Att spegla det jag gillar.

ISO 10 000..

Nu på förmiddagen fick jag syn på en Sparvhök som satt på takfoten 30 meter bort i samma fastighet som jag bor, sånt gillar man.. bara att fota från balkongen!  Vädret var 'normalgrått' novemberväder med små regndroppar i luften.. Hade bara precis bytt objektiv på min nya Nikon Z50, till ett 28-300 mm. zoom som då blir 42-450 mm. i brännvidd med FTZ-adaptern. Egentligen så är inte det objektivet det skarpaste 'i lådan'.. men det ska ju också testas eftersom den kombon är så lätt och litet.. Men det bör som så många andra objektiv också bländas ner litegrann för att få lite bättre skärpa.. 

Så jag 'råkade' ha 1/500 sek. f/6,3 och auto-ISO inställt som gav ISO 10 000. Hade också AF-C med alla fokuspunkter, vilket inte är tanken om det dyker upp en Sparvhök.. och kameran hade problem att fokusera på just höken.. så klart! Men till sist gick det ändå.. Och jag hann inte ändra antal fokuspunkter förrän höken flög iväg.. så klart det också.. RAW-bilderna är beskurna och redigerade i Lightroom och sedan lite extra skärpta i Photoshop. Har även med en bild här som är helt oredigerad men bara 'krympt' till 1800 pixlars bredd (eller höjd), vilket alla bilderna har här, innan dom matats in på Fotosidan.

Här den helt oredigerade bilden, och så här stort/litet är motivet egentligen även med 450 mm. brännvidd..

Här ligger nog fokus på plåtväggen bakom höken.. och troligen finns det lite rörelse oskärpa också..

Här är det inte heller riktigt bra..

Här är jag nöjd..

Även resten av bilderna här blev bra, det är ju ändå ISO 10 000..

Tack för mig!

Inlagt 2019-11-17 13:12 | Läst 942 ggr. | Permalink
Kul med en sparvhök utanför balkongen :). Du måste ha mörkt där uppe, 1/500 och f/6,3 räcker långt här nere. Var tvungen att göra en snabbtest, tog några bilder med liknade värden på huset mitt emot, såg däremot ingen sparvhök :(, fick ISO 1000 och 1250. Men du och kameran fixar höga ISO ganska bra, så de sista bilderna blev ju riktigt bra.

Det var väl så att det är lite småbökigt att snabbt ändra AF inställningarna, förstår inte att de tog bort valet med knappen vid objektivet de nu har haft ganska länge på DSLR. På bl.a D500 så kan man sätta snabbval med en knapp så kan man växla mellan flera punkter och en genom att hålla inne en knapp, men det går väl inte i Z tror jag
Svar från ehrsa 2019-11-17 17:34
Hej! En hök borde alla ha tillgängligt när man tittar ut.. :-) Såg inte höken först, jag skulle bara provfota Kråkan som hängde där i luften.. Ja, så här mörkt har vi här norröver.. Tänk då dom som verkligen bor norrut.. Men faktum är att solen tittade fram här under en kort period idag.. men jag hann aldrig ut!

AF inställningarna kan man få fram hyfsat snabbt genom att trycka på ' i ' (info) knappen, då kommer allt man vill kunna ändra på vad gäller exponeringen och AF, som en rad i EVF:en eller på displayren på baksidan, men man kan fortsätta att titta i sökaren när man gör detta, och den senast ändrade 'parametern' är gulfärgad, och om då antal fokuspunter/fokusområdet är det senaste jag ändrade, så är det bara att klicka på 'ok' knappen så öppnas raden med fokusområden/antal fokuspunkter upp, och då är det bara att klicka på det man vill ha och klicka på 'ok' igen, så sker den ändringen! Men jag tror att det går att göra så att man kan programmera någon av knapparna att göra den 'manövern', men jag har inte kommit så långt i testandet ännu.. man har ju annat att göra också.. :-) Jag vet att Fn1 & Fn2 knappen är programmerbara.. troligen även AE-L/AF/L knappen.. vi får se! Tack! Peter.
Hälsn!
Roligt med sparvhöken och sen brukar det vara så som du skriver, fel fokusinställningar osv hehe.
Kul att se att kameran presterar :)
Svar från ehrsa 2019-11-17 19:48
Hej! Ja, så där är det.. här höll jag i kameran och hade nyss bytt objektiv, men inte hunnit ställa in antal fokuspunkter.. Hur skulle kameran kunna veta att det är Sparvhöken den ska fokusera på.. Tror inte det finns någon 'fågelalgoritm' vid fokusering, tyvärr.. :-) Men det roliga var att när väl fokus hittades så blev det riktigt bra.. även vid beskärning och ISO 10 000.. Det visar att det funkar även när det är gråväder i november! Ska bli kul när det nån gång blir 'låg-ISO' ljus.. jag har inte upplevt det än med den här kameran! Tack! Joakim.
Hälsn!
Det där är ju häftigt, fota sparvhök från balkongen! Och dom två sista bilderna är ju riktigt bra!
Passar på att fråga - vad är fördelen med att anpassa bildernas storlek innan man matar in dom på FS? Jag lägger upp bilderna helt utan anpassning till FS, oavsett det är en panoramabild på 15-20 MB eller en beskuren mobilbild på 150 kB. Det funkar bra i båda fallen. Hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-11-17 23:26
Hej! Ja, såna här hökar vill man ju ha varje gång man tittar ut från balkongen.. men sanningen är att det händer inte ens varje år.. men jag ser dom flyga förbi lite då och då, men oftare Duvhökar än Sparvhökar som här..

