Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Bara en dagstur..

Jag har en favoritö i Stockholms ytterskärgård som jag gärna återkommer till varje år, och den har jag ju bloggat en del om även under tidigare år, och ön heter Tärnskär och ligger Här! 'Flygfotovarianten' finns Här! Den är fantastisk på många sätt, inte minst fågelmässigt! Eftersom den ligger ytterst av alla öar och är relativt stor (800 m. lång) så är det mycket flyttfåglar som gärna stannar till här både under vår och höst, flyttande fågel som då följer Sveriges kustlinje och som inte vill flyga ut över havet.. det är en bra rastplats helt enkelt! Ejdersträcket brukar vara magnifikt under våren, och tusentals Alfåglar brukar övervintra här och då oftast i vattnen utanför ön, men även på öppna fjärdar innanför. Men det är också en ö dit fritidsbåtsägare gärna åker till sommartid, den har en unik och badvänlig lagun på sin utsida där vattnet ofta är lite varmare än i havet, det kan skilja hela 5°! Det här besöket i veckan som gick innebar 38:e året som jag har besökt ön, och det blev likaså att ännu en båtsäsong kommit till.. den 38:e med samma båt..

Nu för tiden blir det bara något enstaka besök på ön per år, förr blev det ofta besök under nästan alla årets månader, och något enstaka år även besök under 'alla' årets månader.. Eftersom jag valt bort att ha bil som boende i stan sedan år 2008, så krävs det en del logistik för att komma iväg numera.. När jag vill ut så brukar jag hyra en bil med dragkrok hos OK/Q8, så jag får hålla lite koll på väder och vind i förväg för att jag sedan ska kunna ta mig ut till Tärnskär, blåser det lite för mycket så kommer man helt enkelt inte iland där.. hela havets vågor ligger ju på..

Fotat mestadels med Nikon1 AW1 och 6,7-13 mm. telebilderna togs med D800E och 80-400 mm.

'Logistiken'..

Djuröbron med Djurö till vänster, där är jag född och uppväxt..

Nämdöfjärden.. Här!

Runmarö kanal

Utanför Runmarö..

Här börjar skärgården öppna upp sig och man kan ana en fri horisont.. i höjd med Rågskär..

Men än finns det några skärgårdar att ta sig igenom, t.ex. Långviksskärsområdet borta till vänster i bild..

Kisspaus.. Hallskär i bakgrunden till höger, och Bullerö bakom den gröna ön lite till vänster i bild..

Äntligen 'havet' med Tärnskär där ute..

De buskage (Gråvide) och Rönnar som ses här brukar alltid innehålla en hel del småfåglar, nu när det blivit 'flyttider'..

Inloppet till lagunen, fick ro in.. det är en tröskel just där, innan det blir djupare..

Lagunen har sandbotten och är som djupast kanske 1,5 m. innan den grundar upp mot en sandstrand..

Sen kom fler..

Fortsättning följer..     Tack för mig!

Postat 2019-08-31 13:26 | Läst 2296 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Det ena leder till det andra..

För en god måltid kan det behövas en del ingredienser och inspiration, och inspiration det kan man ibland få av andras bloggar, men också av en eftermiddag i 'riktig' skog där huvudingrediensen plockades. Första inspirationen var nog Peter Dahléns blogg, ses Här! Mer inspiration och 'huvudingrediensen' plockades i miljön där kommande bilder fotades häromdagen.. Platsen var naturreservatet och sjön Stora Envättern någon enstaka mil söder om Nykvarn i Sörmland, en plats jag med viss oregelbundenhet återkommer till så ofta som jag har möjlighet.. Fotat med 80-400 mm.

Dagens mål och likaså huvudingrediens..

Miljön där inspiration och 'skogens känsla' intogs..

               

Och här stod den.. en riktigt fin Karl Johan och det räckte att plocka bara en.. men sanningen är att jag såg ingen mer..

               

Lättrensad.. inga maskar bara naturliga håligheter!

Smakade utmärkt!

Men jag ska erkänna att jag tycker att Kantareller ändå är lite godare..     Tack för mig!

Postat 2019-08-29 13:29 | Läst 1941 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Ärlan..

Plötsligt stod den där.. den unga Sädesärlan, troligen på väg på sin långa resa söderut mot trakterna vid Nilens källor.. där Gnuer tillhör det minst ovanliga.. en resa som den inte riktigt vet om här, men som den ändå genetiskt är programmerad att göra.. Nu stod den ensam här på Strandvägen i Stockholm bara decimetrar från en rätt så tät trafik med diverse olika fordon.. vet inte om den var förskräckt eller fascinerad av allt det 'stora' som den kanske aldrig sett förut.. men den höll sig trots det väldigt lugn här i alla fall.. Fotat med 80-400 mm.

Inte tusan flög den..

Sen kom också spårvagnen..

Inte lyfte den heller..

Kanske det här var den farligaste delen av resan mot Nilens stränder.. hoppas allt går bra och att du kommer tillbaks den 10:e april nästa år så som du och de andra Sädesärlorna brukar göra..

Tack för mig!

Postat 2019-08-25 13:53 | Läst 1673 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

En del släpper loss..

.. sin kreativitet kanske.. eller bara lite rastlöshet.. sett i mitt närområde Tantolunden på Södermalm.

Tack för mig!

Postat 2019-08-21 23:07 | Läst 1796 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Lite från närområdet..

Gick en runda i Tantolunden idag, det har jag knappt gjort i sommar.. tycker det är lite för mycket grönt och blomster där sommartid.. Tycker det är mer aktivitet på fåglarna när det börjar dra lite mot höst med gärna lite vinterkänning också.. men dit är det ju ett tag kvar.. Fotat med 80-400 mm.

Hann knappt gå in bland kolonilotterna så upptäcktes dessa badare.. en vacker fågel..

   

På med handduken efter badet..

Nu när Tornseglarna är borta sedan flera dagar så får man försöka fota andra fåglar när jag sitter på balkongen.. som denna adulta Duvhök..

   

Även en Silltrut får väl duga.. egentligen så är det en lite ovanligare trut, men inte i Stockholm..

Tack för mig!

Postat 2019-08-20 23:19 | Läst 1717 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 Nästa