** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Nu är sommaren här!

Idag blev det sommar här där jag bor på Söder i Stockholm, och det som bestämmer detta är för mig alltid när de första Tornseglarna har anlänt och flyger runt i kvarteret just här! Enskilda Tornseglare har setts i regionen redan för några dagar sen, men det är ju när de individer som bor just här har anlänt som den i år ovanligt kyliga våren just nu idag, därför har övergått till att bli sommar.. :-)

De här två individerna som nu har anlänt under morgonen och flyger runt här är två dagar försenade, jämfört med det datum som dom brukar anlända och det är nog rätt så rimligt! Det finns nog ingen fågel som är så beroende av att det finns tillräckligt med insekter flygande i luften när dom kommer som Tornseglarna.. det är ju där dom fångar sin föda, ständigt flygandes.. Och jag kan bara hålla med dom, det var fortfarande kyligt här så sent som igår! Idag däremot var det +12° redan på morgonen, och antagligen tillräckligt med föda för dom, för att kunna klara sig på..

Så nu följer 3 månader med hiskeliga flyguppvisningar och trevligt sällskap varje dag och kväll om det inte regnar rejält, då kan dom tillfälligt dra söderut igen.. VÄLKOMNA Tornseglare, trevligt att ni tog med er sommaren hit i år med, så som ni brukar göra!

Har spanat lite extra senaste kvällarna, men det har varit för kyligt för dom..

Idag såg det ut så här på förmiddagen..

Och nu hade två individer anlänt..

Sommarens flyguppvisningar kan nu börja..     Tack för mig!

Postat 2020-05-21 11:50 | Läst 1604 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Några änder..

Det är på våren som det är finast vid de flesta små fågelsjöar så även här vid Isbladskärret, det är då man bäst ser en del av de arter som finns där, sen tar växtligheten ofta överhanden och dränker allt i grönt.. Så här är lite bilder tagna för nån vecka sedan vid kärret på Djurgården i Stockholm.

En av arterna här är Knipa..

       

Skedand..

       

Snatterand..

   

Kricka..

       

Redan nu så är vattennivån på väg ner i kärret, det brukar bli så när växtligheten börjar att ta fart här, och därmed så försvinner flera av andarterna här.. Även Sångsvanarna som häckat här två år i rad verkar ha gett upp i år, dom flög iväg straxt efter jag anlände hit.. Kanske den här vattensamlingen torkar ut om sommaren blir torr även i år, det gjorde den 2018 och nästan 2019 också..

Tack för mig!

Postat 2020-05-17 13:52 | Läst 2070 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Ärlan..

Det är nog 5 veckor sedan den dök upp här helt planenligt, den tillhör en av de riktigt punktliga vårfåglarna som kommer hit ungefär 7-8 april varje år oberoende av väder.. Tror jag såg min första den 10:e april här i mitt närområde men den var inte fotomässig, såg och hörde den passera flygandes.. Men den här individen visade upp sig fint som dom så ofta gör, det är sällan dom är rädda för oss människor, tvärtom! Sädesärlan här fotades utefter södra Djurgårdens strandpromenad vid muren, innan stranden tar vid. Det är en hona som 'bjuder in', där hanen höll sig avvaktande och trippade nere vid den steniga stranden.. Möjligen hade dom ett snabbt parningsmöte nedanför muren, som i så fall skymde det hela för mig..

         

         

Tack för mig!

Postat 2020-05-14 14:14 | Läst 1586 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Tider att snickra lite extra..

Bostadsbrist finns det nog lite överallt.. en del gör något åt det.. kanske många har tid över att ta tag i det just nu.. Sett i mitt närområde Tantolunden vid kolonilotter och stugor..

Bostad för de flesta..

En del bor lite finare..

Tack för mig!

Postat 2020-05-07 11:26 | Läst 1209 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Cykeltur runt ön..

Nu när cykeln är framme sedan några veckor och det dessutom är de här tiderna när man både bör röra på sig, men också hålla avstånd till varann så är en cykeltur runt ön eller någon annanstans riktigt behagligt! Det är dessutom bara 1 mil runt Södermalm så man behöver inte anstränga sig så jättemycket.. dessutom finns det ofta en del att både titta och lyssna på här, så det kan ändå ta en hel eftermiddag att ta sig varvet runt.. En trevlig liten utflykt helt enkelt, utan att behöva trängas!

Brukar undvika trängseln nere vid Årstaviken från mig och tar istället Ringvägen ner mot Eriksdal, där jag då cyklar ner mot vattnet och kajerna.. Ett tomt Ringvägen en söndag..

Akutbilar finns till det mesta..

Lady in red..

Under Skanstullsbroarna, här är den lägsta av dom, vid Hammarbyslussen..

Känt matställe, thaibåten..

Hmm.. Coronabollar kanske..

Vid Hammarbykanalen bjuds det på fin klassisk jazzmusik från en båt.. åtminstone de två senaste helgerna! En trio..

Vissa tog en svängom på kajen..

Senaste helgen så blev trion en kvartett, när dom utökade med en gitarrist..

Utefter norra Hammarbyhamnens kaj..

Vid Danvikstull fanns det mer att titta på.. en bit upp på berget..

           

Danvikstullsbron, ännu en bro som kommer renoveras helt inom kort..

Vikingterminalen vid Stadsgården, den har legat öde länge nu..

Stadsgårdsleden med 'Fotografiska' längre bort..

Coronastängsel.. vid Fotografiska..

Guldbron på plats..

Under Guldbron, med sina stöttor som tagits bort..

Det södra brofästet..

Resterna av 'Gula gången'.. i höst rivs den östra delen av Slussen när 'Guldbron' tagits i bruk i oktober..

Det är resterna av Slussen rakt ovanför mig här som börjar rivas i höst..

Pålsundet sett från Pålsundsbron västerut, med tre av Stockholms alla öar synliga här.. Södermalm till vänster, Reimersholme rakt fram, och Långholmen till höger! En bit bort utefter kanalen till höger ligger en av Torsten Kreugers fina gamla mahognybåtar, han lär ha ägt upp emot 50 olika båtar.. Den här båten 'Loris' kan läsas om här: Loris 

Så inte behöver man ha tråkigt bara för att det är 'Coronatider'..    Tack för mig!

Postat 2020-05-05 16:08 | Läst 1493 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera