Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Från dagen..

Observationer under en promenad ett par timmar på eftermiddagen, i Stockholm idag.. Ni har säkert också sett dom.. ultrasnabba eldrivna longboards..

Han körde långa slalomsvängar i säkert 40 km/tim.. uppför Kungsgatan..

Hur bromsar man..

Hmm.. Norrmalmstorg..

Säkert kund där..

Oops, det kom faktiskt en lastbil.. Fina naglar..

En grön plätt i betongen..

Inte alla är så intresserade av Gamla Stan..

Min fikaplats på hörnet var upptagen.. attans!

Här har man kört mot Nacka många gånger..

Gula gången gick här..

En del undrar om det går att fota genom ett sånt här järngaller..

Det går fint! Stor bländaröppning och håll objektivet nära gallret så blir det så här..

Tack för mig!

Postat 2018-07-30 22:59 | Läst 2121 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Några Humlor..

När jag fotade Tornseglarna som skopade vatten i pölen på Årstafältet för någon vecka sedan, så såg jag också en hel del Humlor på en blomma som dom tycktes gilla extra mycket, osäker på om detta är en sorts Tistel..? Nej, det är en Ängsklint har jag fått lära mig av Ing-Marie här under! Jag testade lite med mitt 80 - 400 mm. zoom för att se om detta också fungerar på lite motiv 'i smått', och det kändes faktiskt så..

Humlan.. är en Stensnylthumla enligt Christer N. här under!

En annan beskärning..

Jordhumla, enligt Christer N.

Tack för mig!

Postat 2018-07-30 11:29 | Läst 2205 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Isbladskärret i hettan..

Går det ens att fota fågel när det är +32°..? Det här lilla kärret på Djurgården i Stockholm hade inte så mycket vatten i sig även tidigare, och efter sommarens torka är det extra illa.. dessutom håller det på att växa igen! Har inte varit här på ett par veckor nu i rådande värme, men i veckan så tog jag cykeln och pressade mig ändå dit i värmen.. Var nyfiken på om kärret helt hade torkat ut.. Men det hade det inte, fast ändå inte så långt ifrån.. Jag har nog aldrig sett så lite vatten här..

Och självklart är det inte så mycket fågelarter här nu, vi är ju också långt in i juli så de flesta är väl klara med sin häckning och har lämnat.. Det fanns några få Hägrar och Sothönor, Gräsänder, och Tofsvipor. Men det som överraskade mig var två Enkelbeckasiner och en Grönbena som visade sig fint! Har inte sett dom här tidigare, men det är ju flyttider för en hel del vadare nu så varför inte.. Fotat med 80-400 mm.

Så här ser det ut i kärret nu..

Det är knappt ens 'knädjupt' med vatten för en Häger..

Sen dök då Enkelbeckasinen upp, det har jag inte sett någon tidigare i år.. och här har jag aldrig sett någon förut..

Tofsviporna finns kvar..

Sothönans ungar är stora nu..

Plötsligt fanns det två Enkelbeckasiner..

Och en Gräsand..

Den ena beckasinen tog sig mot stranden..

Där fanns en kompis.. en Grönbena..

Enkelbeckasinen utzoomad..

Sen försvann den här beckasinen in i strandvegetationen..

Den andra beckasinen fanns fortfarande kvar ute i lerpölen..

Grönbenan visade sig också fint här ute i leran..

En unghäger höll sig väldigt nära..

Tog mig över till skuggsidan av kärret för att se om det fanns något intressant där.. En fin och stor Pärlemorfjäril fanns det i alla fall..

Som sen flyttade sig hit..

Såg något i skuggan här.. 'jizzen' (helhetsintrycket) känns bekant..

Lite dragande i redigeringsspakarna så jodå, en röd 'suddhake'..

Och ja, det går att fota fåglar även när det är +32°, men ta med bra med vätska..     Tack för mig!

Postat 2018-07-29 18:45 | Läst 2107 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Värmeböljan..

Så här har jag löst värmen hemma under den här sommaren, men även andra varma somrar 7 år tillbaks. Det började för 7 år sen när jag jobbade mestadels nätter och därför måste kunna sova på dagarna för att kunna återhämta mig. Den takfläkt som jag haft i nästan 30 år nu fungerar bara som kylning till en viss 'grad', blir det varmare än +25° så räcker den inte alltid till, och är det då varmare så är det bara en AC som kan hantera det! 

En bra ljudlös takfläkt med tre hastigheter och val av luftströmmen neråt eller uppåt ihop med en AC fungerar väldigt bra. Skönast med luftströmmen neråt på dagarna, och tvärtom på nätterna eftersom sängen står i ett hörn, och luftströmmen breder ut sig mer i rummet med luftströmmen uppåt, så är känslan.

