Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Ut i skogen ska vi gå...

Bokskogen

Jag har varit och gått i Osbecks bokskogar på Hallandsåsen ett otal gånger genom åren i maj månad, men jag tror aldrig jag har varit med om att det varit så mycket folk där som nu i maj detta år. Parkeringen uppe vid naturreservatet var absolut knökfull. Tiderna har medfört att många som inte är vana eller rent av inte alls vistas ute i naturen i vanliga fall gör det. Mycket beroende givetvis för att det är möjligt att ha ett någorlunda socialt umgänge i just naturen. Möjlighet att träffa släkt och vänner.

Fotbeklädnaden hos många vittnade om det primära var just möjligheten till ett socialt umgänge. Det stod troligen i högre kurs än en ren naturupplevelse. Jag såg både högklackat och lackskor. Skor som egentligen passat bättre där de förmodligen oftast trampar fram med sina ägare. De stora templen ägnade åt dyrkandet av mammon - de stora köpcentrumen som hyser tusen och en olika butiker av för det mesta samma slag.

Det är lite av en kulturkrock. Vi som ofta vistas ute i naturen för att det är en vederkvickelse för själen, en fröjd för ögat och en ro för sinnet och de som kanske är ute i naturen för första gången eftersom det inte tidigare har varit något man prioriterat. Det är bara trevligt att fler lär sig att uppskatta vår natur. Jag tror att det är bra att fler får upp ögonen för naturen och vad den kan innebära för en själv. Att den inte bara utgör en slags käck dekor mellan städernas köpcentrumen utan att den är ett mål i sig att uppleva. Att den är värd att skydda och bevara.

Under vår vandringen på en av slingorna i reservatet hör jag gång som annan de som på något sätt uttrycker en förvåning över att det är så stökigt och att det inte finns några bänkar att sitta på längs slingan. Det är som om de har missat hela tanken med naturreservat. Det är ingen välansad park med breda asfaltsleder att flanera lite avmätt på. Bokskogarna i Osbeck är  inte direkt någon vildmark precis. Slingan är ofta rätt bred, men man får ändå ha lite koll på var sätter fötterna så att man inte snabbt och lustigt spontant får närstudera det övre humuslagret på grund av man inte såg den lilla stenen som stack upp mitt i stigen eller missbedömde fästet på någon synlig rotdel.

Hur som helst. Vi fick en parkeringsplats och likaså vårt sällskap för dagen. Som sagt det är ute man får träffas för att ha lite socialt umgänge. Vi hade tidigare kommit överens med min svåger och svägerska att träffas uppe på åsen. Ta med oss lite matsäck och gå en promenad. En idé som vi inte ensamma anammat helt klart.

Då varken min svåger eller svägerska fotograferar något nämnvärt var det ingen större idé att släpa på stativ och andra fotogrejer. Jag tog således bara kameran och mitt 24 - 70. Ett objektiv som jag är rätt förtjust i. Det passar bra vid rätt så olika tillfällen. Var först lite tveksam om jag skulle köpa det, men det har blivit ett objektiv jag ofta använder. Jag har en filosofi om att man egentligen inte behöver mer än högst fyra objektiv. Det är precis det antalet jag har och jag känner att jag klarar mig väldigt långt med dessa fyra objektiv för det jag fotograferar. Visst. Ibland kan ett längre tele eller en bredare vidvinkel locka, men som det är nu finns det inget egentligt behov utan jag klarar mig utmärkt med det jag har.

Det blev även några bilder den här gången under besöket på Hallandsåsen.

Bokskog

Bokskog med bäck

Körsbärsträd

Blommande körsbärsträd 

Ibland är det inte lätt att ha med en fotosugen person i sällskapet. Här står resten av sällskap och undrar när jag ska få tummen ur och ta den där bilden någon gång. Det handlar om en kompromiss mellan att vilja stanna längre på ett ställe och utforska möjliga kompositioner och ett outtalat praxis - "vi är här för att gå en promenad i relativt promenadvänligt tempo under tiden som vi utbyter ord och tankar med varandra". Ett kollision mellan behovet att vara kreativ och behovet att upprätthålla det sociala kontraktet. Inte så lätt alla gånger.

Den fallne

Det här är ett träd som jag har tagit ett otal bilder på genom åren. Det har haft en väldig stark karaktär, men nu tycks dessa saga vara all.

Blommande träd

Mossa

Det ska väl inte var helt omöjligt att gå vilse i Osbecks bokskogar, men om man mot förmodan ändå skulle göra det är detta mossbelupna träd en bra fingervisning om kompassriktning. Mossa växer till största delar på nordsidan av ett träd.

Bokskog

Varför väljer man att en bild på just det utsnittet av en samling träd i en skog som man gör? För mig fanns det flera bevekelsegrunder för att välja just det här utsnittet. För det första tyckte jag att de tre kraftigare trädstammarna till höger bild hade en snygg separation. För det andra balanserades denna separation upp av det tätare avståndet mellan träden till vänster i bild. Slutligen knyter de olika stenarna som ligger här och var i de vissna löven mellan grupperna av träd dem samman till en enhet - en bit skog.

Trädgrenar

Vissa träd är det bara ett måste att fotografera. Det har liksom - "det". En karaktär, en förnimmelse, ett väsen som gör det i princip omöjligt att bara gå förbi utan att ta en bild. De har liksom en dold potential som skvallrar om det finns mer att hämta.

Fallet träd

Fallet träd

I ett naturreservat får ett fallet träd ligga. Det har ännu en uppgift att fylla i ekosystemet för vedlevande insekter, mossor och svampar. Det är alltjämt en del i det stora kretsloppet kring livet.

TheInvisibleJackal

Inlagt 2020-06-11 14:12 | Läst 1626 ggr. | Permalink
Härlig natur att promenera i! Mycket fina bilder du tagit som visar det.

MvH
Johnny
Svar från TheInvisibleJackal 2020-06-16 16:59
Tack så mycket Johnny!

Mvh Jörgen
Kul beskrivning av "stads- och shoppingmänniskornas" trevande steg i naturen! Fast liksom du tror jag det är bra att dessa steg tas. Många vackra bilder och du verkar fascineras av ungefär samma saker som undertecknad i naturen.
Hälsingar, Bjarne
Svar från TheInvisibleJackal 2020-06-24 09:54
Tack så mycket Bjarne!
Roligt att du uppskattar mina bilder och tankar.

Mvh Jörgen