** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Himlen förmörkades.. ☁️

***

Nåja.. klockan var c:a 14:30 idag och med rådande trist 'vintertid' så var det åtminstone redan halvmörkt, beroende då också på lätt regn och helmulet.. Men det som också skymde himlen en del var en massiv flock med Sidensvansar som mötte mig när jag kom ut från 'Zinken' här på Södermalm i Stockholm efter en lunch där, hade gått in dit 30 minuter tidigare och då fanns det inga 'svansar' här! Det finns en del Rönnbärsträd här med bra med bär på just nu, och det har varit en större flock med Björktrastar här i mer än en vecka och faktiskt några enstaka Sidensvansar har noterats på håll, men bara flygandes tyvärr..

Det här var nått helt annat! Jag har aldrig sett så många Sidensvansar på en gång tidigare.. Jag säger 1000 st. lågt räknat.. Det kan vara det dubbla..? Alla rymdes inte i ett större träd, dom var oftast fördelade på 3-4 träd.. Alla knappt ett stenkast bort från den fastighet jag bor i. Och självklart hade jag ingen kamera med i skymning med regn dessutom.. Så vad blev det då, mobilen så klart! Den har fått jobba en del nu i höst.. Så allt här som är fotat idag är fotat med min Iphone 12.

**

De första Sidensvansarna för säsongen såg jag redan den 18:e oktober men såg inte det förrän dagen efter i datorn, dom var för långt bort och flygandes för att ses tillräckligt på displayen.. här är dom fotat med Z50 + 300 mm. = 450 mm.

**

Här är dagens alla Sidensvansar, eller i alla fall en del av dom..

**

Själv bor jag i den höga fastigheten till vänster här, men ingen utsikt åt det här hållet..

Så se upp framöver söderöver, Sidensvansarna tycks vara på gång med råge nu.. Hoppas dom stannar lite längre så man får använda en 'riktig' kamera också! Dom var smånervösa även här och gjorde en hel del 'uppflog' utan anledning, men det är ju så dom är.. och var oftast tillbaks inom kort!     Tack för mig!

Postat 2023-10-30 19:28 | Läst 407 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

'Hissarnas hiss'.. kanske kan man kalla den så, Katarinahissen vid Slussen i Stockholm.. 🛗

***

Idag återinvigdes den efter att ha stått still i 13 år.. nyrenoverad och jättefin! Även själva 'gondolen' (bron) där man kan promenera till och från 'Mosebacke Monarki' är nu i utmärkt skick! Likaså restaurang 'Gondolen' öppnar inom kort, kanske dom redan har det..?

Info om att Katarinahissen öppnat idag noterade jag på 'morgon TV:n' och insåg att det kunde vara ett trevligt inslag under dagens promenad, och så blev det.. Själva hissen har jag nog inte åkt på minst 25 år.. Den funkade fint, både snabb och extremt mjuk i sina rörelser! Det var jag och en hel del andra pensionärer och en och annan turist som passade på..

Så här blir det en del blandade bilder från dagens 'event'.. Panoramana är alla fotade med min Iphone 12 (den är bra på det) + Z50 med Z DX 24 mm./f 1,7 .

  

**

Restaurang Gondolen här till höger med nya ägare, öppnar snart om inte redan..

Tack för mig!

Postat 2023-10-19 22:00 | Läst 540 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Vad gör man när kamerorna ligger hemma..

***

Det har ju blåst rejält i veckan här med vindar oftast från väst (mot min balkong), det är en riktning som ofta ger skapliga uppvindar mot 'Tantoberget' på Södermalm i Stockholm, här i mitt närområde. Det gjorde att jag gick förbi nere vid strandpromenaden under eftermiddagen i onsdags den 11/10, och plötsligt fick jag se två korpar komma ridandes som på en surfvåg horisontellt utefter berget där, sett mot Årstaviken! Korpar har jag sett genom åren här men det är ett par år sen senast.. Däremot hörde jag en Korp för ett par veckor sen genom min öppna balkongdörr, men fick aldrig syn på den då..

Nu kom dom ridandes på den osynliga 'vindvågen' helt utan att behöva flaxa med vingarna.. Sen höll dom på med sitt 'surfande' fram och tillbaka och fick även lite sällskap av en Sparvhök och en Kråka efter ett par svepande fram och tillbaks.. Vad gör man utan kamera.. man får ta den som man alltid ändå har, mobilen! Så alla bilder här är tagna med min Iphone 12 i JPG, och sedan med 'lämplig' redigering i efterhand i Lightroom & PS.

Dom flög mestadels nära varann i 'rote formation'..

           

**

 

**

Knappt synliga här, dom var bort och vände där 'surfvågen' tog slut, men är på väg tillbaks här..

             

**

Och där försvann dom för denna gång..

Tack för mig!

Postat 2023-10-15 20:15 | Läst 439 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

'Riksdagshägern'..

***

Har sett den i några år av och till.. Tror att det är samma individ som återkommer till området runt Helgeandsholmen i Stockholm där Sveriges riksdag håller till. I sommar har jag sett den några gånger ståendes vid 'bommen' under Riksbron (bommen som reglerar avtappningen av Mälaren), där finns vid det södra fästet en liten försänkning där lite vatten strömmar hela tiden, även när bommen är stängd för avtappning. Troligen har den lärt sig att ta lite 'småfisk' just där, men jag har aldrig lyckats se detta eller fånga på bild..

Det händer också att den sitter uppe på Riksdagshusets ena södra hörn, det var väl med den bilden som jag började lägga märke till  just denna Häger för några år sen..  här fotat med en Sony mobil.

**

Här står den ibland och bara tar det lugnt..

**

Troligen är det bara jag som ser Hägern här..

**

Fortsätter ett motsols varv runt 'holmen' och hamnar då här: zooma gärna ut!

**

Även en Strandskata ses här.. Det finns ett 'par' såna som också visar sig runt 'holmen' oftast på nära gräsytor då..

**

Även i Stallkanalen på andra sidan 'ön' har jag sett den stå och spana, så troligen kan den ta fisk där också..

Allt fotat med Z50 + olika objektiv, och två mobiler sett över några års tid..     Tack för mig!

Postat 2023-10-09 13:40 | Läst 482 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera