Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

I örnbygder IX

Havsörn

Sista dagen i gömslet. Dags att se tillbaka på tiden i gömslet. Det hade varit trevliga dagar med mycket örnar, roliga korpar och annat. Att sitta ett par dagar i ett gömsle från tidig morgon till sen kväll är speciellt. Jag har suttit i gömsle vid olika fågelsjöar lite här och var i Sverige, men då handlar det oftast om några timmar eller halv dag eller så. Inte längre och dessutom är det oftast fråga om att dela gömslet med skådare. De flesta av de här gömslena är byggda för skådare. Det är inte sällan det händer att man sitter där och väntar på att den fågel man sett är på väg att kanske närma sig, att ljuset ska blir det rätta, att den ska göra något intressant. När det kommer en skådare eller flera som sliter upp luckorna och efter någon halvtimme lakoniskt konstaterar att "Nej, har var inget, ska vi dra!?" Under tiden har den eller de fåglar som jag som fotograf suttit och väntat på försvunnit. Bortskrämda. Att då få sitta i ett gömsle uteslutande byggt för fotografer är en stor skillnad. Det är ett helt annat lugn. Det kräver ett helt annat tålamod. Det går inte att lämna gömslet om det som syns utanför inte motsvarar förväntningarna. Man måste följa de anvisningarna som gäller för gömslet ifråga och undvika att skrämma de fåglar som kommer till platsen.  Det är fåglarna som är det viktiga, inte kryssen som de kan ge upphov till. 

Skulle jag göra om det? Ja absolut, men jag skulle se till att vara bättre klädd än jag var under de här tre dagarna. Jag hade tyvärr missbedömt hur kallt det blir när man sitter still så länge. Jag har aldrig fryst om fötterna. Inte ens när jag åkt skidor i -30 C. Därför tänkte jag att de kängor som jag brukar ha om vintern i södra Sverige skulle vara tillräckliga, men det visade sig att de inte alls var tillräckliga. Jag fick allt oftare under de här tre dagarna sätta upp fötterna mot kaminen för att värma upp dem. Jag missade därigenom tyvärr många fototillfällen. Understället jag hade varit inte heller tillräckligt varmt. Jag frös helt enkelt allt för mycket de här dagarna. Framför allt om fötter och ben. 

Jag planerar att förhoppningsvis kunna sitta i ett nytt örngömsle i början av nästa år om allt funkar som det ska. Tills dess har jag börjat med att köpa ett par rejäla vinterkängor som enligt beskrivningen ska klara - 70 C och ett par riktig varma ullstrumpor. Jag har börjat se över mina vinterkläder och kommit fram till att en del måste förstärkas och del måste bytas ut till varmare alternativ. Framför allt gäller det benen. Under året kommer jag därför att successivt att gör det. För att det ska vara behagligt att sitta still så länge som man gör i ett gömsle måste man vara varm från tårna och uppåt har jag lärt mig den lite hårda vägen. 

Är det nu en blogg om långkallingar?

Icke, här kommer nu de sista bilderna från tre fantastiska dagar.

#2

Havsörn

Denna den sista dag var örnarna, men även korparna lite mer rastlösa än vad det de hade varit de tidigare dagarna. De var sällan nere vid åteln. Det var tydligt att det var något som oroade dem.

#3

Havsörn

De hade inte riktig någon ro.

#4

Havsörn

#5

Havsörn

#6

Havsörn

De spanade ner mot åteln, men vågade sig inte ner.

#7

Havsörn

#8

Rådjur

Ute på myren kom ett rådjur gående i snön. Det var knappas den som gjorde havsörnarna oroliga.

#9

Kungsörn

#10

Kungsörn

Plötsligt sitter en kungsörn i snön en bit ut på myren ifrån åteln. Vi märkte när den var på ingång för alla korparna försvann i ett huj. Den här gynnaren var de inte beredda att rycka stjärtfjädrarna. Det kan var det sista de gör i sådana fall. T o m de större havsörnarna valde att lämna plats åt kungsörnen. Vi hade hoppats att kungsörnen skulle välja att flyga bort till åteln. Kanske sätta sig på någon av pinnarna, men icke de flög rätt snart vidare snett bakåt ifrån gömslet sett. 

#11

Havsörn

#12

Havsörn

#13

Havsörn

#14

Havsörn

#15

Havsörn

#16

Korp

#17

Kråka

Den sista bilden från den här dagarna blev denna på en kråka i en björk. Örnarna har lämnat åteln för dagen. Om en stund när det mörknat var det även vår tur att lämna gömslet. Köra till vandrarhemmet. Inta kvällsmål och sedan börja packa ihop inför morgondagens färd hemåt.

