Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

En liten jultradition..

***

För mig brukar det vara att just på Julafton försöka att fota Domherrar i mitt närområde Tantolunden på Södermalm i Stockholm, men det brukar gå 'så där' bara.. Nu i December så har jag hört Domherre med sitt lite lågmälda läte vid två tillfällen, (Domherre läte) men det har varit på sena eftermiddagen så det har inte varit nån idé att börja leta efter den.. Statistiken på att fota just Domherrar (eller frun) är inte hög.. Kanske har jag lyckats vart 5:e år typ..

I år lyckades jag inte heller trots att jag hört dom nu i december, istället känns det som om Gråsiska har tagit Domherrens plats som Julfågel, och den har ju också en del rött på sig som gör att den ändå känns lite 'Julig' den också..

Så här är bara bilder tagna på Julafton i år innan det blev för mörkt, dessutom i ett strålande vinterväder, bra början på dagen här..

Solen på väg ner tidigt, här på södra/andra sidan av 'berget'..

Foto från Tantoberget, upptäckte i datorn hemma att Kråkan till vänster är på väg upp mot 'kyrktuppen', troligen för att mobba den hök som sitter där..

En av de Kråkor som brukar hålla till uppe på berget..

En av Skatorna som likaså håller till här flög förbi..

Promenerade sedan ned på södra sidan om berget mot Årstaviken..

Vid Årstavikens strand så hade tydligen lite blåst och vågor börjat 'stöpa' vackra iskristaller på olika objekt..

Och där fanns plötsligt 'Krokodillen', en varelse att se upp med vintertid..

En Storskrakshane simmade också förbi obekymrad av Krokodillen..

200 m. därifrån simmade dessa vackra varelser från Sydostasien, tror dessa Mandarinänder var 5 till antalet denna dag. Känns som dom blivit en regelbunden vinterfågel här numera, 4:e vintern i rad nu..

Lite närmare Tantobadet så visade sig en mindre flock med Gråsiskor, lika energiska bland kottarna på Alträden här som dom brukar varje vinter i stort sett, och lika orädda som dom också brukar vara..

Här gick solen ner denna fina Julafton fotomässigt, så jag gick hem och åt risgrynsgröt och skinkmacka med senap och tittade på Kalle och David Batra.. Allt här fotat med Nikon D750 + Nikon F 300 mm. PF & lite Iphone 12.     Tack för mig!

Postat 2023-12-28 21:45 | Läst 420 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Trutar på stan..

***

Det blev ju en fin promenad runt Gamla Stan i veckan som gått, en dag när solen sken från en blå himmel hela dagen, något vi inte varit bortskämda med under hela hösten egentligen.. Målet var Stockholms Ström med tillhörande vatten, det brukar alltid finnas nått intressant att fota där, alla årstider! Den här gången blev det Gråtrutarna som fångade mitt intresse, och den 'flygande Julgranen' så klart, som jag skrev och visade i förra bloggen! Ganska stilla vatten här vid Skeppsbrokajen, nära Djurgårdsfärjan.

'Naturen förenklar om den får bestämma', här en högst tydlig kätting.. blir ganska abstrakt i första speglingen.. och helt förvrängd i den andra..

 

Och här blir det bilder på 'måsfåglar' (Gråtrut) i varierad grad, vuxna och ungfåglar.. Första bilden mest med vuxna..

Sen gick jag bort till fågelmatningen vid Norrström, med mestadels Gräsänder och några Knölsvanar och en och annan Sothöna..

Även några Skrattmåsar fanns det här som sig bör, det här är deras favoriträcke att stå på..

Allt fotat med Nikon D750 + Nikon F 300 mm. PF. & '3D fokus'.     Tack för mig!

Postat 2023-12-23 19:45 | Läst 461 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En promenad på stan..

***

Igår var det en solig dag i Stockholm, det har vi inte varit bortskämda med de senaste 2 månaderna! Passade då på att promenera Hornsgatan bort till Slussen, och vidare ett motsols varv runt Gamla Stan utefter Stockholms Ström och Norrström, och som så ofta så är det värt att ta med en kamera, just den sträckan med vattnen på ena sidan i promenaden brukar nästan alltid ge nått att sikta på med en kamera, även vintertid.. med solen lågt! Nu blev det med en Nikon D750 + Nikon F 300 mm. PF & min Iphone 12.

Just igår så gav 'slumpen' mig extra med motiv..

Hornsgatan vid Mariatorget, solen står så lågt så den når inte ner annat än till fasaderna högst upp, här med en 'Julstjärna'..

Panorama från 'Guldbron' med den grönlysande 'Julkranen' till vänster, även denna Jul..

Hmm.. kanske nån Tiktok grej.. tugga grus..

Trutgänget, de flesta vuxna och av den Grå sorten..

Alla är inte en trut.. En Kråka kom 'insladdande'..

Andra är Gråtrutar men av yngre modell och mest brunspräckliga..

Ung Gråtrut..

**

Sen kom dom plötsligt och överraskande för mig.. Hade ju hört dagen innan att 'Julgranen' blev flyttad till den här dagen p.g.a. sämre väder dagen innan, men det hade jag redan glömt.. Men det gjorde ju inget för plötsligt så undrade jag varför det var mer folk här på Skeppsbron än det brukar vara en vardag så här? Svaret kom..

Kanske var Kungen ute och tittade..    härifrån så blev det mobilbilder, viss 'bandning' eller 'artefakter' kan förekomma i det himmelsblåa..

Även Stenbeckskoncernens 'Disneygran' kom med..

Sen blev det mörkt och jag gick hem..     Tack för mig!

Postat 2023-12-20 22:01 | Läst 379 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Lite vinterbilder i närområdet..

***

Så blev det ändå lite vinter till sist, man får vara glad för det lilla.. För mig får det gärna fortsätta ytterligare en tid även om vi nu fått blidare väder.. Och i skrivande stund så har det slagit om och just nu blivit +1,6° tyvärr!

Här är i alla fall lite bilder fotade i eller nära mitt 'närområde' Tantolunden på Södermalm i Stockholm.

Två Havsörnar som 'skruvade' sig västerut in över Mälarens vatten, efter att ha kommit österifrån troligen över Slussen/Gamla Stan med tanke på flygriktningen, en inte helt ovanlig syn den här årstiden om man är uppmärksam.. Åtminstone den ena örnen tycks ha ljusa stjärtfjädrar så det är väl en med några år på nacken, syns knappt på ett par av bilderna här, avståndet är gissat 2 km..

Sen försvann dom västerut..

**

Här lite blandade vinterbilder från i förrgår när det var fortsatt kallt, fotade på eftermiddagen när solen redan gått ner..

**

Även årets 'Hasse Hare' visade upp sig fint för första gången.. Och han/hon tycks gilla frostade blommor, av okänd sort..

     

**

Vädret blev ett tag nån slags låga moln med små flingor i luften, syntes i 'fotbollslampornas' sken..

**

Sen dök 'Enhorningen' upp.. Såg den även i aug./sept. så den är kvar!

**

Mälaren 'ryker' i bakgrunden i kylan.. fotat från toppen av 'Tantoberget'!

Allt fotat med Nikon D750 (som började kärva i den 'tvåsiffriga' kylan, spegeln ville inte enkelt åka tillbaks.. funkar nu!) + 300 mm. PF & Iphone 12 för översiktsbilderna.     Tack för mig!

Postat 2023-12-08 12:55 | Läst 318 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera