Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Lite 'djurliv' runt Riksdagshuset i Stockholm..

***

Bor man i Stockholm och gillar att fota både fåglar och andra 'djur' samtidigt med promenader runt i staden, så är områdena runt Helgeandsholmen och Stadsholmen med tillhörande Riddarholmen ofta ett givet val. Jag promenerar nog förbi i olika riktningar där kanske tre gånger i veckan den här årstiden, bara det inte regnar på 'tvären'.. Mycket sol och lite för varmt funkar ändå rätt fint då det ofta finns skuggade trottoarer på någ0n sida av stadens gator att välja..

Runt 'holmarna' i första stycket så finns det mycket vatten, som i sin tur lockar fåglar som trivs i dessa vatten, t.ex. 'Riksdagshägern' och även som här en Gråsäl ända in till 'bommen' under Riksbron som reglerar vattenståndet i Mälaren, då ihop med också andra öppningsbara flöden, men just nu så är det endast flödet i Norrström som används lite

och som kanske lockat hit den här Gråsälen, ihop med dess nyfikenhet då.. Har sett Gråsälen här vid två olika tillfällen nu, med en veckas mellanrum så nånting där gillar den.. Senast jag gick förbi  för två dagar sen så såg jag den inte, men det betyder inte att den inte är kvar, men sågs inte när jag passerade..

Börjar med en del bilder på 'Riksdagshägern'..

             

**

       

Här försvinner den upp till taket på Riksdagshuset där den ibland sitter, eller bara över från Stallkanalen här, till Norrström och Riksbron istället..

**

Riksbron, där även Drottninggatan med alla turister (så här års) börjar.. Det är även här Gråsälen håller till, nedströms 'reglerbommen', och även Hägern står på bommen här ibland!

             

Sen kom plötsligt en Storskarv flygandes lågt och Gråsälen blev skrämd.. Och även jag lämnade..

Allting här fotat med Nikon Z50 + F 300 mm. PF eller F 28 - 300 mm.     Tack för mig!

Postat 2024-07-26 12:40 | Läst 108 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ett härligt gäng Fisktärnor hälsade på..

***

Jag har i sommar periodvis sett ovanligt mycket med Fisktärnor i Stockholms Ström, Norrström och även i Söderström och dess ganska nyöppnade 'Vattentorget' vid Slussen i Stockholm, det är också där jag sett absolut mest med Fisktärnor hittills i sommar!

Här är först lite bilder fotat kring Norrström i mitten på maj kring slott och Riksdagskvarter..

       

**

Nu blir det många bilder från 'Vattentorget' i det 'nybyggda' och i juni öppnade den delen av 'nya' Slussen, och det är de delar som nu ska kunna öppnas fullt ut vid ev. kommande ökade nederbördsmängder på grund av förändrade klimathändelser, där Mälaren kan bli översvämmad.. Det är väl därför man skyndat på med den här delen som reglerar avtappningen av Mälaren så inget konstigt med det, den delen har varit viktigast helt enkelt!

Här är de tre öppningsbara utloppen för avtappningen av Mälaren vid nya Slussen, och som nu heter 'Vattentorget'. Den smalare delen i mitten här är en 'riktig båtsluss' för fritidsbåtar och sightseeingbåtar..

Men det som nog ingen räknade med när detta byggdes är att just Fisktärnor skulle gilla dessa 'bassänger' av stillastående Mälarvatten extra mycket.. Stillastående är det nu för att Mälaren inte behöver tömmas, än.. Och det är den här vattenytan närmast Gamla Stan som lockat tärnorna, där troligen ett större stim av 'småfisk hållit till i omgångar! Fisktärnorna har inte varit här varje dag, men ändå flera dagar under ett par veckor, och troligen är det årets 'kull' med unga och också vuxna tärnor som nu samlat ihop sig efter häckningssäsongen och här bildat en flock på säkert 100 individer, och kanske fler..?

Här är en filmsekvens på en del av alla Fisktärnor filmat med Iphone 12, klicka gärna på 'Youtube' och välj sedan 'inställningar 4K' för högsta kvalitet!

**

Här kommer nu en hel del bilder på Fisktärnorna fotat med Z50 +F 28 - 300 mm. som då ger 42 - 450 mm. brännvidd.

             

             

**

Här fotat från 'Guldbron'..

 

Tack för mig!

Postat 2024-07-09 21:58 | Läst 207 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Men, hur solar en Gråhäger..

***

Jag har i en tidigare blogg från i våras visat hur en häger badar, här i Isbladskärret på Djurgården i Stockholm i maj..

Men hur solar egentligen en häger, kanske ingen vet.. Och varför kan man ju också undra, kanske är dom 'bara som folk är mest'.. Här är i alla fall bildbeviset på hur en häger solar, och det är den av mig döpta 'Riksdagshägern' i Stockholm som återigen överraskar med sitt för mig okända beteende.. Har sett den här individen under några år nu, hur den ofta sitter nära Riksdagshuset eller även på den byggnadens takkant.. Och bra 'jaktplatser' i omgivningen tycks den ha hittat utan att det finns vassruggar att gömma sig i.. En 'specialist' helt enkelt som utnyttjar de tillfällen som erbjuds och lärt sig, och oftast helt ensam, men för bara fvå veckor sen såg jag en till häger vid/i Stallkanalen på Riksdagshusets södra sida, medans det samtidigt stod en på gräsytan mitt emot U. Kristerssons tjänstebostad, vid Norrström på den norra sidan.. Kanske kunskapen om att det går rätt bra att fånga fisk här har börjat sprida sig..?

     

Här har jag flyttat mig från ena sidan på 'Norrström' (Strömgatan) till terrassen lite ovanför där hägern står och solar, men som då skyms av grönska i varierad grad.. Det får bli lite som 'naturens filter' som vi ju brukar säga här!

 

Här är också en plats den ibland står på när det är lågvatten, och strömmen från Mälaren även den är låg.. Här står den knappt synlig nedanför stegen upp till Strömgatan, med U. Kristerssons tjänstebostad i bakgrunden..

 

Här lite bilder från 'omgivningen ' här i området, där strömmande vatten ger mest motiv, mest på Skrattmås och en del Fisktärnor..

            

       

Det mesta  fotat med Z50 + Nikon F 300 mm. PF, men några enstaka bilder också med Zdx 50 - 250 mm.     Tack för mig!

Postat 2024-07-01 13:35 | Läst 241 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Liv och rörelse runt Gamla Stans olika vatten..

***

Känns som det finns en del att se och även fota runt stadens inre vattenområden i Stockholm, men så är det ju alltid oavsett årstid egentligen! Så här kommer lite bilder från en och samma promenad runt Gamla Stan för kanske en vecka sen, och allt är fotat i JPG med Z50 + Z dx 50 - 250 mm. i jämförelse med fullformat blir det 75 - 375 mm. brännvidd. 

Gick ett motsols varv runt Stadsholmen med början här vid Munkbrokajen nära T-banan..

*

Sen gick promenaden vidare in mot den nya 'Vattenparken' som varit öppen i ett par veckor nu..

   

Gick upp på 'Guldbron' en liten bit för att fota Fisktärnor i 'bassängen' närmast Gamla Stan, har upptäckt att det finns ett gäng med kanske 10 Fisktärnor som rör sig lite runt i vattnen kring Gamla Stan, min gissning är att det kanske är 'ungtärnor' som inte är häcknngsmogna än.. men vad vet jag? Upplys mig! Hur som helst så har dom 'hittat' den här nya bassängen vid Slussen att dyka i vilket dom gjorde frekvent! Kul, ännu ett ställe att spana på under mina återkommande promenader från city och hem..

             

**

Fortsatte vidare Skeppsbron bort, mot Norrström och 'grynnan' nedanför Operan nära 'fågelmatningen' (vintertid) och där fanns dessa, såg dom här redan i april nån gång, tror att dom häckar någonstans i närområdet.. okänt var?

     

**

Sen gick jag vidare lite 'uppströms' och som så ofta så såg jag 'Riksdagshägern' redan på håll, den är kul och det känns som det ofta händer nått där.. Den stack ifrån sina jaktmarker här redan efter att regnovädret 'Hans' passerat över Sverige i augusti förra året, då öppnades alla dammluckor som fanns för att kunna hålla vattnet stånden från Mälaren, vilket gjorde att Riksdagshägern inte längre kunde stå på sina olika fiskeplatser här, sedan regnade det mycket under hösten, och en hel del snö kom inåt landet, så det höga flödet har egentligen fortsatt till för kanske en månad sen.. och då var Hägern tillbaks på sina olika platser, just här på gräsytan nedanför Riksdagshusets norra sida, mittemot Ulf Kristerssons tjänstebostad..

Här står jag på Riksbron när den ville byta position..

Och hit skulle den.. 'reglerbommen' för vattenflödet ut från Mälaren rakt under Riksbron!

Fler som fiskar här..

**

Promenerade vidare motsolsvarvet ut på Riddarholmen vidare bort mot T-banan Gamla Stan där en ny 'beach' har ställts i ordning kajnära för 'västersol', som flödar bäst här med utsikten ut mot Riddarfjärden..

Tack för mig!

Postat 2024-06-20 12:20 | Läst 339 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Slussen 2.0..

***

Det är väl så man får se det, dagens öppnande av en större del av det 'nya' Slussen men som ändå fortsätter att byggas kanske ett par år till. sen kanske det blir Slussen 3.0..

Fint blev det i alla fall, och rätt så många som var där och tittade på det nya som nu blivit tillgängligt för både gående och cyklister, eller bara personer om sitter eller ligger på olika trappavsatser och bänkar. det är fint läge för 'Södersol' här.. Allt här fotat med Iphone 12.

Här går jag på Söder Mälarstrand där det södra och som jag förstår nya utloppet av vatten från Mälaren finns.. Här kan man nu ta vänster och gå direkt över till Gamla Stan mot Munkbroleden/kajen.. Hela området här heter numera 'Vattentorget'..

Också södra avtappnigen av Mälaren.. Bra med sittplatser dessutom!

Här är själva båtslussen, ligger mellan de två bredare öppningsbara vattenflödena och vid behov går även denna del att öppna för tömning av Mälaren..

Själv står jag här på en öppningsbar bro som öppnas vid passage av slussande båtar. Vid extrema vädersituationer så kan sällsynt vattenståndet i Östersjön ha högre vattenstånd än Mälaren.. det vill man inte eftersom Mälaren är en viktig dricksvattentäkt.. Det hände senast nån gång på 80-talet om jag minns rätt.. Då rann det in vatten i Mälaren istället för tvärtom, tror det var  140 cm. över 'medelvattenstånd' på saltsjösidan under en natt bara.. Sånt 'inflöde'  kan tydligen 'nya' Slussen också hindra bättre än den gamla.. 'Mälarnivå' på vattenytan hitom den reglerbara 'bommen'..

Vattenflödet från Mälaren är i stort sett avstängt nu sedan nån vecka, det har ju mest varit fint väder och lite regn, här är den 3:e och norra avtappningen, som egentligen fanns även under 'förra' Slussen, men doldes av gator och betong men öppnades vid större flöden, och hette Nils Eriksson slussen, själva båtslussen hette tidigare Karl Johan slussen, okänt för mig om den nybyggda har kvar sitt namn?

Här är bommen för att reglera vattenavtappningen för 'gamla' men 'utökade' Nils Eriksson slussen..

Nöjer mig med dessa bilder nu, har nått problem med 'Adoberelaterade' redigeringsprodukter nu, okänt varför?      Tack för mig!

Postat 2024-06-06 22:50 | Läst 418 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
1 2 3 ... 223 Nästa