Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Ännu ett steg i 'vårens framfart'..

***

Gick ett varv runt Gamla Stan i Stockholm igår, då med tanken att se om de första tärnorna har kommit, och då menar jag Fisktärnor.. Och det hade dom! Två individer Fisktärna kunde observeras vid Stockholms Ström, och det är nästan alltid här jag brukar se de första.. Tror att dom är rätt så punktliga dessutom, det är nu jag brukar se de första i månadsskiftet april/maj. Sen kan det dyka upp betydligt fler i sin passage mot norr.. Trevligt i alla fall! Och ett vårtecken med viss 'status' enligt mig!

Årets första tärna, med riggen på fullriggaren 'af Chapman' på Skeppsholmen, i bakgrunden..

     

**

Strandskata vid Riksdagshuset intill Norrström i Stockholm, har inte sett den på kanske tre veckor men igår visade den upp sig fint, där den/dom brukar vara. Har sett två individer i några år här, men i år har jag bara sett en hittills..

     

   

Allt fotat igår med Z50 + Z 180 - 600 mm. som med den kameran blir 270 - 900 mm. och översiktsbilderna med Iphone 12.     Tack för mig!

Postat 2024-04-28 22:00 | Läst 402 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Ju närmare man ser dom desto vackrare..

***

Det är den känslan jag får när jag ser dessa fåglar sittandes straxt utanför Slussen och Gamla Stan i Stockholm..

     

**

Det är ett par flytande arbetsplatsformar till Slussenbygget som skarvarna står på..

     

**

     

**

     

**

Gick förbi här idag men nu såg jag inte en enda skarv.. Kanske är dom iväg och häckar någon annanstans i ett par månader nu.. Här är ett panorama över Skeppsbrokajen, där bilderna togs ett par hundra meter till höger här nu i veckan som gick.. Fotat med Iphone 12, men fågelbilderna med Z50 +Z 180 - 600 mm. som då ger 270 - 900 mm.

Tack för mig!

Postat 2024-04-27 22:53 | Läst 352 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Storskarvarna utanför Slussen i Stockholm, återigen..

***

Det här är en fortsättning på förra bloggen som finns: Här! Och jag går vidare med några fler bilder på de speciella men vackra Storskarvarna..

     

     

**

Här lämnade jag skarvarna och promenerade vidare på min promenad utefter Skeppsbrokajen, och kom väl 500 m. bort när plötsligt himlen förmörkades..

Vad är det som händer..? Plötsligt 'föll' det ner kanske 200 Storskarvar till från skyn, och tycktes komma från öster.. hade lite dålig koll där.. Är det en flock som egentligen är på väg norrut nu i vårtiderna som ändå pågår, och som sen fått syn på sina artfränder här i Stockholms Ström utanför Gamla Stan..? Jag vet inte! Jag följde de flesta av dom med kameran, men är osäker på om alla landade, jag tror inte det.. Men många gjorde det! Så här kommer fler bilder på flocken, med varierad bakgrund från Söders höjder med Katarinaberget och Fjällgatan i bakgrunden, och kyrkan man ser ligger i Vitabergsparken och är Sofia kyrka.

           

Sen landade de flesta utanför 'Fotografiska' vid Stadsgårdskajen..

Jag fortsatte promenaden motsols runt Gamla Stan, och återvände sen till skarvarna utanför Slussen efter en knapp timme, för att se vad som hände med alla dom.. Men dom var som bortblåsta konstigt nog, kanske dom fortsatte sin färd norrut efter att ha käkat några Strömmingar här..? Allt fotat med Z50 + Z 180 - 600 mm. som ger 270 - 900 mm. med den kameran..     Tack för mig!

Postat 2024-04-22 19:00 | Läst 427 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Storskarv, en ovanligt vacker fågel..

***

Men det gäller att få se den nära och i ett bra ljus och i 'rätt' vinkel, då först kommer alla vackra färger fram.. Lite samma som med en Skata eller en Stare.. Sen finns det ju många som tycker att den ser hemsk ut, då får man väl tycka så.. De här bilderna kom i alla fall till för en vecka sedan, förra lördagen när det fortfarande var vårkänsla.. Den 'dagens promenad' gick ner till Slussen och ett motsols varv utefter Gamla Stan och Skeppsbrokajen vidare bort, men jag blev kvar rätt länge nedanför 'Guldbron' vid Slussen.

Det som skiljde den här dagen från andra när jag passerar här var aktiviteten på Storskarvarna som brukar finnas här, normalt är det ständigt kanske 20 individer här, nu kanske det var det dubbla.. och dom simmade ofta lite 'i grupp' lite som man kan se Storskrakar också göra.. Ofta dök dom ner en bit ut och simmade sen rakt in mot kajen eller rakt in mot den utströmmande avtappningen av Mälaren, där dom ibland kom in med en fisk i näbben, som för mig såg ut som en Strömming..

Jag har själv dykt väldigt många gånger utefter hela kajen här i ett tidigare yrke, och sett Strömming här lite då och då, och ibland även sett ett tätt och stort stim av dom.. nästan som en vägg av blänkande aluminiumfolie som plötsligt dyker upp och försvinner lika snabbt igen! En mäktig upplevelse.. Så tydligen är Strömmingen här nu, jag har själv sett folk stå och fiska här med ett kastspö med några 'trekrokar' på och utan nått bete, bara en tyngd längst ut. Och det räcker ofta med ett kast så har man flera Strömmingar på när det varit som bäst! Men det har varit innan Slussen började byggas om, och nu är det några år sen jag såg någon fiska Strömming här.. Och Skarvarna verkar i alla fall trivas nu!

Det strömmade en del vatten från en av utflödena från Mälaren så som det gjort länge nu.. Guldbron (Slussbron) till höger här!

Flödet ut från avtappningen av Mälaren, man ser en Storskarv en bit ut i strömmen här.. Den skarpögde kan se att Skarven har en fisk i näbben!

**

Här började sedan ett 'eldorado' för en fotograf som dessutom nu råkar ha 900 mm. som längsta brännvidd på min Nikon Z50.. En hel del bilder följer!

             

**

             

**

             

**

Sen hände plötsligt detta..

Men det får vi ta i nästa blogg, ni brukar inte klara fler bilder nu..☺️     Tack för mig!

Postat 2024-04-20 19:32 | Läst 301 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Isbladskärret än en gång..

***

Det är väl så att man får passa på när det bjuds på 'motiv''.. När skulle man annars vara där, när det är 'tvärtom'..? Så därför kommer det en del bilder igen från början på veckan som gått.. Fotat med Z50 + Z 180 - 600 mm. som med den kameran blir 270 - 900 mm. & Iphone 12.

Tog några bilder från fören på Djurgårdsfärjan från Slussen, när en Storskarv blev tvungen att undgå påkörning..

         

**

Sen var det väl den här arten Rörhöna som blev dagens favorit, en 'normalt' svårfotad fågel, som oftast simmar omkring i tät strandvegetation, till skillnad mot Sothönor.. Och som ibland ändå hörs ordentligt.. Här höll den och 'partnern' till, utefter vänstra stranden i första bilden här.. Dom ogillar ofta att simma över 'öppna vattenytor' och tar då till fötterna och 'springer' över till högra stranden..

             

**

Och nu blir det lite blandade fågelbilder från omgivningen runt kärret med en Större Hackspett först..

Grågås..

 

En 'trädhäger' söker kvistar..

Här är en som funnit flera..

Här är säsongens 3:e Sädesärla om jag minns rätt.. sitter här på kanten till Djurgårdsbrunnskanalen.

   

Tack för mig!

Postat 2024-04-14 19:18 | Läst 356 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 Nästa