Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

'Kappflygningen' är igång och tempot är oftast högt..

***

Gäller då 'mina' Tornseglare som verkar ha kommit igång fint nu med allt som dom brukar att göra här.. t.ex. landa och häcka för en gångs skull.. och att fara runt i grupp och 'kappflyga' mest för att det är kul, det är i alla fall känslan.. och detta med jämna mellanrum och 'nära' under hela dagen! Att insekter i luften kan ge så mycket flygenergi är ju egentligen fantastiskt bara det..

Så här följer några bilder fotade i 'närtid' (igår).. På väg upp till boet är oftast bäst att hinna fota dom!

           

**

Den här inflygningen mot boet kan upprepas flera gånger med kanske 10 sekunder mellan inflygningarna.. troligen är det inte samma individ varje gång..

                 

**

Och ofta flyger dom bara förbi.. i hög fart, man hör dom oftast komma skriandes, men vet sällan från vilket håll.. det är knepigt, det går ju så snabbt! Gissat avstånd måste vara inställt i förväg med AF-M, Och högerhanden som håller kameran måste vara snabb och rörlig.. annars hinner du inte med! Höftskott utan att titta i sökaren är det som gäller och med endast högerhanden, ibland funkar det.. Ibland/ofta blir det suddigt p.g.a. fel gissat fotoavstånd..

     

Så här rullar dagarna på , hur trevligt som helst med dessa fåglar som rör sig nära och sprider allmän trivsel.. Bilderna är oftast tagna medans jag sittandes äter frukost vid c:a 10:00, eller när jag äter middag vid c:a 20:00 på balkongen. Allting här fotat med Nikon Z50 + Nikon Z DX 16 - 50 mm.     Tack för mig!

Postat 2023-05-31 18:33 | Läst 430 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Igår kom dom.. TORNSEGLARNA!

***

Varje år de senaste 10, så har ’mina’ Tornseglare haft 20:e maj som ’mediandatum’ för sin vårankomst och har ’fluktuerat’ med upp till 3 dagar tidigare, eller 3 dagar senare beroende på om våren varit varm eller kall.. Där då insektsmängden i luften har avgjort när dom slutligen anlänt! Så hittills så har dom haft en veckas skillnad på ankomst som mest, mer än så har det inte skiljt sig mellan de senaste 10 åren..

När kom dom då i år.. blev det den 20:e som är mediandatum? Det blev igår den 19:e maj som 2 individer dök upp och började röra sig i närområdet, och upptäckten var via deras härliga ’skriande’ och bättre än så kan inte sommaren bekräftas.. den är här nu om ni undrar.. Sist anlända ’normala’ flyttfågelart har nu anlänt!

Bilder kommer läggas in på de nyanlända senare när jag är hemma, efter besök hos min 91 åriga mor i Västmanland, med en hel del trädgårdsfix och lite snickeri.. förmodligen ingår en del gräsklippning som också är på gång nu, och med en hel del fågelsång redan ifrån trädgården, mestadels från de ’vanliga’ sångarna ni vet.. eller? En Gök som också ’hoade’ på långt håll noterades.. en ’SV’ Gök!

 Tack för mig, och utan bilder just nu..

**

Här följer nu några bilder på de två individerna som dök upp här planenligt den 19:e maj .. de två första! Fotat med blå bakgrund, det kanske tristaste.. men ibland finns inget val..

**

Lägger också in några opublicerade bilder här från 2022, det finns drygt 1000 kvar att redigera från 2022, så man får sålla bort många.. fast jag ju redan har gjort det..

Tack för mig!

Postat 2023-05-20 22:56 | Läst 615 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Halleluja..

***

Kanske var det 'Gud' själv jag fick med på bild förra året här..  och jag som har 'noll' i troende! Fin blev 'han' i alla fall, och högst oväntad den här annars så fina försommardagen förra året den 24:e maj vid 13-tiden, där 'fokus' annars oftast låg på 'mina' Tornseglare som for förbi regelbundet utanför balkongen, och som då var nyanlända sedan ett par dagar tillbaks.. Men där dyker också ibland ett och annat märkligt moln upp, med viss oregelbundenhet.. Förra bloggen hade ett spännande 'älva-moln' med, det här molnet kändes minst lika intressant.. Och det var ännu ett motiv som jag hade glömt, men återupptäckte helt nyligen!  

**

Nyligen upptäckt i mappen från förra årets opublicerade Tornseglare..

**

Nu kommande vecka så anländer Tornseglarna hit är min övertygelse, kanske i slutet på den, eller så har den goa värmen lockat fram tillräckligt med insekter så att dom kommer ett par dagar tidigare..? Här är ett par opublicerade bilder från förra årets 'skörd'..

Fotat från min balkong med Nikon Z50 & D750 med lite olika brännvidder.     Tack för mig!

Postat 2023-05-14 18:29 | Läst 650 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Slussen, med senast öppnade stråk..

***

Detta hände sig i senaste helgen, när 'man' då öppnade upp den nybyggda kajen utanför Munkbroleden på Gamla Stans södra sida i Stockholm. Varje nytt område som öppnas upp känns lite spännande, det har ju pågått i så många år nu med mestadels rivningar, men numera är det bara 'uppbyggnad' som pågår, och det känns bra!

Promenerade igår förbi på den nyöppnade 'Munkbrokajen' och det såg fint ut, så här följer en del panoramabilder fotade med Iphone 12, den första bilden är en 'vanlig' bild fotad straxt utanför tunnelbanans uppgång mot Munkbron..

**

Här ett panorama bakåt på det nyöppnade där jag nyss gick, med Kornhamnstorg till höger, där 'Strömmingsvagnen' står..

Tack för mig!

Postat 2023-05-04 22:50 | Läst 716 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Snart kommer dom..

*** 

Tornseglarna.. om våren nu blir varmare framöver så är dom kanske här om lite drygt 2 veckor, annars kan det nog ta drygt 3 veckor, det måste ju finnas bra med insekter i luften eftersom dom har flugit ända sedan i augusti förra året, konstant.. Dom vill ju inte svälta!

Kanske även 'älvorna' här visar upp sig lika fint som dom gjorde i mitten på juli förra året, fotat från min balkong, och det finns fåglar även i dessa bilder även om dom är små..

**

Snart börjar föreställningen.. hela sommaren fram till mitten på augusti..

De här bilderna är de första redigerade från förra årets sommar 'med' Tornseglarna.. Och förra året endast fotat med Nikon D750 & D800E. Bilderna ovan fotat med D800E + Nikon F 14 - 24 mm.          Tack för mig!

Postat 2023-05-03 13:00 | Läst 885 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera