** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Mycket 'mandariner' i höst..

***

Har haft lite spaning efter Mandarinänderna nu i höst när jag ändå varit ute och promenerat, eftersom de har varit här hela vintern de senaste 3 åren, men hade inte sett nån än! Fast nu i veckan såg jag dom återigen, det blir 4:e vintern i rad.. Bra eller dåligt, vet inte.. Troligen gör dom ingen skada ändå, dessa snygga änder från Sydostasien.. men detta vet jag inte! Gick förbi där på eftermiddagen idag, nere vid Årstaviken straxt bortom Tanto och nära 'tågbroarna', och nu var dom 7 individer vad jag kunde se.. Dom ökar i antal för varje år tydligen!

**

Här en film där man ser 6 individer.

Mandarinänder 

**

Här fanns dom: zomma ut här!

Några stillbilder här, allting fotat och filmat med lätt skymning på gång, med min Iphone 12. Inga mandariner vid Tantobadet här.. Bortom bägge tågbroarna på Södermalmssidan fanns dom..

Tack för mig!

Postat 2023-11-19 22:32 | Läst 462 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Det tycks dra ihop sig mot.. 🎄

***

Det börjar kännas övertydligt nu.. Utomhusgranar har redan börjat resas.. Julmust har jag smuttat på i en månad.. Är väl inget stort 'fan' av Julen, men tycker inte illa om den heller.. Gillar att när det blivit Jul så har vi redan passerat 'vintersolståndet' och det blir sen bara ljusare för var dag, det är nog det bästa med Julen enligt mig! 😎 Ett riktmärke i tillvaron..

Men här är det lite bilder som ser ut som en 'Julgransspaning', vilket bilderna här får visa.. Den senaste granen här var den som monterades/restes uppe på 'Tantoberget' i mitt närområde igår, den granen såg fin ut hoppas den inte blåser sönder, sånt händer ibland här! December/januari stormar är inte helt ovanliga.. Om Atlanten fortfarande är rekordvarm (?) kan det ge extra skjuts  för hårda vindar.. 🌬️ Som vi väl alla vet..!

Gick nyligen ett varv runt Gamla Stan och upptäckte att flera granar redan var resta, och att en höll på att 'monteras' ihop.. Redan här på Kornhamnstorg står det en rest gran knappt synlig nästan längst till vänster, i detta panorama på sydsidan av Gamla Stan i Stockholm..

Här en gran på Järntorget..

Och här en gran på Skeppsbrokajen inköpt i 'byggsats'.. Och monteras varje år av 'Stenbeckskoncernen', åtminstone sedan millenieskiftet.. Granen tycks ha 'fötts' 1929 om den har avverkats i år, och blev således 94 år gammal enligt mig.. Noterar också att årsringarna blir glesare ut mot barken.. är det tecken på nått, kanske att det blivit varmare, eller? Jag vet inte!

Den här granen byggs uppifrån.. Ett 'höjdpanorama' här några dagar senare..

Som en 'riggad' mast..

            

Resultatet brukar bli en 'Disneygran'..

**

Nästa upptäckta Julgran blev på Stortorget i Gamla Stan..

Tyska brinken / Västerlånggatan..

Gick sedan hemåt via tunnelbanans genomgång över till Riddarfjärdens sida av Gamla Stan, och följde där den lugna gångbron utmed fjärrtågens spår över till Södermalm.. Mariabergets höjder till vänster och Riddarholmen med gamla Riksdagshuset till höger här..

Tog en promenad upp på Tantoberget i mitt närområde igår och även där höll man på att resa årets gran..

I stort sett alla bilder här fotade med Iphone 12.     Tack för mig!

Postat 2023-11-15 21:20 | Läst 407 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Så kom oktober..

***

Även oktober visade sig mestadels från en fin sida här åtminstone den första halvan, sen kom väl den mulna vädertypen och la liksom locket på även här..

Fortsätter här med bilder fotade under mestadels oktober och börjar med den fina Ekorren (dock fotad 28/9) som liksom andra bilder här fotats i mitt närområde Tantolunden här på Södermalm i Stockholm.

**

Sen hoppade den ner i ett buskage och gömde Ekollonet där.. men kom upp igen via ett litet träd och fortsatte att exponera sig villigt!

   

**

Här också fortfarande 28/9, blommor och bin..

 

**

Amiralen en av de finaste, här bland Höstaster..

   

**

Lite fåglar också..

   

**

Liljeholmskajen på andra sidan Årstaviken här, sett från Tantolunden/bergets södra sida..

**

Nere vid Tantobadet nedanför Tantoberget. Mannen och Hägern, där mannen har hus nära Knuthöjdsmossen berättade han och är väl bekant med lommarna där, i bakgrunden (Marievik) håller man på att riva fastigheter för nytt bostadsbyggande, så klart..

     

**

Viss 'bäveraktivitet' förekommer också här innanför tullarna.. Rejäl hydda finns på Årsta Holmar sedan årtionden..

**

Sen kom november med moln, regn, korta dagar, och ännu mer krig blev känslan.. ja ni vet! 

Allt här fotat med Nikon Z50 + Nikon F 300 mm. PF + ibland med ett TC 1,4 II som då ger 630 mm. & Iphone 12.

Av någon anledning så tycks 'tumnaglarna' här delvis lägga sig på varann när bloggen tittas på i förhandsvisning, trots att det finns 2 mellanslag mellan varje bild i formuläret.. okänt varför? Skickar nog in en felanmälan om det, så har det inte varit tidigare!     Tack för mig!

Postat 2023-11-11 13:05 | Läst 428 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Lite ögonblicksbilder från förmiddagen.. med ett hack i bågen.. 🌈

***

Vill man få med lite blå himmel och kanske lite sol får man vara rätt snabb i årets november.. Så här är lite ögonblicksbilder från dagens förmiddag när detta skådespel visade sig i 10 minuter.. Här även en regnbåge som bevis på att solen fortfarande finns..

Blå himmel 10:00..

**

En svag 'dubbelbåge' kan anas..

**

Men det ser ut som om regnbågen 'fransar ut' på nåt sätt, nära krukan med guld..

**

Kanske Måns har nån teori om 'hacken' i bågen.. Varmluftsutsläpp från nån fastighet hitom bågen kanske.. det kan ju förvränga det optiska har jag ju själv testat med öppen balkongdörr bakom ryggen med foto med ett tele, man hamnar själv i en varmluftsbubbla då, eller likaså när jag fotar nått straxt över taken på fastigheter i närområdet, och råkar träffa ett varmluftsutsläpp, det blir alltid oskärpa på något som är bortom det..

Regnbågen fotad med Nikon Z 50 + Nikon Z DX 24 mm. = 36 mm. jämfört med FX. De första två bilderna fotat med Nikon D800E + Nikon 14-24 mm.

Tack för mig!

Postat 2023-11-07 19:25 | Läst 402 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Hösten drar vidare men än har den inte övergått till vinter, fast korta dagar är det redan, och värre blir det.. Hua! 🍁

***

Blandade bilder sett och fotat lite i augusti och september här i mitt 'närområde', i och kring Tantolunden på Södermalm i Stockholm, där de första bilderna är från 28:e augusti här, till 28:e september..

Vissa bor i 'snäcka'..

**

Andra gillar husvagn.. okänt vem? Husvagn..

**

En del växter sticker ut och känns nästan som träd..

**

Uppe på 'Tantobergets' topp hade man i år rejäla fordonshinder, 'folk' åker annars gärna bil hit upp för utsikten, även fast det är förbjudet om du inte är en kolonilottsägare..

**

Panorama över 'toppens' vändplan och utsikt, i år med gatumålning gjord av ungdomar.. Vändplanen här är för lastbilar som åker upp här och tippar torr sand och vägsalt inför vinterns behov för staden, hela berget här är en stor 'sand och salt silo', där lastbilar hämtar efter behov via två större portar nere på 'gatu/strandnivå' nedanför berget.

             

**

Bi..

**

Tigern i lunden..

     

**

Fortsättning följer med denna individ nästa gång..

Allt fotat med Nikon Z50 + TC 1,4 II + Nikon F 300 mm. PF = 630 mm. & panoramat med Iphone 12.   Tack för mig!

Postat 2023-11-05 19:27 | Läst 381 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 Nästa