Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Det dagliga Kråkgänget..

***

Har 'förmånen' att en större flock med kråkfåglar (några hundra), mestadels Kajor, men också en hel del Kråkor flyger förbi min lägenhet (olika avstånd ifrån, olika dagar..) kommandes från SV, och håller alltid en riktning stadigt mot NO, varje dag och året runt.. Ofta passerar dom över 'Tantoberget' och vidare bort förbi Högalidskyrkan. Det händer alltid när solen är på väg ner eller nyss har gått ner, men ändå med en del ljus som ligger kvar! Jag har kommit fram till att när kväll är på gång så flyger dom in till stan för övernattning.. okänt varför? Platsen har jag noterat är Strandvägens allé på Östermalm, inkluderande närmaste delarna av Djurgården i närheten där, kring Nordiska Museet. Så sent som för kanske en vecka sedan hörde jag ett flertal Kajor från allén och Kråkor har jag sett vid Nordiska museet på sena eftermiddagar.. 

För nått år sen kollade jag kompassriktningen på varifrån dessa kråkfåglar ofta i flera flockar kom ifrån? Kompassriktningen stämde helt överens med Högdalens 'sopförbränningsanläggning' (mina sopor bl.a.) och drar jag en linje längre bort (nån mil) i samma riktning så hamnar man på 'Gladö återvinningsanläggning'.. Så här finns nog svaret på dessa dagliga förflyttningar på 'kråkgänget'! Har aldrig sett när gänget flyger i andra riktningen.. då sover jag troligen.. 🛌💤

Senast för en vecka sen såg jag den stora flocken på väg in till stan när jag skulle fota en fin solnedgång med starka färger.. Redan i den här bilden syns massor av fåglar från vänster till höger, om ni har en skarp skärm..

     

**

Här följer några bilder på delar av 'flocken' fotade för precis 'imorgon' ett år sen..

     

Allt fotat med Nikon D800E + F 14-24 mm. eller med Nikon D750 + F 300 mm. PF     Tack för mig!

Postat 2024-01-22 22:05 | Läst 377 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Stockholms Ström i 'blitt' väder..

***

Dagen efter min förra blogg från Stockholms Ström i förra veckan så hade det kyliga vädret förändrats och blivit mildare, bara nån enstaka minusgrad.. Men vädret var lika fint med mycket sol med bra ljus och vackra speglingar kunde ses, och även fotas..

Så här är åter bilder från Stockholms Ström och fågelmatningen vid Norrström, fotat med Nikon Z50 + Nikon F 80-400 mm. vilket ger 120-600 mm. brännvidd.

Ett panorama över Stockholms Ström fotat från  'Guldbron' vid Slussen med Iphone 12, hur många huvuden och ben fick personen nere vid vattnet.. som gick åt samma håll som jag vred kameran under exponeringen..? Bilderna kommer i den ordning motiven dyker upp utefter Skeppsbrokajen här..

De första fåglar jag ser är den här gruppen med Vigg som simmar så fint på rad, en fågel som gärna ligger tätt i grupp.. även en Knipa syns på en av bilderna!

De ibland extrema färgerna i speglingarna i vattenytan här kommer från solbelysta fasader i byggnader på Skeppsholmen eller Blasieholmen så som Nationalmuseum eller Grand Hotell på andra sidan 'strömmen'..

     

**

Den kalla period som varit visar sig fint med en del isflak, även om strömmen här håller mestadels isfritt trots kylan.. Och is är ofta vackert!

   

**

Svan i guld..

 

**

Vid fågelmatningen i Norrström, och Skrattmåsarnas favoritplats..

     

     

     

På rad så ligger här UD, sen Ulf Kristerssons tjänstebostad (den lägsta fastigheten här), sedan regeringskvarter, där Rosenbad ligger sist i raden där de 'styrande' håller till, kanske även SD i så fall..  

Tack för mig!

Postat 2024-01-15 20:45 | Läst 370 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Lägg inte näbben i blöt..

***

Nu när det varit en hyfsad vinter hittills även här i Stockholm så händer det ju saker rent fågelmässigt, även om det de senaste två dagarna varit närmare +-0°, än de tvåsiffriga minus som varit även på dagarna en tid.. De flesta vattnen i och kring Stockholm (sötvattnen) har frusit till helt, t.ex. mitt närområde Årstaviken, alla andfåglar inklusive Mandarinänderna ses numera i den öppna 'saltsjön' Stockholms Ström där vattnen sällan står still, Norrström där sjöfågelmatningen finns har hyfsad fart på vattnet från Mälaren, och det är där de flesta andfåglar och måsfåglar mestadels håller till nu.. 

Har gått förbi där ett par dagar nu i ett fint och ganska milt väder, och motiv finns det hur mycket som helst och ljuset/motljuset börjar bli extra fint nu när solen visar sig lite högre i tillvaron.. 15-20 Sångsvanar ses utefter 'strömmen' om man räknar med de som finns utefter Skeppsholmens 'solsida', en Bergand lär finnas nånstans där, likaså en Smådopping, och så Mandarinänderna då, som fått lämna Tantoområdet och Årstaviken..

Här följer en del bilder från Stockholms Ström fotat i förrgår med Nikon D750 + Nikon F 300 mm. PF

Katarinahissen vid Slussen..

Fint ljus utefter Stockholms Ström..

Knölsvanar över Gamla Stan..

Båda svanarterna vid Skeppsholmen..

En 'Krokodill' igen..

Gråtrut..

Skrattmås..

   

**

Gråtrut..

Matningen vid Norrström..

 

**

Är det nära tvåsiffriga minusgrader under en längre period rekommenderas viss försiktighet..

Men näbben är inte igenfrusen, syns här..

Sothönor..

Gråtrut..

     

**

Ett 'eldorado' som ljuset skapar i speglingarna av fasaderna på Skeppsholmen på motsatta sidan av Stockholms Ström..

Tack för mig!

Postat 2024-01-10 19:05 | Läst 403 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera