** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Man får stå ut..

Så är det med Tornseglarna.. man får stå ut med att vänta i 9 månader innan dom dyker upp ungefär den 20:e maj varje år.. och när dom anlänt så är det alltid sommar, annars skulle dom inte komma.. det är för lite med insekter i luften annars.. väl här så gör dom sina nära förbiflygningar varje dag med stor regelbundenhet skriandes i grupp, till sena kvällen när ISO är alldeles för högt.. det finns nog inget annat fågelläte som bekräftar sommaren så bra som Tornseglarnas skriande, och det är lätt att stå ut med.. Brukar säga att Tornseglarna sen försvinner härifrån under andra veckan i augusti, i år såg jag dom sista gången den 14:e augusti.. och nu får man stå ut med tystnaden som uppstod.. och så får man åter vänta i 9 månader innan allt upprepas igen..

Har min balkong mot väst och kan ofta fota dom ända in på sena kvällen då det är gränsfall om man ens ska kunna fota dom.. de olika fototillfällena är när dom far förbi nära, om man hinner.. eller långt bort med kanske en fin bakgrund i form av vackra moln som ständigt förändras! Eller så kan man försöka fota dom när nån individ bromsar upp sin hastighet på väg in mot ett av bona som ligger nån meter snett ovanför min balkong, ofta gör dom en 'anflygning' in mot boet, men vänder där och låter sig falla rakt ner för att få fart igen, sen kan dom återupprepa inflygningen flera gånger, vilket ger flera chanser till nån skarp bild..

Oftast har jag fotat med Z50 och Z DX 16-50 mm. där tiderna i bra ljus oftast varit 1/3500 sek. f/5 och ISO 160. Men även andra objektiv och FF kameror har förekommit, men inte så ofta tunga telen det sliter för mycket på axlarna och fåglarna är för snabba.. Många tusen bilder har tagits och många tusen har kastats direkt vid första gallringen.. AF har sällan använts, ingen kamera hinner med när de passerar nära.. det är förinställd MF som gäller, ofta på 3-4 m. och kameran hålls oftast bara med höger hand och då med lite 'höftskottsvridning' med den högra handen för att hinna med, och så 11 bilder/sek.. och några brukar oftast bli skarpa!

Så här är en del av sommarens skörd från mitt gömsle/balkong.. troligen blir det lite fler bilder framöver när jag hunnit/orkat redigera dom..

                     

                     

                     

                

Troligen är 'krävan' full med vatten här, dom 'skopar' vatten flygandes i närmsta 'stilla vatten' med undre delen av näbben, när det är värmebölja..

Kanske någon stod ut..     Tack för mig!

Postat 2020-08-31 18:30 | Läst 1038 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Lite nya företeelser på stan..

Skön temperatur för lite 'flanerande' idag på några av Stockholms gator, en lagom eftermiddagsaktivitet i mestadels lite molnigt väder!

Ny sorts sittmöbel på Sergels torg.. med lite tveksam sittkomfort..

Kanske nya elfordon på gång i stan..

Läckande ekan har inte sjunkit än..

Fler fotografer noterades på stan idag.

Dagens trehjulingar har utvecklats sen jag hade en för drygt 60 år sen..

Sen gick jag hem..     Tack för mig!

Postat 2020-08-24 19:53 | Läst 1204 ggr. | Permalink | Kommentarer (23) | Kommentera

Dagens rallare..

Troligen har arbetet med 'Getingmidjans' sista brodelar och de teknikaliteter som också krävs gett en del stress hos dessa 'dagens rallare'.. tidspressen är tydlig, och är att imorgon kör dom igång fjärrtågstrafiken igen vid c:a 05:00 , punkt! Då ska allt fungera.. Och något brobyte igen ska inte behöva göras under de närmaste 80 åren.. Det kommer säkert gå sönder något annat på denna kritiska tågsträcka, så är det ju alltid.. Men broarna lär nog inte gå sönder..

För några dagar sen.. intensivt arbete.. Fotat från Riddarholmen norrut..

Fotat idag, dagen innan dom kör igång..

Tack för mig!

Postat 2020-08-16 21:25 | Läst 1163 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Cykeltur på stan..

Hade tänkt cykla en runda på Djurgården, men insåg snart att det är för varmt.. Kom så småningom till den skuggiga allén på Strandvägen och blev sittande där.. där kan man sitta länge i skuggan när det är så här varmt.. Innan dess tittade jag på en fotoutställning om 'Nationalstadsparken' vid Nybroplan, fina bilder där! Ser att FS också flaggar för den utställningen.. När jag nu blev kvar i allén så fotade jag lite folk som rörde sig utefter Strandvägen med sin fina bakgrund, det blev lite som en stilstudie.. Fotat med Z50 + Z DX 50-250 mm.

Idag gick AC:n igång redan på förmiddagen..

Fotoutställningen vid Nybroplan..

Sen blev jag sittande ett tag i skuggan på Strandvägen..

               

Komplex bakgrund..

               

Sen finns det ju annat att åka med..

     

Tack för mig!

Postat 2020-08-15 23:19 | Läst 913 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Apropå båtar..

Då tänker jag på Björn T. och Bengt H. som bloggade nyligen om övergivna träbåtar på land.. värre är kanske om båten är i vattnet och läcker kraftfullt.. också den här var övergiven..

Prekärt läge.. kanske är det Kungens..

Hade läckan varit mindre hade båten troligen sjunkit..

Tack för mig!

Postat 2020-08-12 13:46 | Läst 1123 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera
1 2 Nästa