Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Så passerade även januari..

En månad som var stabilt mild, där frånvaron av snö var påtaglig här.. inte så mycket annan nederbörd heller.. och en del sol har också förekommit! Rekord lär ha slagits, där årets januari är den varmaste sedan man började mäta år 1756.. Har hört siffran 7° varmare än vad som är 'normalt' nämnas och inget vinterväder är på gång än, när jag tittar på SMHI:s 10 dygnsprognos.. börjar kännas som vintern snart kan kvitta, men det blir väl då som den slår till kanske.. Den blir nog inte så lång i alla fall!

Annars så handlar den här bloggen om 'dokumentära' bilder från Stockholms gator fotade under månaden januari. En månad när det gärna blir en hel del 'hög-ISO' bilder när man fotar på stans skuggade gator på eftermiddagen, vilket det oftast blir för mig.. Dessutom är det här också en test av min Z50 vad gäller hur den klarar att fokusera i det förhållandevis dåliga ljuset och med diverse olika objektiv! Klarar den att fokusera under januari och få till hyfsad skärpa med kort exponeringstid (minst 1/800 - 1/1000 sek.) och största bländaröppning (för att få kort skärpedjup)? Och det gjorde den!

Jag använde objektiven: Nikon Z DX zoom 16-50 mm. f/3,5-6,3.  Och sedan FX (fullformat) objektiven 20 mm. f/1,8 . 50 mm. f/1,4 . och 85 mm. f/1,8 .

Omräknat med Z50:s mindre sensor så blir det då brännvidderna: 24-75 mm.  30 mm.  75 mm.  och sist 127,5 mm. brännvidd.

Så här följer nu en hel del bilder tagna med dessa 4 brännvidder (zoomen på 24 mm.) med början på den kortaste brännvidden och alltid på den största bländaröppningen för att få kortast möjliga skärpedjup, vilket jag gillar.. Och motiven är som det brukar vara från mig, människor så som dom är, helst utan påverkan från mig! Och gärna så nära att man kan se människors blickar, mimik, och andra uttryck.. det kan vara 'speciella' moden.. människor som sticker ut lite extra, inte konstigare än så..

Bilder med Z DX 16-50 mm. f/3,5 som då blir 24-75 mm. i brännvidd omräknat..  Trots största bländaröppning så finns det inget kort skärpedjup här..

                               

Bilder med 20 mm. f/1,8 som då blir 30 mm. i brännvidd omräknat..  Här anar man ett kortare skärpedjup..

                                 

Bilder med 50 mm. f/1,4 som då blir 75 mm. i brännvidd omräknat.. Det korta skärpedjupet blir tydligt här, också för att bländaröppningen är lite större! Kanske det här blir favoriten framöver ihop med Z50..

                                                                                     

Bilder med 85 mm. f/1,8 som då blir 127,5 mm. i brännvidd omräknat..  Ett ganska extremt objektiv att gå runt på stan med, 'svårsiktat' men det blir också bra när man träffat rätt..

                                       

Kort eller långt skärpedjup är ju en smaksak.. men jag gillar det korta skärpedjupet bäst! Bilden blir 'lugnare' och fokus blir mer på motivet..     Tack för  mig!

Postat 2020-01-31 19:07 | Läst 1978 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

En av dessa hjältar..

Man ser dom lite då och då.. Någon trist människa har klottrat ner den stora 'terrakottafärgade' krukan som står vid Hornsgatan nära Slussen i Stockholm.. och vem är där och klottersanerar för egen hand.. jo en gammal dam så klart! Med något eget rengöringsmedel och trasa.. Heder åt denna gamla kvinna!

Det ska vara gamla kvinnor om något ska bli gjort!

Tack för mig!

Postat 2020-01-30 22:06 | Läst 1863 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Hotfullhet..

Tycker mig ibland se att just Talgoxe och Blåmes inte alltid gillar varann.. där finns ibland ett litet hotbeteende.. Känns som jag oftast sett Talgoxen gå segrande ur dom situationerna, men Blåmesar är också rätt så kaxiga! Så här är lite bilder på hotbeteende mellan en Talgoxe och en Blåmes fotat vid en matning här i mitt närområde Tantolunden i Stockholm.. Fotat i närtid med 'extremerna' Z50 + FTZ + TC 1,4 II + 200 - 500 mm. som då blir 420 - 1050 mm. i brännvidd.

I ena ringhörnan 'Talg Oxen'..

I andra ringhörnan 'Blå Mesen'..

Ronden kan börja.. Blå Mesen började med stammen i ryggen..

Sen skedde plötsligt ett platsbyte, okänt varför.. då blev det istället Talg Oxen som hade stammen i ryggen..

Talg Oxen går till hotattack..

Kanske Blå Mesens blodbestänkta gap avskräckte..

Eller inte..

Kanske matchen börjar ta slut här..

Båda sågs senare vinge vid vinge i fågelbaren, käkandes jordnötter.. vad dom drack vet ingen..     Tack för mig!

Postat 2020-01-26 22:56 | Läst 3018 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Djurgården, en liten foto och promenadrunda..

Promenerade härom dagen en runda på Djurgårdens östra sida straxt öster om Stockholm där även Isbladskärret ligger, en liten fågelsjö där bl.a. Hägrar och Sångsvan brukar häcka. Och eftersom vintern är så mild så chansade jag på att det finns nog lite fåglar att fota där, och det gjorde det! Brukar promenera där då och då men inte så ofta vintertid, men det är ju annorlunda i år.. Idag fotat med Z50 + FTZ + TC 1,4 II + 80-400 mm.  vilket i slutändan då ger 168-840 mm. i brännvidd.

Jo, det här är januari.. år 2020, bredvid Djurgårdsbrunnskanalen.. Eldriven så klart..

Isbladskärret, inga Hägrar vid sina bon än.. nån måtta får det väl vara i januari..

Men Sångsvanarna är ju redan tillbaks.. isen lyser med sin frånvaro..

Hägrar fanns ju också här så klart, här är en av dom..

Gick vidare till Isbladsviken straxt intill kärret, där hängde det Grönsiskor i de flesta Alträden..

Så kom 'Kråkis' och landade två meter vid sidan om mig.. en väldigt sällskaplig Kråka! Oftast gick han en halv meter bakom mig medans jag fotade Grönsiskorna.. Bara väntade på att han skulle rycka mig i byxbenet.. men det gjorde han inte.. han var bara närvarande och nära!

Man kan faktiskt se mig speglas i Kråkans öga här.. så nära var jag!

Samtidigt i Isbladsviken så låg det ett par Storskrakar som var på gång att para sig.. i januari.. hmm..

Och givetvis missade jag parningsakten.. jag tittade bort i 5 sekunder..     Tack för mig!

Postat 2020-01-24 21:41 | Läst 2870 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

I väntan på..

Vadå? Ja, kanske bättre tider.. eller ännu ljusare tider.. eller på lite vinter.. eller kanske riktig vår.. ja, inte vet jag! Tills dess så lägger jag ut lite bilder från mitt närområde Tantolunden här i Stockholm, så kan jag föra över också den decembermappen till de externa arkiven.. Allt här fotat med Z50 + FTZ + 80-400 mm.

Södra sidan av 'Tantoberget'..

Hasse H. finns ju där, men syns inte alltid lika bra som just här..

Som en boll..

Några av de Steglitser jag ser då och då..

Sen finns ju alltid Kråkfåglarna där..

           

På sena eftermiddagarna kommer ofta ett större gäng med Kråkor och Kajor inflygande från SV, min gissning är att dom varit 2 mil söder om stan vid 'återvinningsanläggningen' Gladö Kvarn, eller möjligen vid Högdalens förbränningsanläggning för sopor.. dom brukar stanna till här vid Tantoberget en stund innan dom flyger vidare in mot stadens centralare delar, där dom tycks övernatta någonstans.. eller festa loss..

         

Nere på Årstaviken tränar någon paddling med kanot och utliggare.. isbristen är ju minst sagt påtaglig i år..

Och sjöpolisen patrullerar förbi på insidan av Årsta Holmar..

I Julgranen på Tantoberget sitter en Större Hackspett och vilar lite..

Annars är allt lugnt.. och snart är det redan februari..     Tack för mig!

Postat 2020-01-21 22:31 | Läst 1823 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
1 2 3 Nästa