lugn och skuggig favoritplats när solen är lite för varm..

Tack för mig!

Postat 2019-06-25 14:42 | Läst 1662 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Klimatet..

Det finns ju mycket att säga om detta.. alla vill ju rättfärdiga just sina CO2 utsläpp och helst kunna fortsätta med dom, eller kanske t.o.m. utöka dom.. och även har råd att kanske försöka att 'klimatkompensera' bort sina utsläpp.. och det är detta som den här bloggen lite kort handlar om.. 'klimatkompensering'.. Har själv känt mig väldigt skeptisk till det, hur skulle det kunna fungera i praktiken? Ska man plantera en massa träd som på sikt ska ta upp den mängd CO2 som jag på några timmar släpper ut högt upp i atmosfären vid en flygresa (eller annat färdsätt som släpper ut mycket CO2).. hur lång tid tar det för dom träden att ta upp den mängden CO2..? Utsläppen från ett flygplan sker ju momentant, upptagning av CO2 av ett träd tar ju årtionden/århundraden för ett träd att ta upp.. kanske trädet inte tar sig heller, det kanske dör av torka.. skogsbrand.. 'what ever'.. Enligt FN:s klimatpanel så måste minskningen av CO2 utsläppen börja minska rejält inom 10 år.. då fungerar det väl inte med något som 'kanske' tar upp CO2 på lång sikt..

Jag brukar lyssna på 'Vetandets värld' på P1 i Sveriges radio, ett program som kan handla om precis vad som helst! Det är ett program som jag lyssnat på nästan varje dag i c:a 45 år.. det går varje vardag 12:10 - 12:30 i P1 med ett par repristider dessutom, det är ett program som levererar mycket fakta och ofta från forskare själva, och inte så mycket tyckanden, man slipper alltså en massa 'fejk' och 'alternativa fakta' som numera tycks florera lite överallt i vissa 'bubblor'.. Idag handlade programmet om 'Klimatkompensation', finns HÄR att lyssna på i efterhand på webben.. programmet bekräftade min skepsis som jag har 'känt' till detta med  'klimatkompensering', så min skepsis lär fortsätta.. även vissa forskare här i programmet klimatkompenserade, trots sin insikt om att det ju inte riktigt fungerar på sikt.. och dom flög också då och då..

   

Tack för mig!

Postat 2019-06-18 13:37 | Läst 1624 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Mer från gömslet..

Nåja.. 'gömsle' är väl fel att kalla balkongen.. men lite så känns det ändå när jag sitter på min balkong och njuter av Tornseglarnas härliga läten och avancerade förbiflygningar, och försöker fota dom.. Ett par häckar under takplåten straxt ovanför balkongen, och har jag tur så går det att fånga även den snabba inflygningen som dom gör dit, oftast på kvällarna.. Ibland finns även vackra moln som bakgrund mot väst, både under dagarna men oftast bjuder kvällarna på de finaste motiven! Och jag fotar numera bara med 'kortare' brännvidder som 20, 50, eller 85 mm. Tele har jag nästan slutat med här, jag och kameran hinner ändå sällan med.. så jag fortsätter med mitt ständigt pågående sommarprojekt, att försöka få ännu lite finare bilder på 'mina' Tornseglare.. den uppmärksamheten är dom väl värda! Annars tycker jag allmänt att naturen blir lite tråkigare ju mer sommar det blir.. undantaget är just Tornseglarna, dom beter sig likadant ända in i augusti, och dom blir aldrig tråkiga..

                                        

Förra bloggen om Tornseglarna finns här!     Tack för mig!

Postat 2019-06-15 12:48 | Läst 1817 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 Nästa