Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Om en vecka är det redan maj..

***

..det känns ju inte så vädermässigt! Förra våren var väldigt kall, länge dessutom.. jag fick bära in balkongblommorna inför varje natt i 3 veckors tid p.g.a. frostrisken.. Även Tornseglarna var försenade i 3 dagar om jag minns rätt, dom brukar annars komma hit den 20:e maj punktenligt! Men är det för kallt så finns det färre med insekter i luften för Tornseglarna.. och då kommer dom inte! Så när dom väl kommit så är det just då som det blivit sommar, punkt!

Det finns även andra djur som är beroende av insekter i luften.. Fladdermössen! Nu på våren är det störst chans att se och fota dom, läste nånstans att eftersom nätterna fortfarande är kalla och därför är rätt så 'insektsfria' så jagar Fladdermössen istället dagtid för att få i sig tillräckligt med föda.. och det stämmer, jag brukar se dom den här årstiden flygande runt i samma 'varv' ett flertal gånger, så ser man en Fladdermus så är chansen stor att den kommer om och om igen på samma runda! Men jag tycker att den är extremt svår att fånga på bild.. jag gjorde några försök i veckan på en individ alldeles vid Isbladskärret på Djurgården i Stockholm, det var när det fortfarande var sol och vårvärme..

Ofta blir det inte bättre än så här..

***

Här hamnade fokus på insekten istället för Fladdermusen..

***

Sen cyklade jag till södra sidan av Djurgården och satte mig på en bänk strandnära nedanför Manilla och njöt med en fika i solen där.. endast en Fiskmås satt där på en pinne..

***

Men plötsligt blev dom två.. och föreställningen började..

                       

***

Sittandes på samma bänk kom sedan nästa vårtecken trippande fram mot mig.. 2 Sädesärlor blev fotade här, bra med fåglar som gärna kommer fram till en.. såna är Sädesärlor, det är lätt att gilla dom! Dom kom redan 7:e april men jag såg ingen som var fotomässig då, däremot hörde jag en flygandes, men det var starkt motljus då..

   

Fotat med Z50 + TC 1,4 II + 300 mm. PF = 630 mm.    Tack för mig!

Postat 2021-04-23 22:32 | Läst 1687 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Det må vara aprilväder..

***

Körsbärsblommorna i 'Kungsan' i Stockholm bryr sig inte om det, dom blommade förresten redan i december och januari.. sen blev det riktig vinter i ett par veckor vilket var trevligt! Men de blommor som fanns då klarade inte den tvåsiffriga nattkylan under nätterna.. Men det ser ut att ändå bli bra med blommor framöver om kanske 10 dagar! Pandemin gör att det inte blir nått 'körsbärsblommans dag' i år, annars brukar det vara nånstans kring den 20:e april, kanske det blommar som bäst då..

***

Fotat idag med Z50 + Z DX 50-250 mm. = 75-375 mm. omräknat..     Tack för mig!

Postat 2021-04-09 22:12 | Läst 2028 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Vad händer..

***

..vid Slussen i Stockholm? Ja, man tycks jobba på med rivningen av västra delen av Slussen ihop med en hel del pålning och andra grundarbeten, det är väl det som pågått sedan Slussbron (guldbron) invigdes i oktober 2020. All trafik/cyklister/gående mellan Södermalm och Gamla Stan går via den bron, och det känns ju betydligt roligare med utsikt över Stockholms Ström, än att bara titta in i ett byggplank som det varit tidigare i flera år när östra delen revs och sedan byggdes upp..

Här är tre 'skärmdumpar' från webbkameror över Slussen sett från Katarinahissen. Lyckades tydligen få med ett nytt 'c30 tunnelbanetåg' också i första bilden, har åkt en gång med den nya vagnen, den går bara på röda linjen som jag brukar åka. Fint tåg men färre med sittplatser tyvärr, troligen för att kunna tränga in fler människor då.. inte trevligt alls, speciellt i nuvarande pandemitider.. 

***

Sett från tunnelbanan..

***

Sett från cykel.. Här via en ramp upp från Stadsgårdsleden/Södermälarstrand..

***

Jag valde Munkbron för Strömmingens skull borta vid Kornhamnstorg..

***

Västra delen av Slussen där det arbetas för fullt.. sett från cykelbanan vid Gamla Stan..

Tack för  mig!

Postat 2021-04-06 18:35 | Läst 1833 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera