Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Trevligt "oväntat besök" 02:00.. 💤 🦇

***

Detta hände sig natten till igår.. Hade somnat vid midnatt som jag brukar, men vaknade till av nått ljud som då i ett inte riktigt vaket tillstånd identifierades till en vindpust genom den lite öppna balkongdörren (i värmen) som fick rullgardinen straxt innanför att gunga/slå till lite mot dörrkarmen, något som händer då och då.. Nån minut senare så hörde jag igen ett ljud som inte riktigt var bekant, så jag gick ändå upp och insåg snart att något flög runt min takfläkt i mörkret där! Jisses! Insåg snabbt att det måste vara en fladdermus eller kanske en 'vampyr'..! Och den fick även en liten närkontakt igen med ett av dom avstannande och avstängda fläktbladen medans jag stod där och funderade.. hur gör jag nu?

Jag kom fram till att försöka leda in den i köket med en av lamporna där inne, och sedan stänga dörren och öppna de båda fönstren  så borde den kunna flyga ut med hjälp av både sitt 'ekolod' och sin syn.. Och den bytte rum direkt så planen lyckades! Sen ville jag försöka dokumentera den innan jag öppnade fönstren, tog fram min D800E som lämpligt nog hade ett '20mm. f/1,8' monterat (efter tidigare Tornseglarfotograferande) och jag är glad att alla mina kameror har inbyggd blixt, det är något som kommer till användning med viss oregelbundenhet, och är guld värt när det behövs!

En fladdermus är minst lika svår att fota som Tornseglarna.. fördelen här var att den var nästan för nära och flög rätt så snabbt runt inne i köket här.. Fokus hinner inte riktigt med här heller så jag chansade mer på ett förinställt gissat fokusavstånd och sedan fick jag 'spraya' bilder, nåja blixten måste ju laddas upp mellan exponeringarna också.. det tar ett par sekunder bara det! Jag tog c:a 20 chansartade bilder sen fick det räcka.. och jag öppnade båda fönstren och släckte lampan och stängde köksdörren och lät det vara så, och jag gick och la mig igen, men hade svårt att somna om mest p.g.a. värmen! Vaknade så småningom efter 10..

Fladdermöss brukar jag både se och höra här från balkongen, mest då under sensommar och höst och har funderat på om man 'enkelt' kan fota dom (med blixt) när dom ibland passerar förbi rätt så nära men inser att man troligen inte hinner med.. lite som med Tornseglarna! Trevligt möte i alla fall och nu kunde jag plötsligt fota en och inomhus.. och nära! Den kan inte ha flugit in utan måste ha landat och krupit in och sedan flugit igen och mött 'mixern' i taket.. Kanske sökte den ny bostad..

**

Så här är några bilder på mitt 'oväntade besök'.. Först 'mixern' i taket..

**

Väl inne i köket..

**

Lite 'missad' bild.. men kanske man anar lite rött där i 'leden', och kanske det var där den träffades av 'mixern'.. Den flög i alla fall obehindrat!

**

Synd, missat fokus där..

På morgonen fanns inte Fladdermusen kvar i köket så strategin lyckades.. Arten är för mig okänd men borde kanske gå att artbestämma med hjälp av bilderna här, kanske jag själv kollar upp det senare..     Tack för mig!

Postat 2022-08-15 13:47 | Läst 800 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera