Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Sommarnöjet.. ⛱ Så kom dom då.. 😎

***

Det kan inte bli sommar förrän de 'sista' flyttfåglarna har anlänt, och för mig så är det alltid Tornseglarna som just då bekräftar att sommaren är här.. Det normala (just här) är att dom anländer 20:e maj, men är det så varmt som våren/sommaren 2018 så kan dom komma tre dagar tidigare, eller om våren är extra kall som 2020 då kom dom tre dagar senare än normalt. Under de tio år som jag har haft lite koll på när dom anländer så verkar 20:e maj vara 'mediandatum' men varierar sen beroende på kall eller varm vår och ankomstdatum kan fluktuera med en vecka, och det som bestämmer är hur mycket insekter som finns i luften. Finns inte tillräckligt med insekter här så kan dom inte flyga hit.. så enkelt är det! Alla insekter fångas i luften, och den enda tid som dom inte alltid flyger är nu under häckningstid, när dom nu lägger sig på sina bon under takplåtarna här.. Annars flygs det dygnet runt resten av året!

Och just idag den 18:e maj 12:15 så kom dom.. Tornseglarna! Så nu är det bekräftat att sommaren är här.. De anlände alltså två dagar tidigare jämfört med 'mediandatum' och det har inte heller varit så speciellt kallt senaste veckan, och just idag så hängde dom på i en varmluftsbubbla som förväntas ge +20° och nån grad ännu varmare imorgon.. Själv så satt jag med helt öppen balkongdörr nu under förmiddagen och hörde plötsligt ett välbekant skriande som jag inte har hört sedan förra sommaren.. ett efterlängtat läte! Tror jag kunde räkna in 7 individer som cirklade runt här på låg höjd som om dom inte har gjort något annat sen andra veckan i augusti förra året.. Skönt att något är sig likt i dessa tider..

**

Här är ett par bilder på de 'nyanlända' från idag..  Fotat med Nikon D750 + TC 1,4 II + 300 mm. PF = 420 mm. och '3D' AF.

 

**

Nu får man se hur årets bilder på Tornseglarna blir framöver.. Jag har varje dag på mig i nästan 3 månader, om det inte regnar.. tills dom åter drar söderut igen.. Väder och moln får ofta bestämma bakgrunderna, men även bebyggelsen i mitt närområde och de oftast 'bästa/närmaste' bilderna tas från min balkong 8 våningar upp när dom far förbi nära, och fotas oftast med min Nikon Z50 och 'kitobjektivet' Z DX 16-50, med lite inzoomning och slutartiden c:a 1/3200 sek. & något 'lite' nedbländning, detta ihop med manuellt förinställd fokus på c:a 2-3 m. och 11 bilder/sek. när dom kommer farandes förbi i en hiskelig fart.. Bilderna tas på fri hand likt 'höftskott', du hinner aldrig se dom i sökaren, och AF hinner inte heller med..

Så här kommer det nu en hel del bilder från förra årets besök av Tornseglarna, de är alla bilder som inte tidigare är publicerade.. Det blev nästan inga bloggar alls förra året, kanske årets bilder på Tornseglarna kommer nästa år eller inte, vi får se.. Ska i alla fall testa lite mer med '3D' med mina 'spegelkameror', eftersom det fungerat över förväntan tidigare under våren på lite olika objekt!

**

Här följer nu bilder på förra årets opublicerade Tornseglare.. bilderna visas i datumordning med de sist tagna bilderna där de visas sist också i bloggen. Så här bor dom..

                   

**

                     

**

                     

**

Även inifrån lägenheten går det att fota, som här ovanför datorn jag sitter och skriver på nu.. bara man är blixtsnabb!

                 

**

Tack för mig!

