** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Fint ljus vid Norrström i Stockholm..

***

Gick förbi fågelmatningen där på väg hem från city nu på eftermiddagen, och slogs av vilket fint motljus det är där nu på fåglarna när solen skiner så som idag, och klockan är före 15:15.. sen försvinner motljuset bakom slott och riksdag, och når inte längre ner.. Här följer några bilder från idag fotade med Nikon D750 + Nikon F 300 mm. PF, men först ett panorama fotat med en Iphone 12. Såg bara de 'vanliga arterna' man brukar se här dock inga Sångsvanar just idag, senast jag gick förbi här så fanns det 5 ex..

Tack för mig!

Postat 2023-01-26 22:56 | Läst 716 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Mest Sidensvansar..

***

De är ju en av 'vinterns' fåglar som man gillar lite extra tycker jag.. Vackra och klarar tuffa väderförhållanden bra, och ser ut att ha lite extra tjock och tät 'dunjacka' ihop med en fin och spretig mössa..

De brukar bl.a. ses just vid det här speciella äppelträdet på Södermalm i Stockholm varje vinter nån gång efter årsskiftet, om det är bra med äpplen.. Förra vintern fanns det bara ett enda äpple här, och följaktligen då inga Sidensvansar alls.. Det här trädet släpper inte sina äpplen när det blivit höst och vinter, och Sidensvansarna brukar dyka upp efter att några köldperioder passerats och slutligen fått äpplena att mörkna och börja ruttna lite (på kvist), då först så kommer fåglarna.. Kanske är dom godare när dom börjat 'jäsa'..?

Först några bilder här tagna med mobilen Iphone 12,  och det var nog 200 individer där den här dagen.. man ser kanske 50 st. här på marken och i träden.

   

**

Ett par filmer, också de med mobilen..

**

Dagen efter hade jag kameran Nikon D750 + Nikon TC 1,4 II + 300 mm. PF = 420 mm. brännvidd. Alla bilder här är 'hög-ISO' bilder på mer än 1000 ISO fotat i mulet väder under en hel del eftermiddagsskymning.. Men äntligen gick det ändå att fota med lite 'kvalitet'.. Mobilen går fint att tillfälligt 'fånga ögonblick' med, men duger inte riktigt till 'fågelfoto'..

Naturen är bra på design..

             

     

Tack för mig!

Postat 2023-01-24 19:48 | Läst 493 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

'Solcellsdrivna' bilder.. ☀️ 📸

***

Fungerar det..? Jodå, med min Iphone 12 så fungerar det riktigt bra! De här bilderna i bloggen är fotade med ström uppladdad från min solcellspanel till en Powerbank på 10 000 mAh. (har två stycken att växla mellan) Och med rådande 'januari-solhöjd' så kan solcellerna leverera drygt 1 'fulladdning' under en 3 timmars solig dag för laddning till min Iphone, som i sin tur räcker drygt 4-5 dagar för just min Iphone.. Till att t.ex. fota dessa bilder med som här..

Tanken är inte att 'spara' el med detta koncept, utan mer att 'säkra' laddningen till min mobil över huvud taget, om samhället skulle råka vara utan el under en längre tid av olika skäl, som ju inte är så svårt att fantisera om, enligt mig och andra.. Solhöjden och soltiden ökar nu markant för varje vecka som går och jag skulle inte bli förvånad om solcellerna här kan leverera upp till 2 'fulladdningar' för min Iphone framöver bara på en enda solig dag, vi får se..

Förra bloggen om detta..

**

Den slutliga lösningen för solcellspanelen.. Ett 'strippat parasoll' som legat i källarförrådet i drygt 20 år, sedan jag ersatte den med en markis på balkongen istället!

**

Har knipsat av 4 av de 8 'ekrarna' i parasollet med en bultsax (hårt fjäderstål) och sedan buntat ihop de kvarvarande '2 och 2', som då gick att trä in i de befintliga öljetterna i solcellspanelen, så att den hålls utspänd..

**

'Powerbanken' som laddas ligger i den 'kardborre' låsta fickan som ses här på baksidan av panelen.. 

**

Vill man höja vinkeln mot solen vartefter den står högre upp (rekommenderas..) så är det bara att höja vinkeln med det 'vanliga' handtaget för att fälla upp det 'tidigare' parasollet..

**

Som sedan i sin tur enkelt spärras med några varv av ett 'gummirep' (Cord), så här!

Allt fotat med en solcellsladdad Iphone 12.. trots fortfarande nu i januari en lågt stående sol!   Tack för mig!

Postat 2023-01-21 23:05 | Läst 681 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Jodå, annars var det rätt lugnt.. hördes några skjutningar.. Nä! 🧨🚀

***

Kanske var det lite krigsövning det som utspelade sig under nyårsnatten vid midnatt.. Inte jättemycket med raketer numera, däremot en förfärlig massa smällande, hur kul är det..? Har ganska länge varit rätt så trött på dessa smällare och raketer, och det har ändå minskat en del genom åren.. Allt här fotat med Iphone 12.

**

Så här illa lät det.. lyckas inte få in det i formuläret som en 'video' provar därför bara en 'länk' här:

Krig eller..

**

Ett panorama kanske 10 minuter innan midnatt..

Tack för mig!

Postat 2023-01-05 13:08 | Läst 486 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

I ev. kommande 'elbrist-tider'..

***

Så investerade jag för ett par veckor sen i två nya 'Power Bank', egentligen bara för att kunna hålla igång mobilen, även om det skulle bli strömlöst en längre tid, av just nu okända orsaker.. Den här modellen kan också ladda min Iphone 12 helt trådlöst, bara genom att lägga mobilen ovanpå 'Power Banken', det fungerar förträffligt! Samtidigt så fick jag syn på den här 'Solcellspanelen' XTORM, vilken jag slog till på som en Julklapp till mig själv.. en smidig solcellsladdare som jag kan ansluta till en Power Bank och sedan låta stå/hänga på min ofta soliga balkong, eller hänga/stå innanför ett fönster (har testat det med en liten mässingskrok i fönsterkarmen som en öljett i ena hörnet på laddaren hängs upp på, tar 3 sek. att hänga upp, och det fungerar också fint!), och sedan låta solen helt sköta laddningen..

*

Jag tror mig ha kommit fram till hittills, att en fulladdad 'Power Bank' (10 000 mAh.) kan ladda upp min Iphone 3 ggr. till 100%, som börjat att bli 'låg'.. Jag har rätt mycket sol in på balkongen när vädret är bra, även när solen står lågt som den fortfarande gör.. Får en känsla av att solcellspanelenen vill ha direkta solstrålar på sig för att ladda bra, eller kanske överhuvudtaget, även om den visar 0,0 på sin lilla display även vid bara 'ljus himmel', men det räcker inte för att ladda.. (tror jag) Solstrålar är nog det som gäller!

*

Idag var det soligt helt utan moln från kanske 11:00 och det blev första gången som jag kunde testa det hela rätt så ordentligt! Och den fungerade över förväntan! Power Banken  som skulle laddas hade 7% i laddning kvar när jag satte ut den på balkongen ihop med Solcellspanelen, och sedan fick den full laddning med sol hela tiden i c:a 3 tim. När jag sen tog in det hela när det blivit mörkt, så hade laddningen i Powerbanken ökat till 45% från 7%.. Det skulle räcka helt till att ladda min mobil, trots fortfarande en 'lågt' stående sol.. Känns som Solcellspanelen kommer att kunna ladda upp en PowerBank på 10 000 mAh. helt, bara under en dag i solen på min balkong, när solen kommit upp lite högre än nu och som sen i sin tur kan ladda min Iphone 3 gånger.. Ni kan säkert räkna på detta, men nu så här tidigt på året och med lågt stående sol så har jag redan nu testat att detta verkar bli lovande..

*

Panelen upphängd, med lite laddning igång.. 1,9 nånting.. (det är laddströmmen i Ampere som visas här har jag läst mig till nu 22:00, och dagen efter att bloggen här skrevs), just här med lite 'fel' lutning när fotot tas, och därför direkt lite lägre siffror..

**

Här också med en solcellsdriven balkongbelysning under laddning, som fungerat fint i ett par år nu, men är det flera mulna dagar i rad den här årstiden så klarar den inte att lysa alla kvällar..

**

Efter 3 timmar i solen är 'Power Banken' laddad till 45% från att ha varit 7% från början..

**

Balkongbelysningen ikväll..

Allt fotat med Iphone 12.     Tack för mig!

Postat 2023-01-03 22:32 | Läst 658 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera