** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Forts. på min förra blogg: "Okänt kungligt fordon.. eller vad?"

***

Den förra bloggen finns här!

Gick ett varv runt Gamla Stan i förrgår i det härliga sommarvädret med lagom värme.. (+24°) Och när jag satt vid Kornhamns torg i Gamla Stan och åt min lunch 'Strömming med mos', så fick jag syn på det här 'fordonet' igen.. Tydligen så kör den varvet runt Gamla Stan och kanske lite till, med lite turister som 'last'.. Så det blev några bilder på dem när den kom åkandes på Munkbroleden..

Lunch..

.

Där dök den upp..

.

.

.

Strömgatan, längre bort här så startar dom tydligen sina 'turistrundor' med ett varv runt Gamla Stan och troligen lite mer..

.

.

.

.

Med rådande regnskurar som passerat Stockholm med viss oregelbundenhet nästan dagligen så blir det nog väldigt blött för föraren som sitter helt öppet.. Troligen är det några nedifrån Sydeuropa som tror sig kunna tjäna en slant här, gissar att vädret ställer till det och kanske myndigheter också gissar jag utan att ha den vetskapen. Fick en känsla av 'Rumänien' här.. (?)

Allt fotat med Z50 + Z DX 24 mm. f/1,7 som blir som en 36 mm. jämfört med fullformat.     Tack för mig!

Postat 2023-07-31 12:17 | Läst 563 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Okänt kungligt fordon.. eller vad? 👑

***

Vafalls.. Var är hästarna blev den spontana känslan när jag rundade hörnet här vid Mynttorget nära Riksdagshus och Kungligt Slott och överraskades av detta fordon.. Tyst gick det också och på fyra hjul, måste vara eldrivet.. frågorna blev många.. är det en taxi, 'svarttaxi' kanske.. såg 3 vanliga 'svennar' i fordonet, i och för sig stod det 'Åland' på en T-tröja på en individ..  är det en eldriven transport/'frulådcykel' fast större och i 'grand luxe' version.. inga skyltar med text fanns, eller reklam.. inga reg-skyltar heller.. Kanske Kungen håller på att fasa ut hovstallet framöver och testar eldrivet nu istället.. "För Sverige i tiden" typ.. Frågorna är många men svaren är få.. i alla fall från mig!

Allt fotat med Z50 + mitt nya Z DX 24 mm. f/1,7 som blir som en 35:a jämfört med 'fullformat'. Och objektivet är hittills överraskande bra och skarpt, inte minst ser jag det i dessa bilder..

Tack för mig!

Postat 2023-07-17 13:49 | Läst 627 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Nattlysande moln..

***

Som Björn T. skrev i en blogg tidigare i gångna veckan så är det nu och framöver i ett par veckor som chansen finns att se de 'nattlysande' molnen lite mot norr, och ofta närmare midnatt (normaltid). Så var det också i tisdags den 11:e juli när jag då upptäckte dom när jag var på väg att lägga mig vid 23:40 (normaltid)! Inte jättestarkt lysande men ändå tillräckligt för att försöka fota dom med en handhållen kamera, och det blev min 'gamla' Nikon D800E + Nikon F 14 - 24 mm. f/2,8 som fick göra jobbet.. Testade med ISO 200 - 2000 och slutartider kring 1/15 sek. - 1/40 sek. och f/3,2 . Allt fotat från min balkong 8 våningar upp och lite NNV riktning på det hela, och man kan ju också se 'vanliga' moln med normalhöjd komma in lite från vänster här..

Så här blev det med lite olika zoomlägen och likaså olika beskärningar, kyrkan är Högalidskyrkan på Södermalm som snart renoverats klart..

Tack för mig!

Postat 2023-07-16 18:38 | Läst 463 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Nya Nikkor Z DX 24 mm. f/1,7 , nu efter nån dags användande..

***

Hämtade ut det nya Z DX objektivet (för APS-C) i förrgår tvärs över gatan här, och objektivet känns bra hittills! Har länge saknat ett fast lite vidvinkligt objektiv med hyfsad ljusstyrka, så nu är det bara att fota på.. Använder det objektivet ihop med min snart 4 år gamla Nikon Z50 och det känns helt rätt..

Gillar lite extra den annorlunda/nya formen på det tillhörande motljusskyddet som inte växer i 'omfång' som en tratt ju längre bort från frontlinsen, tvärtom så är det konstruerat så att det blir lite mindre i diameter ju längre ut från frontlinsen det kommer, vilket ändå gör att frontlinsen hamnar en bra bit in i skydd av motljusskyddet, och skyddet med sina 'avfasade kanter' borde egentligen inte kunna fastna någonstans är känslan, troligen glider det bara av, mot något som annars kanske skulle kunna haka tag i det..

Här ligger motljusskyddet med utsidan uppåt..

Här monterat, skruvas på med gängor..

Frontlinsen sitter 20 mm. innanför ytterkanten på motljusskyddet..

**

Bilderna här under med nya objektivet! En Silltrut flög förbi, det gör den med viss regelbundenhet.. så är det när man är en 'öbo'.. 1/2500 sek. f/5,6  ISO 320

Den första Starflocken nu i sommar, brukar stanna i en vecka och göra slut på körsbären här i mitt närområde.. 1/2500 sek. f/5,6  ISO 250

1/2500 sek. f/5,6  ISO 250, en ganska mycket beskuren bild..

1/4000 sek. f/1,7  ISO 100

1/2500 sek. f/1,7  ISO 100

Samma, men istället 1/400 sek. f/5,6   ISO 125

1/4000 sek. f/2,2   ISO 100

Samma, men istället 1/4000 sek. f/8  ISO 1400

1/4000 sek. f/1,7  ISO 100

Samma, men istället 1/250 sek. f/8  ISO 100

Ett panorama gjort av 2 bilder från samma objektiv..

Tack för mig!

Postat 2023-07-14 13:22 | Läst 514 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Okänt (för mig) flockbeteende hos Fiskmåsar..

***

Har genom åren och vid ett flertal tillfällen sett Fiskmåsar som i oftast större grupper flyger lite 'planlöst'  (men ändå i flock) på ett sätt som ser ut som att dom liksom 'snappar' efter något i luften.. Helt enkelt äter något som flyger omkring där uppe, något som inte jag ser därifrån jag råkar stå! Hela flocken här drev österut i den just då rådande vindriktningen. Har sett detta i skärgården, men också härom dagen från min balkong, även vid några tillfällen tidigare år..

Min gissning är att det just nu är någon insekt som svärmar, och då tänker jag på 'flygmyror' som lär bli flygmässiga samtidigt och drar iväg för att bilda nya kolonier.. Tilläggas kan att jag även samtidigt såg en hel del Tornseglare på håll..

Från min balkong på Södermalm i Stockholm, härom dagen..

   

Fotat med Nikon Z50 + Z DX 16-50 mm.     Tack för  mig!

Postat 2023-07-12 18:29 | Läst 488 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 Nästa