Postat 2022-05-18 22:38 | Läst 220 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Världen är snurrig.. 🍭

***

Omvärlden tycks visst aldrig bli bättre eller lugnare, vilket den väl borde.. speciellt i Europa med den historia som finns just här! Så just nu är det återigen en galen man som via en massa fake och lögner försöker skapa en 'parallell' verklighet för sina invånare, hur är det ens möjligt att han kan tro att det ska fungera.. världens största land försöker lura sin befolkning! Det är ju dömt att misslyckas! Frågan är hur lång tid han får hålla på..? Känns som det här med 'alternativa fakta' och lögner fick ett uppsving eller kanske 'skapades' i USA (offentligt) när Trump tillträdde som president.. Minns detta..   Sedan dess har världen känts ännu mer galen ihop med våra pandemier och nedstängningar och annat.. Kanske det galna har 'pikat' nu.. Man får hoppas det!

**

För mig personligen pikade nog det 'snurriga' för några dagar sedan, när jag tog en cykeltur i ett lövträdsområde ute på norra Djurgården i Stockholm som är som gjort för nyanlända 'Sylviaarter' (sångare) då ihop med redan sjungande Rödhakar, Gärdsmygar och trastar bl.a.. Just där så kom då den ofta årligt återkommande 'våryran' åter över mig, och min kamera.. Detta händer när det nästan är för mycket som händer på en gång i naturen, och man känner att man t.o.m. missar en hel del för att man inte riktigt hinner med.. men det är ju ett 'lyxproblem' och är ju egentligen härligt! Nytt fågelmässigt blev Grönsångare med sitt silverklingande läte och likaså första Lövsångaren med sin mjuka sång bland de nyligen utslagna lövträden, det är just nu som dessa kommer hit!

**

Så en liten varning för yrsel i samband med bilderna här.. Just här från Gärdet..

**

Med cykeln in bland lövträd, sippor och vårsjungande fåglar..

**

'Skuggfiguren' på sin cykel kom med..

**

Här slog våryran till som mest och kameran fångade det jag kände..

**

Det är som att våren vill anfalla en..

**

Även vissa träd verkar hotfulla..

**

Därefter cyklade jag över Djugårdsbrunnskanalens yttre del, där jag såg Penséer i några blomlådor, medans kamerans sensor uppenbarligen såg mig i en vacker 'fjällmiljö'.. hmm..

Sen gick våryran över.. men definitivt inte yran i världen!

**

Allt fotat från cykeln i låg fart med Nikon D750 + 14-24 mm. och ISO 100 & 1/5 sek. & f/22. (bilderna blir ändå överexponerade, men fixas till hyfsat med RAW filerna) och en mjukt vridande högerhand i 'horisontalplanet' under exponeringen, med fokus mot en i farten tänkt fokuspunkt som jag siktar på, och som blir som ett centrum i 'vridningen', och ju längre från 'centrum/vridpunkten' desto större 'rörelse' i bilden på det som ligger bortom fokus..     Tack för mig!

Postat 2022-05-10 20:04 | Läst 286 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Skattkammarön.. en klassiker! 🎲

***

När jag i mars upptäckte att restaurang 'Blå Porten' på Djurgården i Stockholm hade öppnat igen efter 5 års renovering ihop med Liljevalchs, som ligger 'vägg i vägg' så fick det bli en lunch där igen så klart! Kändes som menyn och kvaliteten höll samma standard som tidigare, det gillar jag.. så det fick bli en tur dit!

**

I väntan på Djurgårdsfärjan..

**

Vid ingången står denna 'realistiska' man staty, gjord av Sean Henry..

**

Redan vid entrén in så 'slogs' jag av gamla minnen.. Här i början av sittplatserna till höger så satt ofta Margaretha Krook och fikade, med en cigg.. Där fick man fortfarande röka då, i slutet på 80-talet.. även fast röklukten ändå kändes i hela lokalen..

**

Från det populära och omtyckta programmet 'Estrad' med det likaså berömda 'spelet' Skattkammarön.. 🎥 som finns 27:45 in i uppspelningen, från SVT år 1968. Då var jag 12 år och minns ännu programmet.. Gunwer Bergkvist är den enda som fortfarande lever och blir 90 år nu i augusti.. Här en skärmdump från SVT play.

**

En quiche fick det bli..

**

Oftast 'äldre äldre' kvinnor som äter sin lunch här på vardagar, efter ett besök på Liljevalchs..

**

Ny byggnad har tillkommit sedan jag satt här senast, för kanske 6 år sedan.. Arkitekten Gert Wingård har ritat den fyrkantiga betongklumpen som nu hör ihop med Liljevalchs, och ja jag gillar den! Efter att allt 'byggkrafs' städats bort så sticker den ut positivt jämfört med de äldre byggnaderna! Konst ska väl sticka ut, kanske också dess byggnader..

         

**

Promenerade sedan Strandvägen bort mot Dramaten vid Nybroplan..

**

Och där på hörnet står hon Margaretha Krook, i form av en uppvärmd bronsstaty där hon brukade stå och ta en rökpaus på jobbet..

**

Varför är statyn så blank på magen..?

**

Alla vill känna om statyn verkligen är varm, sånt 'nöter' lite, när många gör det..  Och jodå den är varm..

Allt fotat i början på mars med Z50 + Z DX 16-50 mm.     Tack för mig!

Postat 2022-05-05 19:01 | Läst 230 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Så kom dom, de första tärnorna..

***

Platsen var Stockholms Ström vid Skeppsbrokajen i söndags. Tre dagar innan så fanns det inga Fisktärnor där, men nu hade dom anlänt! Tärnor är en viktig 'vårmarkör' tycker jag, då har våren kommit långt.. det är min känsla även om det har varit kyligt en tid! Så här följer en hel del bilder på 'paret' Fisktärna vid Stockholms Ström, och som redan var ett etablerat par kunde jag se, eftersom den ena individen lämnade över en Nors eller om det var en Strömming.. Såg paret tärna även idag när jag promenerade förbi där, dom håller till kring 'Teaterskeppet' vid 'Skeppsbrokajen' utanför Gamla Stan.

**

Som vanligt orädda och rör sig med högt självförtroende bland andra fåglar.. årets första tärnbild!

                             

**

Sen blev honan hungrig och fick en förhållandevis stor fisk levererad..

             

**

**

Bonus för dagen blev rumpbilden på två Strandskator som drog österut över Norrström mellan Riksdagshuset och 'Magdalenas' tjänstebostad.. den arten har jag aldrig sett mitt inne i stan så här förut..

Allt fotat med Nikon D750 + TC 1,4 II + F 300 mm. PF = 420 mm. Fokus på 'flygande fågel' fixade med den äran AF-C & 3D.     Tack för mig!

Postat 2022-04-29 21:57 | Läst 221 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Folk, blommor, och lite fåglar runt i stan..

***

Gick en längre runda runt i stan i det fina vädret i torsdags, där det egentliga målet var att se/fota första tärnan (Fisktärna) nere på Stockholms Ström, där dom brukar vara hyfsat tidiga.. För mig så är tärnor en av vårens primörer som jag gärna vill se! Promenerade med start hemma och sedan Hornsgatan, Slussen och vidare utmed Stockholms Ström bort till de blommande Körsbärsblommorna i 'Kungsan', mycket folk där även en torsdag så här, kanske det fortfarande var påsklediga människor där.. har dålig koll på det! Lunch blev vid Hötorget, och därefter en promenad över till Kungsholmen för några ärenden, och sedan hem via Västerbron, en 'lagom' promenad på 17 700 steg.. kändes fint!

**

Redan vid Bysistorget på Hornsgatan så blommade Körsbärsblommorna ordentligt.. 🌸

**

Nere vid Stockholms Ström såg jag ingen tärna.. däremot så landade en vacker Storskarv straxt intill kajen..

   

**

Nästa fotostopp blev 'Kungsan' där körsbärsblommorna blommade hämningslöst..

                            

**

Sen blev det en 'Turkisk burgare' som lunch vid Hötorget.. där någon verkar ha fått skit i ögat..

     

**

Och någon har gått 'all in' på St. Eriksgatan vid Fridhemsplan.. det brukar vara ännu mer 'belamrat' kring Jul..

Fotat med Nikon D750 + TC 1,4 II + F 300 mm. PF  = 420 mm.   Tack för mig!

Postat 2022-04-25 13:24 | Läst 293 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
1 2 3 ... 200 Nästa