Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Jisses, redan gått en vecka sen Julafton.. stoppa tiden ⌛️🕰️..

***

Kanske går tiden snabbare ju närmare årsskiftet man kommer.. det var väl bara Einstein som åtminstone kunde förklara hur tiden kan 'bromsas'.. Och det är väl bevisat i och med GPS-tekniken där man med viss regelbundenhet måste 'peta in' lite extra tid till de ändå exakta atomklockor som används där, för att positioner ska fortsätta att stämma..

Julafton var i alla fall lugn här och med riktigt fint väder dessutom! När jag är hemma vid Jul så brukar jag ta en promenad i mitt 'närområde' (Tantolunden, Södermalm, Stockholm) för att gärna 'fånga' en Domherre på bild, det brukar gå lite så där.. Oftast får det bli en annan fin och röd fågel.. Steglits duger bra! Och lite andra fåglar som det bjuds på här.. Allt fotat med Nikon D750 + Nikon F 80-400 mm. & Iphone 12.

I Tantolunden så finns det i alla fall 3 'koloniägare' som har sina fågelmatningar igång, och det är väl oftast kring dessa man ser de vanliga småfåglarna..

       

**

 

**

       

**

Här i mitt närområde så brukar alltid Ringduva vara den första vårfågeln som anländer, och brukar kunna ses i slutet på februari, nu var det en här redan på Julafton.. skumt!

**

Uppe på 'Tantoberget' sågs den  begynnande solnedgången, där solen och min skugga visar 180° bildvinkel..

**

På väg ner från Tantoberget till Årstaviken så både såg och hörde jag mina första siskor i vinter, i detta fallet en flock på kanske hundra Grönsiskor som klängde runt i ett Alträd nära stranden.. som dom brukar i stort sett varje vinter!

     

**

Sen avslutades promenaden med en 'parkanka' av 'Mandarinsort' vid Tantobadet, lagom då för att hinna hem till sill med tillbehör och stark Julöl, och en annan 'anka' och hans vänner..

 

Tack för mig!

Postat 2022-12-30 18:37 | Läst 381 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

En promenad runt viken..

***

Viken är norra delen av Årstaviken via ett par broar och förbi Liljeholmskajen med start och mål nära Tantolunden på Södermalm. Sedan natten till igår så lade sig isen och det är alltid fint att få se så här, och 'organiserade' långfärdsskridskoåkare brukar inte vara sena att testa isen om det varit kallt nått dygn eller två.. som nu! Bilderna här fotade med Nikon Z50 + F 300 mm. PF = 450 mm. & en Iphone 12.

**

Toppen på Tantolunden..

**

Panorama från Liljeholmsbron med Tantolunden till vänster (granen ovan ses också här under) och sedan Årstaviken med tågbroarna och därefter Liljeholmskajen.. och visst fanns skridskoåkarna här.. En egentligen slät fin is längre bort här, men med ett litet lager frost som ser ut som snö på lite håll så här..

         

**

Liljeholmskajen med en Julmarknad till höger.. Där 'brända mandlar doften' slog emot mig kraftfullt när jag passerade!

**

Hissen upp från Liljeholmskajen till 'tåg/gångbronivå'..

Tack för mig!

Postat 2022-12-17 19:55 | Läst 564 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Midnatt råder, tyst det är i husen..

***

Såg sena rapportsändningen vid 23:30 igår innan midnatt, där dom då visade en extra fin fullmåne med en kraftig 'halo' runt, fotat av någon under kvällen i Solna. Så jag tittade ut från balkongen eftersom månen borde ha kommit fram bakom takfoten, och det hade den! Med en rejäl halo dessutom! Men jag fick nästan vänta en timme till för att invänta jordrotationen så att jag kunde få med hela 'ringen'.. Så läggdags blev vid 01:00 istället för det normala kring midnatt..

**

Bilderna här fotat från balkongen på fri hand med Nikon D800E + F 16-35 mm. och även F 14-24 mm..

**

Här provades mobilen Iphone 12 med sitt 'normalobjektiv' på 4 mm. brännvidd.

**

Här är halon fotad med Iphone 12 och dess 'vidvinkelobjektiv' på 2 mm. brännvidd..

Tack för mig!

Postat 2022-12-08 19:43 | Läst 477 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Slussen..

***

Det är då 'Slussen' i Stockholm som menas, porten mellan 'sött & salt' som man har hållit på att byta ut i ett antal år redan, och fler blir det.. 2025 har man väl sagt att det ska stå klart, den som överlever får se.. Hur som helst så har man öppnat upp den östra sidan sedan en dryg vecka tillbaks, och det blev riktigt fint enligt mig! Nu kan man nå (för gående och cyklister) Stadsgården (vänster) eller Söder Mälarstrand (höger) om man kommer gående söderut på Skeppsbron förbi Gamla Stan, och tvärtom så klart.. Det blir ett tillskott för mig som ofta promenerar den här sträckan, nu kan man göra det med bibehållen kontakt med sjöutsikt i stort sett hela tiden istället för att titta in i ett plank..

Här följer bl.a. några panoraman på c:a 180° fotade med Iphone 12 så sent som igår, medans andra fotades i förra veckan när det var nyöppnat. Såg på SVT:s regionala nyheter idag att den gamla 'Nils Ericssons sluss' (en äldre del som ingår i 'Slussen' närmast Gamla Stan) nu byggs om till hjälp för "simsvaga fiskar".. för att då kunna förflytta sig mellan 'sött & salt' så som dom kanske egentligen vill.. 🐟🦞 Det finns ett 30 tal arter i Mälaren och i stort sett samma arter i saltsjön, och de kan då röra sig fritt där emellan.. Det har dom inte kunnat under lång tid!

**

Precis när 'Guldbron' tagit slut så ser man det nyöppnade där nere..

**

Här står jag på Stadsgårdskajen.

**

Skeppsbrokajen där det nyöppnade börjar/slutar..

**

Det nyöppnade sett igår uppifrån Guldbron, och givetvis så är det 'panoramaformatet' ihop med mobilens objektiv som förvränger det hela så att cykelbanan och kajen är 'böjda' och inte raka.. vissa individer på fordon i rörelse sätts också ihop 'konstigt' i mobilens panoramaprogram.. det kan se rätt lustigt ut här!

**

Guldbron till vänster..

Tack för mig!

Postat 2022-12-07 12:42 | Läst 574 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera