Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Apropå..

Apropå en tidigare blogg: https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/lagens-langa-arm.htm . Lagens långa arm jobbar oförtrutet på.. En del bilister tror att dom kan strunta i de regler som finns, för att vinna lite fördelar.. Men försöker man ta genvägar genom Gamla Stan så kostar det.. Förmodligen jobbar den här föraren gratis idag.. när böterna betalats.. Fotat med 105 mm.

Sett vid 'min' fikaplats på hörnet vid Järntorget.. Plötsligt kom samma polis som förra gången jag satt här..     Såg dig där du körde mot enkelriktat!

Det är bara att vända så snackar vi..

Kan du trafikreglerna..

Böter skrivs..

Några 'pinglor' vill också ha uppmärksamhet.. men får vänta..

Men får sedan den uppmärksamhet dom vill ha.. så klart!

Alla nöjda utom taxichaffisen..

Att vara polis är ett omväxlande jobb.. böter ena minuten och lite foton med pinglor den andra minuten..

Mot nya uppdrag..

Det händer alltid nått när man sitter och fikar..     Tack för mig!

Postat 2018-06-30 20:18 | Läst 2053 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

En fin dag med en 'vinnande' fikaplats..

Den här tisdagen spelade Sverige mot México i en för Sverige helt avgörande fotbollsmatch, och när detta skrivs så är den matchen redan historia.. och bra gick det även för México trots förlust med 0-3.. kul! Jag orkar sällan sitta och titta när en match går mitt på dagen, känns ibland också som att det går bättre när jag inte tittar och istället lyssnar via radio.. Har ingen statistik på det, bara en känsla.. Så det fick bli en längre cykeltur i det nästan lite för varma och soliga vädret i Nackaskogarnas fina miljö! Och lagom på min fikaplats så gjorde Sverige både 1 och 2-0 under den halvtimme jag satt där.. Sen hann jag nog inte cykla mer än 500 meter så blev det 3-0..

Naturmässigt så hörde jag både Bofink och Lövsångare som fortfarande sjöng, även en och annan Koltrast, men för övrigt så kändes det som många andra arter har tystnat nu.. fast så ska det ju vara.. Såg och fotade en fin Grå Flugsnappare nära Erstavik, men annars så bjöds inget speciellt av intresse.. Dovhjortarna som går fritt borta vid Erstavik fanns ju där som vanligt.. Annars så var det bara en väldigt härlig 3-mila och '3-måla' cykeltur.. en fin 'kombo' mellan natur och en fantastisk fotbollsmatch (via en lur i ena örat), mycket tack vare den fantastiska radiosporten och deras Christian Olsson, där munnen rör sig som lärkvingar på den mannen! Fotat med 80-400 mm. och en ganska simpel Olympus kompaktkamera.

Här..

Cyklade in i skogen från Ältavägen vid pistolskyttebanan, där finns också en lagringsplats för skog som man huggit, och av någon anledning så har man en mängd stockar med Ek liggande här.. och så har man haft i flera år.. varför? Stockarna ser fina ut och ligger bara och torkar sönder genom åren.. Kanske dessa Ekstockar i sin tur är väldigt bra för insektslivet.. även om dom bara blir liggande här? Kanske hade varit bättre att låta träden stå kvar då, och få självdö..

Den största Eken..

En nedsågad Ek kan ju ändå vara vacker, även om det är tråkigt..

Här låg en ansenlig mängd med Ek, och det har det gjort i flera år..

Min fikaplats, en vinnande plats.. i lagom skugga dessutom, dagen var lite för varm..

Efter 2-0 så cyklade jag vidare.. och fick syn på de frigående Dovhjortarna..

Här blev det 3-0 till Sverige..

Även andra är ofta ute och cyklar här, hela Erstaviksskogen är populärt bland cyklister..

Där cyklisten syns här får jag ett fint möte med en Grå Flugsnappare..

Grå Flugsnappare..

Sista delen över fälten innan skogen tar vid..

I skogen bjuds det på fint ljus under sena eftermiddagen..

Undrar om det blir några Blåbär i år.. tyckte det såg dåligt ut..

Skogsodling..

I skuggan är det mörkt..

Ser ut som grenarna är blöta.. men det är bara blänk i barren..

Vattenflaskan var slut, men jag vet ju att det finns vatten vid källan nära Sandasjön..

Kallt och friskt vatten året runt..

Sinar aldrig vad jag vet..

Omgivningen vid källan..

En synnerligen fin dag, även fotbollsmässigt..     Tack för mig!

Postat 2018-06-29 13:25 | Läst 1899 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Lagens långa arm..

Ibland görs det en utryckning, med tillhörande ingripande.. Just här kör ibland en del bilar in på en gata där man inte får köra in med ett fordon.. Skylten finns ju där..   Fotat med 20 mm.

