Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Bron

Stenbro

Innan vi svängde av för att köra upp till Hyltenäs kulle (eller Seatons kulle som den kallas i folkmun) passerade vi den här gamla stenbron med sin numera tämligen uttorkade flodfåra. Den där bron måste jag bara fotografera utbrast jag i bilen när vi passerade. På väg från Hyltenäs kulle valde vi därför att stanna till alldeles i närheten så att jag kunde ta mig ut och fotografera den. Alltså ut med stativ och kamera.

Det är något speciellt med de här gamla stenbroarna. Man ser dem många gånger skymta förbi när man är ute och kör på små vägar lite bortom de stora allfarvägarna. Det är oftast inte det lättaste att komma till dem och få ett foto. Här gick det utmärkt. Snarare blev det hur som blev den egentliga frågan. Efter att ha tagit den första bilden gick jag närmare för att ta lite mer intimare utsnitt på bron, men jag känner att den första bilden blev nog också den bästa.

#2

Stenbro

#3

Stenbro

Jag kan dock inte låta bli att undra över remsan med sten under brovalvet. Är det en rest från byggnationen? Kan det ha varit så att brobyggarna behövde ha en stadig bit att ställa sig på under tiden som de gjorde valvet och därför la massa stenar under det att stå på? Jag tänker mig att det måste ha runnit vatten här då vid den tiden.

TheInvisibleJackal

Inlagt 2022-05-17 18:38 | Läst 1213 ggr. | Permalink
Fin bro, jag gillar också de gamla stenbroarna. Håller med om att första bilden med vyn blev bäst. Konstigt att det inte är så mycket mossa på de stenarna under bron
Svar från TheInvisibleJackal 2022-05-19 09:33
Tack så mycket Peter!
Ja, nu när du nämner det är det lite märkligt, men det finns säkert en naturlig förklaring.

Hälsningar Jörgen
Vackra och fantasieggande bilder.
Jag tror att stenarna under bron kommer av att det från början har varit två självbärande valv, och det undre har rasat.
Svar från TheInvisibleJackal 2022-05-19 09:36
Tack så mycket Peter!
Intressant tanke.

Hälsningar
Hej,
Sådana gamla broar är konstnärliga mästerverk.
Ha det väl
Bob
Svar från TheInvisibleJackal 2022-05-19 09:37
Verkligen.
Det är väl därför också som de är så fascinerande.

Hälsningar Jörgen
Instämmer, mycket vacker bro! Gillar också den första bäst. Har du en aning om hur gammal den är? Många hälsningar/ Björn
Svar från TheInvisibleJackal 2022-05-19 10:07
Tack så mycket Björn.
Nej, tyvärr har jag ingen aning om dess ålder. Möjligen att någon hembygdsföreningen i närområdet kan veta.

Hälsningar Jörgen
Otroligt fint hantverk eller vad man skall kalla det, dåtida ingenjörskonst kanske? Vackert jämfört med dagens betongbyggen..
Fina bilder dessutom, svårt att säga vilken jag gillar mest.

Tommy S.
Svar från TheInvisibleJackal 2022-05-19 10:10
Tack så mycket Tommy!
Det är nog en kombination av ingenjörskonst och hantverkskonst.

Hälsningar Jörgen
Gillar den första mycket fina bilden på stenbron med björkarna i förgrunden vilket skapar fint djup. Stenbron är en genialisk och mycket stark konstruktion. På Tom Tits i Södertälje fanns tidigare möjlighet att bygga en "stenbro" av stora plastklossar. Den höll för både mig och sonen.
Svar från TheInvisibleJackal 2022-05-20 11:04
Tack så mycket Torbjörn!
Att det är starka och gedigna konstruktioner har jag förstått. De står faktiskt kvar än idag på många platser och den här utnyttjades fortfarande då det låg ett par hus på andra sidan bron.

Hälsningar Jörgen