Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Öland VIII - Ormbunkar och raukar

Ormbunkar

Förra året när vi var ute och cyklade kom vi lite lätt på sne' utan att riktigt veta var vi va'. Då råkade vi hamna på en plats där det växte rikligt med stora fina ormbunkar eller bräken av någon art mellan stammarna i en tallskog. Det såg riktigt läckert ut. Den gången hade vi inte riktigt ro att ta några foton eftersom vi kommit lite på sne' och regnet låg farligt nära till hands. Efter att ha studerat Google Maps  en smula hade jag en vag aning om att det kunde ha rört sig om två tänkbara ställen. Jag nålade platserna och så körde vi dit. Den första platsen var det inte, men den andra stämde väl med vad vi mindes från platsen. Fast nu uppenbarade ormbunkarna sig som något ynkligare än vad minnet angav. Säkerligen beroende på att förra året var vi på platsen nästan två månader senare på året. Hur som helst. Kamerorna åkte fram och vi gick hitan och ditan för att leta kompositioner. Det som sett så bra ut minnet var inte lika enkelt att hitta verkligheten. Minnet hade suddat ut en del störande inslag verkade det som. Minnet är inte helt att lita på alla gånger. 

#2

Ormbunkar

#3

Ormbunkar

#4

Byrums raukar

Då skogen med ormbunkar/bräken låg rätt nära Byrums raukar körde vi dit. Där mötte oss en överraskning. Den stora fina parkering vid raukarna var avspärrad och det gick inte att ställa bilen där. Parkeringsplatsen hade effektiv spärrats av med stora stenblock och en grusvall hade skapats. Vi vände tillbaka en bit och hittade en annan parkering vid en badplats. Eftersom vi hade cyklarna med oss tog vi bara av dem från bilen och cyklade bort till raukarna. Framme vid raukarna stod det en skylt som berättade att parkeringen var avstängd p g a omfattande nedskräpning och skadegörelse. Flera bilar stod längs med den inte alltför breda grusvägen som går söderut förbi raukarna. Jag har efteråt sett rapporter om att det varit ett veritabelt trafikkaos vid raukarna i sommar.

Med cyklarna var det inga större svårigheter att ta sig fram till raukarna. Jag satte på vidvinkeln och begav mig ut bland raukarna medan frun satte sig en stund och viftade med tårna.

#5

Byrums raukar

#6

Byrums raukar

#7

Byrums raukar

#8

Byrums raukar

#9

Byrums raukar

#10

Byrums raukar

#11

Byrums raukar

#12

Byrums raukar

#13

Byrums raukar

#14

Byrums raukar

#15

Byrums raukar

#16

Byrums raukar

Under tiden som jag klivit runt och fotat bland raukarna hade min fru fått tips om att det var gott om blommande blåeld vid skurverket i Jordhamn, en bit söder om raukarna. Vi bestämde att vi tar och svänger in där på hemvägen och ser hur det ser ut.

TheInvisibleJackal

Inlagt 2021-08-10 18:44 | Läst 1142 ggr. | Permalink
Minnet är bra men ibland blir det så här. Raukarna minns jag som otroligt häftigt som hela västra sidan längst med vattnet. Du har fått dom läckert . Tror det var mindre vatten, jag kunde gå ut en bit på plattorna.
Fast ljuset var skarpt mitt på dan den gången.
Snyggt
Svar från TheInvisibleJackal 2021-08-11 10:54
Tack så mycket Nini!
Ja, minnet är lurigt. Förra sommaren läste jag den franske filosofen Paul Ricoeur's - Minne, historia, glömska. Tung, men otroligt intressant.
Raukarna fotade jag på eftermiddagen. Jag fotade dem även förra året, men då morgonen runt sextiden. Föredrar oftast morgonljuset.

Hälsningar Jörgen
niniz 2021-08-11 11:56
Jag med föredrar bra ljus. Hade då ingen aning om att Ö hade raukar, första gången och hittade dom mitt på dagen. Har inte återvänt efter...men det får jag nog
Vilken skog, särskilt första bilden!
(Raukarna är också häftiga, och egentligen är de kanske mer fascinerande. Men just nu har jag "snöat in" lite på skogar.)
Svar från TheInvisibleJackal 2021-08-11 10:56
Tack så mycket Susan!
Träd och skog är motiv som jag gärna dras till. De många gånger mycket fascinerande.

Hälsningar Jörgen
Gillade raukarna, fina bilder allihop i fint ljus, valde ut några 6, 9, 12, 15
Svar från TheInvisibleJackal 2021-08-11 10:59
Tack så mycket Peter!
Kul att du gillade raukarna. Det är lätt spendera tid där.
Den här gången fotade jag dem på eftermiddagen. Förra gången gjorde jag det på morgonen. Jag måste nog säga att morgonljuset var bättre.

Hälsningar Jörgen
Läckert med alla ormbunkar. Rauken roll så snyggt med dem.

MvH
Johnny
Svar från TheInvisibleJackal 2021-08-13 12:38
Tack så mycket Johnny!

Hälsningar Jörgen
Det där med minnet känner jag igen... ;-)
Bilderna på raukarna är magnifika. Öland är verkligen speciellt och dina bilder bekräftar det. Underbart och varierande landskap och växtlighet.
Jag bara scrollar och njuter :-)
Hälsningar Halina