Men en del bilister kör ändå in från Skeppsbron i Stockholm för att slippa 'spårviddshindret' som finns vid Slussen, genom att åka via Järntorget i Gamla Stan och sedan ut därifrån via den enkelriktade gatan.. Plötsligt kom en polis i rätt så hög fart straxt intill där jag satt och fikade..

Och här var han ikapp en bil som kört mot trafiken..

Och böter skrevs ut..

Själv gick jag hem efter all dramatik, det blev för mycket..

Jag vill rekommendera den här trevliga dokumentären på 14 minuter som finns på SVT play och som visar de 'problem' som blir för de bilister som försöker ta bussfilen med 'spårviddshindret' vid Slussen, och som då struntat i de trafikregler som finns.. det straffar sig ofta då..! En dokumentär som tidigare visats i SVT två gånger under året, och som är rätt så underhållande..

Länk: https://www.svtplay.se/video/17480166/sparviddshinder 

Tack för mig!

Postat 2018-06-21 22:58 | Läst 2300 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Midsommarkänsla..

Känns som vi redan nu två dagar innan midsommar ändå är på väg in i den rätta känslan.. Misstänkte redan för flera veckor sedan att det extrema sommarvädret skulle vända lagom till midsommar, det blir säkert +12° och regnskurar då.. så 'ska' det ju vara! Känns rätt bra faktiskt att något är stabilt i det annars så extremt ovanliga vår och sommarvädret..

Det är bara att läsa av, så ser man att det är nära midsommar..

Och titta ut som bekräftelse..

Så kan man fokusera på Sillen istället, det gillar jag! :-)     Tack för mig!

Postat 2018-06-20 18:36 | Läst 1752 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Mycket handlar om hårddiskar..

Jag fotar mina bilder i RAW-format eftersom det finns en hel del extra info i de filerna jämfört med att bara fota i JPG, men det kräver också en hel del redigering så klart annars är det ju ingen mening med att fota i RAW.. Jag tycker att det är en rätt så trevlig fortsättning på att göra en bild 'färdig', att sedan redigera dom! Första steget är att fota en bild, vilket kan vara väl så avancerat och trevligt för att få bästa resultat.. andra och slutliga resultatet är redigeringen hemma i datorn med allt som går att förbättra där.. sedan är den 'slutliga' bilden färdig och sparas då i bästa JPG format.

Tills i vintras så har jag alltid förutom de färdiga JPG-bilderna även sparat de ursprungliga RAW-filerna på backup hårddiskar, men det drar iväg i Mb, Gb, och Tb… Dessutom har jag dubbel backup även på annan plats än i lägenheten.. I vintras bestämde jag mig för att inte längre spara RAW-filerna.. Jag inser att de bästa RAW-filerna gör jag ganska snabbt även färdiga JPG versioner av, och sedan är jag klar med RAW-filerna.. jag håller inte på med att gå tillbaks till mina RAW-filer, det händer aldrig! Jag tar hellre nya bilder och 'pillar' med dom.. Och de bästa RAW-filerna/bilderna har jag ju redan gjort de bästa JPG versioner av! Det får räcka!

Att förutom sparade och 'backupade' JPG bilder dessutom spara RAW-filer blir rätt dyrt i längden när man fotar mycket.. En RAW-fil från min D800E levererar bilder som är på c:a 75 Mb.. Så nu har jag raderat nästan alla RAW-filer på mina hårddiskar (förutom några mappar med extra viktiga/bra/unika bilder) och i stort sett endast sparat alla mina JPG-bilder, och det blev väldigt mycket 'hårddisk' ledigt här nu..

Nästan alla bilder jag har (förutom oskannat från analoga tiden) och sparade dokument (ofta i Word) ryms numera på en halv 3 Tb. hårddisk, det vill säga 1,5 Tb. och består av 186 753 filer.. Här ligger en hårddisk på 3 TB.. den räcker till lika många filer till, som de jag överhuvud taget har nu..

Eftersom jag har 'dubbel backup' förvarade på två olika platser så krävs det två hårddiskar där båda har lika mycket utrymme kvar som det jag nu hittills har behövt att lägga in..

Hur mycket blev det då över av mina andra hårddiskar som behövts för att klara alla RAW-filer..? De här hårddiskarna blev plötsligt tomma och lediga för framtiden.. Det är 10,5 Tb.. ihop med de två 'halvfulla' hårddiskarna jag använder nu så blir det 13,5 Tb. hårddisk som är ledigt.. Det räcker antagligen livet ut för mig.. jag behöver inte köpa fler ganska så dyra hårddiskar..       Bild på helt lediga hårddiskar..

Så här gör jag numera, andra gör så klart annorlunda..     Tack för mig!

Postat 2018-06-20 12:59 | Läst 2405 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera
1 2 3 Nästa