Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Första glöggen idag.. 🎅🏼

***

Det blev så klart en mugg varm glögg med en 'peppis' 🥮 vid Julmarknaden på Stortorget i Gamla Stan idag, visste inte att dom redan hade öppet där.. Lite 'sötsliskigt' men varför inte? Vad jag minns så hade dom ingen Julmarknad alls de senaste 2 åren av pandemiskäl.. Det är nog också en av de vackraste små Julmarknader som jag känner till, och det är ju läget med de omgivande vackra byggnaderna där som gör det, dessutom rätt så välbesökt även en vanlig torsdag nu den 24:e november som idag, bara 1 månad kvar så kan vi se på 'Kalle' igen.. 🦆  Sa någon att tiden går 'för' fort..

**

Västerlånggatan åt ena och andra hållet..

Allt fotat idag med Iphone 12.     Tack för mig!

Postat 2022-11-24 18:15 | Läst 498 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Första snön..❄️☃️

***

Det är ju alltid trevligt när årstiden bytt till vinterkostym tycker jag! Här har det kommit c:a 30 cm. tyvärr blöt snö, nu när det kanske har snöat klart för just denna gång.. Men i bilderna här är det knappt 2 dm. Och mängden snö tycks också variera en del i länet! Det är ju inga minusgrader här så det mesta töar troligen bort i kommande vecka, tyvärr.. Mitt närområde är ju Tantolunden på Södermalm i Stockholm för den som undrar, och det är där jag tog min promenad under söndagen när bilderna togs här, och tanken var att se hur eventuella fåglar har det nu när den första snön hade kommit..

**

Så här kommer en del bilder fotade med Nikon Z50 + F 300 mm. PF = 450 mm. brännvidd för 'ögonblicksbilderna', & Iphone 12 för 'översiktsbilderna'.. Börjar med 180° panorama hemifrån med vidvinkeln på '12:an'..

**

Här börjar promenaden bland kolonilotterna i mitt närområde..

**

Har sett genom åren vid större snöfall att Steglitser gärna söker sig till en sorts 'prydnadstistlar' när allting annat nu har blivit klätt i vitt, de tistlarna kan vara höga men har en stark och böjlig stam och kan böja sig ända ner till marken när blöt och tung snö faller.. men går inte av! Om snön töar bort så reser dom sig igen.. Vid röda pilen så fanns följande Steglits, knappt synlig..

       

       

**

Här är ett panorama i 180° från 'toppen' på Tantoberget där Julen tycks vara igång redan.. och sedan sett ner mot Drakenbergsområdet..

**

Det finns en 'aktiv' matning på södra sidan av berget där det ofta trängs småfåglar av alla sorter, kanske var det ännu trängre denna dag..

**

Bilder tagna utefter södra sidan vid kolonistugorna där..

   

**

'Murgrönemannen' har nog blommat klart nu..

**

Och nere vid Årstaviken så simmas det..

Tack för mig!

Postat 2022-11-22 13:03 | Läst 673 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Varför inte.. 🌸🌸🌸

***

Tidigt.. visst, men kanske är det 'det nya normala'.. Körsbärsblommorna i Kungsträdgården i Stockholm blommar igen, och ovanligt tidigt dessutom! Förra vintersäsongen var dom sena och blommade inte förrän i mars i år, så som jag minns det nu.. Och året innan det så var det i januari som dom började sin blomning, men nu är det alltså redan i mitten på november..! Hösten har ju varit ovanligt varm med rätt så mycket sol i år, och det kanske triggar igång dom ännu tidigare än förr..? Så här är några bilder fotade idag med Nikon Z50 + Z DX 50-250 mm.

'Ur led är tiden'..     Tack för mig!

Postat 2022-11-15 19:27 | Läst 452 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Närområdet i höstperspektiv.. betyg: 🍁🍁🍁

***

Hösten i mitt 'närområde' (Tantolunden och dess närhet på Södermalm i Stockholm) har varit ovanligt fin och varm, dessutom rejält nederbördsfattig.. hittills! Det har varit lätt att stå ut med.. Bilderna här under är tagna från andra halvan av okt. och framåt, och fotade med Nikon Z50 + F 80-400 mm. för 'ögonblicksbilder'.. & Iphone 12 mera för 'överblicksbilder'..

Varning‼️ Många bilder.. ⚠️

För vissa 'koloniägare' har hösten kanske ändå varit väl svår.. kanske grödorna torkade bort.. Bilderna talar för sig själv!

 

**

Här brukar min promenad i mitt 'närområde' börja, ett stenkast från där jag bor nära vandrarhemmet/hotellet 'Zinken'.

   

**

En sen 'Amiral' i fint skick..

 

**

Vidare förbi en hel del ytterligare kolonilotter..

         

**

Snart uppe vid 'toppen'..

**

Där det finns ett par fågelmatningar vid en av kolonistugorna..

       

**

Nötskrikorna visar sig fint och är inte så skygga..

           

**

Bilder nära och vid 'toppen' på Tantoberget..

**

180° panorama sett från 'toppen/vändplanen och norrut.. här uppe ser man ofta Kråkor busa med varann, men också en och annan hök som drar förbi!

          

     

**

Södra sidan av berget där solen lyser längst på eftermiddagarna, med Liljeholmskajen på andra sidan viken..

       

**

Och nere vid Tantobadet vid Årstaviken så tycks 'Mandarinerna' inrätta sig för en 3:e vinter bland alla Gräsänderna där..

       

**

Avslutar med senaste Sidensvansarna som upptäcktes 40 m. från fastigheten jag bor i innan helgen, käkandes Rönnbär ihop med Björktrastar. Dom var här även för c:a 3 veckor sen, det känns bra!

 

Tack för mig!

Postat 2022-11-14 22:19 | Läst 474 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Motljusets tid.. 📸

***

Det är nu denna årstid som man kan hitta fina motljusmotiv, om man passar på när solen står extra lågt, gärna mot en mörk bakgrund.. Bilderna här är fotade i Tantolunden/Drakenbergsparken på Södermalm i Stockholm, nu i okt./nov. med en Nikon Z50 + F 80-400 mm. & en Iphone 12. Hösten har ju varit ovanligt varm här med endast lite nederbörd.. Och det tycks fortsätta så! Men för 6 år sen idag var det annorlunda.. Snösmockan i nov. 2016 & dagen efter.. 

**

Här en bokläsande man som fångat de sista solstrålarna lutandes mot ett träd i parken.. (20:e okt.)

 

**

I lunden bland kolonilotterna.. Dansande små myggor i sista solstrålarna, eller 'flygande rosetter' som Ing-Marie S. så fyndigt döpt dom till för flera år sen.. Minns att jag själv kallade dom 'Tingeling' i 'Peter Pan'.. Dom har kanske en vingbredd på 15 mm..

 

       

**

'Murgrönegubben', en rejäl växt som blommor 'kraft/praktfullt' så här i okt./nov. och med en stark doft som känns minst 5 meter ifrån, välbesökt av insekter.. Södra sidan av 'Tantoberget' här.

   

Tack för mig!

Postat 2022-11-09 19:40 | Läst 524 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera