Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

En liten delrapport igen..

Fortfarande är det full aktivitet på Tornseglarna kring kvarteret där jag bor, aktiviteten är som högst på morgnar och kvällar men lite beroende på väder och temperatur.. känns som dom också tar det lite lugnare nu när det är +30° ute.. men när kvällen kommer så släpper dom loss och gör sina hiskeliga förbiflygningar.. och troligen fortsätter dom så här i ytterligare kanske 2 veckor innan deras besök här är över för i år.. fotat med 20, 50, och 14-24 mm.. Här finns en tidigare delrapport..

                                

Tack för mig!

Postat 2019-07-27 12:07 | Läst 1680 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Mission completed..

Nu är den på plats, sommarens 'broutbyte' på den så kallade Getingmidjan som på denna del går över Söderström här i Stockholm, i förrgår så hamnade den på sin plats, med precisionen 5 mm.. Bron är nästan 200 m. lång och väger nära 1400 ton. Här följer en del bilder på denna sista del av det här jobbet, och allt ska vara klart med resten som nu behövs för att tåg ska rulla där, till den 19:e augusti.. Själv ska jag ta en promenad där när gångbanan på bron också är öppen, innan dess blir det inga mer foton därifrån..

Så var den framme straxt intill sina brofästen, den ska vila på pelarna bakom och en bit bortom bron..

Hydrauliska domkrafter som bron först får vila på innan den sänks ner..

Sett på håll så ser man att bron är byggd som en svag kurva.. säkert inte enkelt.. I bakgrunden Sveriges förra Riksdagshus på Riddarholmen.

Bron på sin plats..

Här skiljer det bara i höjd mellan den kortare delen över Söder Mälarstrand, och den långa delen..

Lägger in några bilder tagna ett par dagar senare när de två delarna av bron har mötts med precisionen 5 cm..

Så nu är det bara att samla ihop prylarna och åka hem..

Samtidigt renoveras tunnelbanans broar genom att bitvis byta ut balkarna där, ett flerårigt projekt sommartid det också..

Här ses tunnelbanans brobalkar som håller på att bytas ut.. de ser lite 'anfrätta' ut tycker jag.. sett inifrån en tunnelbanevagn..

Här ligger de nya balkarna..

Tack för mig!

Postat 2019-07-20 11:36 | Läst 1749 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Tornseglardags..

Åter en blogg om 'mina' trevliga Tornseglare som ger mig så mycket att titta på dag efter dag, kväll efter kväll.. I bästa fall så fortsätter dom så här i ganska exakt en månad till.. blir vädret sämre och kallare så kanske dom ger sig iväg redan i första veckan i augusti.. man får se! Fantastiska fåglar som bjuder så mycket på sig under hela sommaren, på ett sätt som ingen annan fågel gör! Som vanligt så är det fotat med 20, 50,  och 85 mm. där jag använt 20 mm. mest och 85 mm. minst..

Och jag väljer gärna att ha vackra bakgrunder i mina bilder, det betyder mycket! Bara en 'platt' bild på en Tornseglare blir ofta inte så roligt.. dom blir ändå oftast som en svart siluett  mot en mycket ljusare bakgrund, och så får dom gärna se ut.. dom gör sig bra som 'siluetter' men gärna då mot en fin bakgrund!

                           

Tack för mig!

Postat 2019-07-15 21:44 | Läst 1986 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

'Getingmidjan' forts..

En fortsättning på den förra bloggen om 'Getingmidjan' som är fjärrtågens genomfart genom Stockholm, en passage som varit i allt annat än fint skick.. men som nu renoveras under flera somrar där man just nu byter ut hela broarna över Söderström. Här finns förra bloggen.. och Här finns en en bra video som beskriver det hela.. I veckan så har man lyft bort den mindre kortare tågbron som går över Söder Mälarstrand och dagen efter så lyftes den nya bron på plats. På måndag morgon så lyfts resterande nästan 200 meter långa och 1300 ton tunga tågbron på plats, den har tydligen monterats ihop i Västerås och kommer hit på pråmar nu under helgen.. Fotat med 20 mm. och 28-300 mm.

Här ligger både den gamla och nya delen av den mindre sektionen på samma pråm.

Man ser att det är andra 'fackverkslösningar' på nya bron jämfört med den gamla..

Här syns den nya bron med en liten del av gångbron också monterad..

Allt dokumenteras med drönare, troligen av Trafikverket själva..

Och här ligger redan den nya sektionen på plats..

Och den gamla sektionen med delar av gångbanan ligger tillfälligt vid kajen för att senare transporteras bort..

Komplicerade fordon används för att vrida broarna ovanpå pråmarna.. Lyftning och sänkning av de tunga brodelarna sker genom att fylla eller pumpa ur pråmarna med vatten från Mälaren..

Nya bron på plats..

Här är norra delen av bron uppallad på betongfundamentet, troligen i väntan på resten av den 1300 ton tunga bron som monteras på måndag.. Ett 'mekano' i storformat..

Och straxt intill monteras nya stålbalkar på tunnelbanans broar, också ett jobb som är flerårigt och pågår under sommaren..

Tack för mig!

Postat 2019-07-13 13:01 | Läst 1732 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

'LO-stajl'..?

Alla har vi väl mer eller mindre lite behov att förstärka svärtan i vissa bilder, men även det ljusa också.. och kombinationen svärta och ljus och kanske med lite färg dessutom.. det kan ju fungera det också.. eller? Här är lite dragningar i reglagen i Lightroom och bilden är fotad på Bastugatan på Södermalm i Stockholm, med ett 85 mm.

Originalet.. här helt 'orörd', men omgjord från RAW till JPG och croppad till 1800 pix. bredd..

Efter dragning i reglagen och med olika beskärningar..

       

Tack för mig!

Postat 2019-07-12 13:35 | Läst 1542 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 Nästa