Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Strax intill vägen

Ullarp

Någon mil eller två söder om Falkenberg hittar man Ullarps naturreservat. Det finns en liten parkering vid reservatet men ingen toalett. Jag har påtalat det tidigare att det är synd att många av naturreservaten saknar toaletter. Jag förstår att de lite mer svårtillgängliga och mer sällan besökta reservaten inte kan ha toaletter, men som i Ullarps fall, ett reservat som ligger alldeles invid den s k Kustvägen borde det inte vara några större konstigheter med att kunna erbjuda besökare en toalett.

Nog om bekvämlighetsinrättningar nu.

Vad i hela friden gör vi här i Ullarp? Jag säger vi eftersom i nio fall tio är jag och min fru och ute och fotograferar tillsammans. Även om våra huvudsakliga motivområden skiljer sig åt. Hon ägnar sig åt den lilla världen som finns i makrofotografering medan jag ägnar mig mer åt den stora med dess landskap, träd, djur och fåglar. Det funkar utmärkt ity vi delar inte bara ett intresse för fotografering utan även ett naturintresse.

#2

Ullarp

I Ullarp var det två ting som lockade oss. För min fru - det rika beståndet av vitsippor och andra blommor. För mig hagen med ekar. Det här med ekar är en smula ambivalent för min del då jag blir rejält påverkad av ekpollen då det är säsong, vilket det var när vi var i Ullarp. Dock har jag receptbelagd medicin som jag började med förra våren och som har visat sig vara väldigt effektiv under den korta tid på året som det är som mest ekpollen i luften.

#3

Ullarp

Jag fotar också gärna blommor, men måste tillstå att jag har ett längre fotografisk förhållande till träd. Speciellt lövträd.

#4

Ullarp

För mig är träden många gånger som vackrast vid tiden när de första löven har spruckit ut och trädens kronor ännu inte täckts med stora lövmassor. Man kan alltjämt se trädens grenar sträcka sig upp emot skyn. Knotiga, vridna och med barkens textur synlig.

#5

Ullarp

Min morfar var skogvaktmästare, kanske är det från honom jag ärvt min förkärlek till trädens väsen. Kanske är det något djupt nerbäddat mänskligt att känna sig dragen till träd. Jag vet inte. Jag vet bara att när jag står i sådana här ekhagar känner jag inte bara vördnad utan också ett oerhört lugn. Jag kan ta fram min trefotspall och sätt mig en stund och bara inta träden. Se på dem. Höra det lätta rasslet från vinden som rufsar lite i löven. Njuta. Sitta med mina tankar.

#6

Ullarp

Dessutom känner jag snart 60-år gammal fortfarande en obändig lust att klättra upp i trädens kronor. Och den lusten kommer nog aldrig att gå över även om det är länge sedan jag verkligen klättrade upp i ett träd. Upp kommer man nog alltid, men man ska ju ner också.

TheInvisibleJackal

Inlagt 2022-06-16 10:42 | Läst 1046 ggr. | Permalink
:) härligt att känna barnasinnet och leklust vid nästan 60 visar bara att man är levande. Vackert med träd
Skira lövverk på våren är fint
Tyvärr är min sämsta tid just vår. Var bättre förra säsongen än denna. Kan bero på att jag förflyttade mig och kom tbx när sprickning var klart
/N
Svar från TheInvisibleJackal 2022-06-17 11:56
Tack så mycket Nini!
Känner mig många gånger befryndad med Tabues Rönnerdahl. Pollensäsongen är inte speciellt kul. Tog mig till läkare förra våren och fick mycket bra hjälp.

Hälsningar Jörgen
Fin plats med många vackra knotiga ekar. De gamla ekarna är väl värda att någon ägnar sin tid till att beundra dem.
Och visst lockar de fram barndomens leklust då man ser dessa grenar, grova och klättervänliga. Tror de skulle bära till och med mig, trots att jag passerat 70-strecket så skulle jag nog vilja kunna klättra upp.
Ner kommer man ju alltid, men i vilket skick...
Svar från TheInvisibleJackal 2022-06-17 12:00
Tack så mycket Margareta!
Det är väl den klokskap som kommer med åren -frågan och insikten om vilket kommer man ner från ett träd. Svaret lutar väl åt ett inte alltför angenämt vis.

Hälsningar Jörgen
Vackra träd men svårfotograferat tycker jag, har vrida ekar vid Kungsbacka där jag går ibland, men lurigt hur man får in dem i bilden :), då enklare med makro och fotografera vitsippor. Fina bilder
Svar från TheInvisibleJackal 2022-06-17 12:05
Tack så mycket Peter!
Som jag ser det får man välja hur mycket man vill ha med av ett träd, för det går nästan inte att få med hela utan att komma lite för långt ifrån och då riskerar man istället att känslan av trädet går förlorad. Det är något man får väga in. Ofta tar jag flera bilder i olika vinklar om jag inte från början känner att den här vinkeln gillar jag.

Hälsningar Jörgen
Träd är onekligen något speciellt, särskilt de med tydliga former som sträcker ut sig, som ekkronor på våren. Träd och människor har haft ett förhållande sedan begynnelsen, och vissa stora ekar har nog ansetts som heliga under långa tider förr. Klättra däremot, det får vara för mig, vid 70 känns inte kroppen likadan längre.
Svar från TheInvisibleJackal 2022-06-17 12:13
Tack så mycket Stefan!
Det är inte konstigt att träd spelar en stor roll i människan historia. De är bland de få levande väsen som uppnår en högre ålder än våren egen. De finns i både förfluten tid och nutid många av dem. De fanns där före oss och många av dem kommer även att finnas till efter oss. Det gör dem till en slags väsen utom tiden även om det är en modifikation med sanningen. Tidens tand gnager även på den allra segaste ekstam.

Hälsningar Jörgen
Det verkar som att vi människor alltid har haft en relation till träd, tänk bara på Yggdrasil och på Kunskapens träd. Av dina bilder fastnar jag särskilt för den andra, där den majestätiska och slingriga eken inramas av två vaktposter med raka stammar.
Svar från TheInvisibleJackal 2022-06-17 12:17
Tack så mycket Sven!
När jag såg det här motivet tänkte jag faktiskt i de tankebanorna om ett högre rankat träd med sina vaktposter.

Hälsningar Jörgen
Träd är mina favoritmotiv dom liksom slutar aldrig att förvåna och varje träd är en egen individ. Tyvärr händer det att träden man besökt om och om igen blir nedsågade och på något sätt saknar jag dom, det gör ont på något sätt. -Fina bilder!
Svar från TheInvisibleJackal 2022-06-17 12:18
Tack så mycket Morgan!
Håller med dig och känn igen den där känslan av saknad efter en kär gammal vän.

Hälsningar Jörgen
Träd kan verkligen anta vackra former. Fint med vackra grenverk!
Hälsningar, Bjarne
Svar från TheInvisibleJackal 2022-06-19 14:56
Tack så mycket Bjarne!
Jag har alltid ögonen öppna för intressanta träd. Har liksom svårt att inte ha det.

Hälsningar Jörgen