Det här är min andra AC på 7 år, tyckte att den tidigare inte var så bra på att leverera kyla längre förra sommaren när jag körde igång den under några kvällar. Den här nya köpte jag för c:a 5500:- på Mediamarkt och jag är mycket nöjd med den, den är tystare än min förra och den skapar mindre med kondensvatten dessutom.. näsan ingenting faktiskt, vattnet tycks gå ut med varmluften genom luftslangen, det är också så det är tänkt att fungera, men vid extra hög luftfuktighet (ofta i augusti) så kan det bli lite mer kondensvatten! Apparaten har en inre behållare för kondensvattnet som bildas och skulle den bli full så stannar maskinen, annars blir det översvämning inne.. Tömmer man behållaren via de avtappningspluggar som finns (3 st. på min apparat) så går den att återstarta igen. Har man slangar kopplade och leder iväg vattnet utomhus så sipprar ev. vatten ut där.. Jag har slangar kopplade som leder vattnet till en 3 liters kastrull, skulle den bli full så rinner vattnet bara ut på balkongen, så som det också gör när det regnar in där.. Jag kan även ställa en 12 liters diskbalja som samlar upp vattnet istället för kastrullen. Men det verkar som den här apparaten inte levererar så mycket kondensvatten, det mesta tycks gå ut via varmluftsslangen, vilket är riktigt bra! Jag har bara en liten skvätt på ett par deciliter nu även efter några dygns körning.

Så här ser det ut sett inifrån lägenheten..

Panelen, fjärrkontroll finns också..

Kylan den levererar..

Apparaten sedd från balkongen. Gallren på baksidan är luftintagen, där finns damm filter som man kan dammsuga vid behov.. varmluftsslangen här går ut och över balkongräcket, det finns tre kondensvattenslangar, men en transparent slang syns knappt här.. dom hänger ner mot en kastrull ute på balkongen. Sen har jag en hemsnickrad 'konsoll' i trä som höjer upp AC:n nästan 20 cm. med låsbara hjul under. Den upphöjda konsolen tycker jag behövs eftersom lägsta avtappningspluggen för kondensvattnet sitter långt ner på baksidan av apparaten, och behöver apparaten tömmas måste man lyfta hela apparaten.. den förra tror jag vägde 35 kg.. Den här kanske väger 30 kg.. Nu kan jag få plats med en balja eller en kastrull under avtappningen på baksidan..

Nu när jag skriver detta så sitter jag på stolen en bit bort i bilden ovan och balkongdörren är helt öppen precis som här, och ändå är det svalt här inne.. apparaten blåser ur sig en luft som nu är +10,7°. Jag lider ingenting av värmen ute, här och nu! SMHI säger att det är +30,9° i Stockholm nu.. När jag sover så stänger jag till balkongdörren kring slangen här, stänger även dörren till köket. Det gör att det cirkulerar mindre mängd luft i lägenheten och jag har inte bara svalt inne då, utan det är kallt! Duntäcket behövs.. Så visst fungerar detta med en portabel AC! Det är den bästa pryl jag har köpt under de senaste 10 åren åtminstone.. inräknat kameror och objektiv.. Sen kanske nästa sommar blir kallare och jag kanske bara använder den några enstaka kvällar.. Men i år har den fått jobba rejält, och efter förra årets kallare sommar så var jag osäker på hur bra den här apparaten var, jag hann aldrig testa den ordentligt, men nu vet jag.. den är 'grym'! Jag vet att AC knappt finns att få tag på nu längre, men som ni förstår så rekommenderar jag en sån här maskin för framtiden! Risken är nog rätt stor att såna här värmeböljor återkommer..     Tack för mig!

Postat 2018-07-27 14:01 | Läst 3129 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Varmt på stan..

Ja, varmt har man ju överallt den här sommaren.. mer eller mindre! Rekord slås lite överallt.. I Stockholm så är det den varmaste juli sedan man började mäta i mitten på 1700-talet.. Men det går ändå att gömma sig lite från solen via stadens gator, därför går det ändå att flanera runt rätt så bra här och har man tur så blåser det också in via vissa gator som kan ge lite svalka.. Mycket turister är det i alla fall som rör sig kring de centralare delarna och Gamla Stan, så som det brukar.. Fotat med 50 mm.

Kanske tunnelbanan är svalast..

Undrar vad dom gör i sina mobiler..

De flesta väljer skuggade sidor av gatorna..

Alla klär sig ljust och luftigt..

En del intar drycker..

Andra äter glass..

En del gömmer sig i skugga och vind..

Turister provar att gömma sig under hjälmar..

En del med tur har hittat en källa..

Pojken hittade en rännil..

Sen tog jag själv en glass och fika vid Järntorget..  Någon hade med sig nallen i stan..

Två ansträngde sig lite extra..

En annan hade klätt sig i.. glass!

De här gömde sig, för det mesta kanske.. inte bara för värmen..

Dessa brydde sig nog inte om värmen..

Han hade extra korta shorts..

Plutten slapp barnvagnen och blev luftad så här istället..

Sen tog jag T-banan hem..     Tack för mig!

Postat 2018-07-26 22:20 | Läst 2219 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 3 Nästa