Jag är ingen expert på inmatningen av bilder till Fotosidan, men det jag vet är att Fotosidan själv krymper ner alla bilder som är större än 2880x1920 pixlar.. och bilden får vara på max 30 Mb. Själv vet jag inte vad som händer med en bild i proceduren som krymper ner en för stor bild vid inmatningen här..? Det jag vet är att en för liten bild i pixlar blir lite suddig.. bilden töjs ut när den då visas i en blogg.. Peter Dahlén och jag testade det för några månader sen, vi upptäckte väl att 1200 pixlars bredd eller höjd ger lite suddig bild när dom visas, efter den testen så ändrade jag från 1600 pixlars bredd till 1800 pixlar för att ha lite marginal, så att skärpa ändå behålls när den visas på bloggen. Det går nog bra att även mata in den 'stora' versionen också, men som sagt jag vet inte vad som händer med den då den ändå krymps till 2880 pixlars bredd.. Men sen är det också så att jag gärna har en mindre version av en färdigredigerad bild, och då är den oftast bättre i privata sammanhang som mejl och liknande, den stora versionen av en bild är ofta onödigt stor och måste ändå ofta krympas, nu är det redan gjort, till 1800 pixlars bredd/höjd.. och det går väldigt snabbt att göra det i Photoshop! Tack! Björn.
Hälsn!
Trots dåliga ljusförhållanden så blev det ju ändå ett par bra bilder, men det var ju synd att bilden med Kråkan blev lite otydlig annars hade ju den mycket dramatik. För många år sedan fick jag besök av en Sparvhök som antagligen blev jagad av skator, så den gömmer sig i ett buskage och jag försökte ta några bilder av den med min Olympus Camedia men det blev nog mer försök än bra bilder.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-11-18 10:57
Hej! Jag tror t.o.m. att 'alla fokuspukterna' i bilden med Kråkan inte riktigt själv visste vad den skulle fokusera på.. kameran kan ju aldrig veta att Sparvhöken är den jag vill ha skarpt.. det vet ju bara jag! Och det är ju därför man bara ska någon enstaka fokuspunkt i mitten som man pekar ut motivet med, så att kameran vet vad som ska vara skarpt! Men jag hade inte hunnit välja det fokusvalet när bilderna togs här, kanske de här bilderna togs under 10-15 sekunder, sen flög höken iväg.. och det hann jag inte heller med.. Motiven kommer snabbt ibland.. och försvinner lika fort.. Kul ändå att kameran lyckades få några bilder riktigt bra, det var ju ändå ISO 10 000 här.. Ska bli trevligt nån gång framöver när kanske solen skiner, och få prova lite 'låg-ISO' bilder också.. hittills har jag inte haft den möjligheten! Det känns som jag fortfarande inte riktigt vet vad den här kameran Z50 med APS-C sensor kan prestera? Jag har inte hunnit prova att fota flygande fågel än.. klarar autofokus av det.. jag vet inte! Klarar den elektroniska sökaren av att visa fågeln så att jag inte 'tappar' fågeln ur sikte? Jag vet inte än! En vanlig 'analog' sökare visar ju allt i realtid, med små korta blinkningar när spegeln åker upp och ner, och möjligen tror jag att det är enklare med den analoga sökaren, jämfört med 'EVF:en'.. Det blinkar och har sig även när man tar bilder med elektronisk sökare.. Tack! Stig.
Ha det så bra!
Hälsn!
Härligt med sparvhöken och det verkar som den lilla kameran funkar riktigt bra på höga ISO!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2019-11-18 21:39
Hej! Ja, jag är förvånad själv att det går att redigera RAW-filerna så pass bra även med höga ISO! Så här höga ISO blir inte bättre med mina FF-kameror, även om det var längesedan jag testade det.. Jag kan känna vid lägre ISO att det finns ändå 'lite mer kraft' i RAW-filerna när jag drar i reglagen för FF-kamerorna jämfört med den här kameran med sin mindre APS-C sensor, det känns som jag får dra lite mer i reglagen med bilderna från den här kameran.. men vad gör det! Det är ju bara att 'dra'.. och kameran verkar mer än väl räcka till! Nu hoppas jag på lite 'låg-ISO' bilder snart framöver.. har bara kunnat köra hög-ISO i en vecka nu.. men det är ju november också.. Tack! Bjarne.
Hälsn!