Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Runt viken..

***

Endast panoraman från dagens promenad, som blev ett medsols varv runt Årstavikens norra del, nära mig.. Allt fotat med Iphone 12 i sol, +14° och friska vindar från väst, blev c:a 8000 steg.. Alla panoraman här är på lite drygt 180°. Det här är en runda jag gärna går en fin dag som idag, även när det blåser! Viss 'flare' förekommer där solen är med i bild..

**

Sett från balkongen vid lunchtid, bättre blir det nog inte den här årstiden.. Tantolunden till vänster.

**

I början på 'nya' Årstabron (klar 2004) vid Södermalm, med Tantolunden och dess kolonilotter/stugor, och en depå för gatukontoret närmast..

**

Årstavikens norra delar och Tantolunden.

**

Mitt på bron och ovanpå Årsta Holmar, som inte är tillgängligt från bron, utan endast via egen båt..

**

Liljeholmssidan med farleden under..

**

Liljeholmskajen med gamla och nya tågbroarna, och nybyggda fastigheter till vänster..

**

Nästan hemma och därmed varvet fullbordat.. här fotat från Liljeholmsbron sett mot Tantolunden.

Tack för mig!

Postat 2022-10-29 18:34 | Läst 642 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Solförmörkelsens 'dag' idag.. 🌙

***

Mest tjocka moln idag till att börja med, men lagom vid lunchtid så började molnen tunnas ut i små områden på himlen här, och t.o.m. gav solstrålar i omgivningen i nån minut eller två.. Detta fotades idag på fri hand från min balkong och 90° vänster från den, här på Södermalm i Stockholm vid c:a 12:30, och lämpligt nog så skingrades de tunga molnen ibland lagom mycket, så att de ändå kunde fungera som ett 'naturens filter' (ett Ing-Marie S. citat)..

**

Allt här under fotat med Nikon Z50 + Nikon F 80-400 mm. som då blir 120-600 m. i brännvidd. Och mestadels så användes 1/4000 sek. och f/22 - f/40 & ISO 100. Vissa bilder här kanske fick viss 'James Webb' inspiration i redigeringen..

**

En solfläck ses här, den återkommer i andra bilder, där solen inte är helt urfrätt vilket den är i de flesta bilder..

         

Tack för mig!

Postat 2022-10-25 16:03 | Läst 789 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

En 'prommis' på Djurgården..

***

Som boende i Stockholm så är Djurgården (ön) en av favoritområdena jag gärna återkommer till med viss regelbundenhet. Det finns dessutom bra kommunikationer att ta sig dit och hem med, eller om man helst bara vill promenera.. Så jag åkte dit nu i veckan som gått för att se hur hösten nu framskrider..

**

Fotat från Djurgårdsfärjan.. brukar oftast ställa mig längst fram i fören för att ev. fota nån flygande fågel som behöver flytta sig.. som den här måsfågeln!

En Storskarv..

**

Lite 'höstjusteringar' inför vintern.. på briggen Tre Kronor. Den började byggas 1997.

Kastellet i bakgrunden..

**

Lunch på 'Blå Porten' och sedan 10 min. buss ut mot Blockhusudden, men jag brukar gå av vid Thielska Galleriet det ligger närmast Isbladskärret här.. där det fortfarande finns hägrar som mest ägnar sig åt att bara 'stå'.. Urtråkiga!

Men denna gång fanns det också Rådjur här.. så då blev det lite roligare!

**

Sen kollade jag lite på de Bokträd som växer i närheten, om de hade blivit ännu lite vackrare än sist men det var inte så stor skillnad mot senast.. Dessutom försvann solen sakta i moln tyvärr..

Allt fotat med Nikon D 750 + Nikon F 300 mm. PF.     Tack för mig!

Postat 2022-10-24 12:46 | Läst 1013 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Så dök då vinterns fågelfavorit upp, Sidensvansar..

***

Brukar inte se dom redan i oktober, men å andra sidan så såg jag en 'misstänkt' flock för några dagar sen som flög förbi Stockholms Slott när jag promenerade på Norrbro. Den flocken var nog på c:a 20 individer, och dom har alltid en 'fågelstorlek och flocktäthet' som liknar en Starflock, men chansen för en Starflock där och då är liten.. så dom 'bestämdes' till Sidensvansar, och nu några dagar senare så fanns det en flock här i närområdet (Tantolunden på Södermalm i Stockholm) idag. Jag har tänkt att det borde dyka upp Sidensvansar nu i år eftersom det finns så mycket äpplen.. Förra året fanns det i stort sett inga äpplen och följaktligen så såg jag heller inga Sidensvansar, vad jag minns nu.. Så nu är vinterns favoritfåglar redan här, välkomna!

**

Vinterns första bild på Sidensvansar blev den här fotat från vändplanen/toppen på Tantoberget, ner mot fastigheterna intill, där jag själv bor..

                 

**

Någon tycks ha kammat över 'frisyren'..

**

Lite smånervösa som alltid.. och drog straxt iväg!

Allt fotat idag fredag med Nikon Z50 + Nikon F 80-400 mm. som då blir 120-600 mm. i brännvidd.     Tack för mig!

Postat 2022-10-21 22:57 | Läst 874 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

När vinden bjuder upp.. då dansar kråkfåglarna.. 💨

***

Och då är det de lekfulla 'kråkfåglarna' Skator, Kråkor, och Kajor som jag ofta ser fara runt i uppvindarna, som bildas just här vid frisk västlig vind. De friska vindförhållanden känner jag ofta av redan hemma i lägenheten, det kan blåsa rejält även på min balkong just vid den vindriktningen! I mitt närområde ligger Tantolunden med en av sina 'toppar' i västlig riktning där då vinden kan ta fart över Årstaviken, innan den träffar på en hyfsad 'brant' (40 m.) som ger de uppvindar som kråkfåglarna så gärna gillar att jaga varandra i.. Sen verkar dom också inspireras av fint väder med sol.. Detta hände sig i tisdags på eftermiddagen, och dom verkar absolut ha kul!!

**

Skata jagar Kråka.. själv står jag en bit ner vid en 'kolonistuga' och kan fota dom lite underifrån.. Och visst ser man väl Kråkans leende här..

**

Så här kommer en del bilder på dessa lekfulla fåglar som leker och jagar varann, jag väljer tumnaglar här för att slippa scrollandet även om just det kanske försämrar för mobiler.. Bilder bör alltid ses på större skärmar så klart!

                       

**

Skata, kanske en av de vackraste..

                      

**

En Kaja blev också jagad..

 

**

Här är ett större panorama (180°) sett från Liljeholmsbron mot mitt närområde Tantolunden och Drakenbergsparken på Södermalm, sedan kommer Årstaviken med Liljeholmskajen på andra sidan viken med dess 'nya' (nåja) byggnader. Fotat med Iphone 12, men dock inte i tisdags..

**

Här är mitt absoluta närområde, själv boende i en likadan fastighet som den 'terrakottafärgade' lite längre bort, men straxt bakom den. Urklipp från föregående bild..

**

Vid röda pilen fotades de ofta lekande kråkfåglarna, också ett urklipp från panoramabilden, känns som det funkar fint!

Fåglarna är fotade med Nikon D750 + Nikon 300 mm. PF, och AF-C med '3D'.     Tack för mig!

Postat 2022-10-14 12:44 | Läst 849 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 Nästa