TheInvisibleJackal

Inlagt 2021-01-29 16:52 | Läst 1188 ggr. | Permalink
Fantastiska bilder! Annars är det bättre att missa ett par bilder än ett par fötter.....
Svar från TheInvisibleJackal 2021-01-30 11:03
Tack så mycket Sven!
Precis hur jag resonerade också. Det skulle vara en once in a lifetime experience på rätt sätt.

Hälsningar Jörgen
Du har fått ihop ett mycket bra bildmaterial!
Din erfarenhet är värdefull, det är ju bara genom egen erfarenhet som man minns och lär sig. Vad som funkade, vad man missade.
Jag har suttit massor av dygn (30-tal minst) i björnkojor, från kl. 17 på e.m till följande morgon kl. 08. Det blir en livsstil. Under kalla årstider brukar jag ha "filtstövlar" på, det är speciella "stövlar" som är designade att ha inne i gummistövlar för vinterbruk (troligen av märket Nokia). De är sköna och varma, förstås med sockor på. Och ja, när man sitter länge stilla har man sällan för mycket på sig ...
- hawk
Svar från TheInvisibleJackal 2021-01-30 11:22
Tack så mycket Håkan!
Jag förstår att det blir en livsstil. Det är verkligen speciellt att sitta så i naturen.
Ja, jag har onekligen lärt mig en del av den här erfarenheten. Lärdom som jag tar med mig till nästa gång. Hämtade ett par mellanlagersbyxor från Woolpower häromdagen. De ska komma väl till pass nästa gång tänkte jag.

Hälsningar Jörgen
Det måste ha varit en fantastisk upplevelse att se så mycket örn på nära håll. Jättefina bilder! Ja, det är stor skillnad på att sitta still och röra på sig.
Hälsningar, Bjarne
Svar från TheInvisibleJackal 2021-01-30 11:31
Tack så mycket Bjarne!
Det stämmer verkligen att det var en fantastisk upplevelse. Jag gillar det. Det passar mig rätt bra eftersom jag har ett mycket stort tålamod.Det är nästan lite svårt att uppskatta det vanliga gömslet jag brukar sitta i efter den här typen av gömslen. Det kostar en del, men det ger utdelning också.
Kylan var en liten missräkning, men nu vet jag det till nästa gång att det blir kallt när man sitter still och att kylan kommer underifrån. Därför har jag skaffar ett par rejält varma vinterkängor med kraftig sula. Jag har precis också hämtat ett par mellanlagersbycor från Woolpower, som jag tänkte skulle komma väl till pass nästa gång. Har en liten lista på saker att införskaffa under året. Här ska inte frysas nästa gång.

Hälsningar Jörgen
Grymt fina bilder igen på örnarna och vad läckert med kungsörnen den var verkligen fin.
Ett tips. Jag brukar sitta i en sovsäck när det är väldigt kallt.

Mvh
Johnny
Svar från TheInvisibleJackal 2021-02-01 14:16
Tack så mycket Johnny!
Jag har skaffat riktigt varma kängor. Testade dem ute häromdagen i -10 C. Stod visserligen still i bara en timme, men det märktes inte. Fötterna var varma och fina. Jag har termobyxor sen jag åkte skidor, men någon outgrundlig anledning lämnade jag dem hemma.

Hälsningar Jörgen
Mycket fina bilder från sista dagen i gömslet. Här blir Kungsörnen favorit bilderna helt klart. En fantastisk rovfågel :-)

Jag har faktiskt klarat mig från att frysa i gömslen. Har kört med två par sockar i ett par vinterkängor ( fodrade) samt underställ, fleece tröja, vandringsbyxor, och en vinterjacka. :-)

Ungefär samma kläder som jag har när jag är ute i fält, vintertid. Men då kan man frysa rejält om man sitter still förlänge. Idag var en sådan dag hehe men fick örnar på bild :)
Svar från TheInvisibleJackal 2021-02-01 14:26
Tack så mycket Joakim!
De kängor jag hade funkar bra vintertid hemma, men inte när det blir så kallt. Att sitta stilla gjorde inte saken bättre precis. Nu har jag köpt ett par rejält varma vinterkängor. Jag har termobyxor sedan jag åkte skidor, men jag tog inte med dem av någon outgrundlig anledning. På överkroppen har jag tillräckligt. Där frös jag inte. Inte heller om händerna. Skulle tro att jag frös så pass som jag gjorde om fötter och ben berodde på att jag inte var tillräckligt klädd där samt att kylan kom underifrån och från den oisolerade väggen precis framför benen.
Gott att du fick örnar på bild trots allt.

Hälsningar Jörgen
Joakim88 2021-02-01 14:39
Hej Jörgen ja nej det är inget vidare när man är för dåligt klädd...
Och det är oisolerat dessutom. Har aldrig vart i Gysinge men där jag har suttit ( 3 olika) har det funnits gasolvärme som ger effekt efter några timmar :)