Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Bosgårdsfallet

Bosgårdsfallet

På vägen hem från Småland bestämde vi oss för att göra en del stopp. Efter att ha fikat vid en sjö lite före avfarten intill Hylte tänkte vi att det kunde vara intressant att svänga av emot Bosgårdsfallet strax utanför Torup. Vi har varit där tidigare för kanske en 12 - 15 år sedan och på sommaren. Det var betydligt mer vatten nu och nu kunde man verkligen tala om ett fall. 

Och det bästa av allt var vi hade fallet helt för oss själva. 

#2

Bosgårdsfallet

#3

Bosgårdsfallet

#4

Bosgårdsfallet

#5

Bosgårdsfallet

#6

Bosgårdsfallet

När jag fotar rinnande vatten med längre slutartid tar jag inte per automatik fram ett 10-stops ND-filter utan jag letar en möjlighet att kunna fotografera med en slutartid mellan 0.4 - 0.8 sekunder. Ett 4-stop ND-filter passade därför ofta mitt syfte bättre. Varför väljer jag ett 4-stop framför ett 10-stop? Det beror framförallt på hur jag vill gestalta det rinnande vattnet. Jag vill att vattnet ska en struktur och jag vill att det ska synas att det är ett rörligt medium. Det är i varje vad jag strävar efter när jag fotar vatten som på olika sätt är i rörelse. Det är det som triggar mig när jag söker utsnitt och kompositioner.

#7

Bosgårdsfallet

#8

Bosgårdsfallet

#9

Bosgårdsfallet

#10

Bosgårdsfallet

#11

Bosgårdsfallet

Mot slutet av vår vistelse började jag närmare på olika delavsnitt av fallet.

#12

Bosgårdsfallet

#13

Bosgårdsfallet

#14

Bosgårdsfallet

#15

Bosgårdsfallet

Det går även att klättra upp bredvid fallet och komma upp ovanför det stora fallet. Stigen upp är ganska brant, men det finns ett grovt rep som man kan hålla sig när man sig upp.  Det övre delen av fallet som inte syns där nere ifrån är ganska flackt.

#16

Bosgårdsfallet

Däruppe finns dock ett bit av fallet där vattnet kastar sig nedför en ca två meter hög avsats i ett fritt fall innan det fortsätter vidare nedför  det stora fallet nedströms. Den här gången blev det inte tid att försöka ta sig närmare, men nästa gång ska jag försöka göra det. 

TheInvisibleJackal

Inlagt 2023-06-18 20:49 | Läst 831 ggr. | Permalink
Fina bilder från fallet, fick gå tillbaka i bloggarna och såg att det var vid påsk, antar att det inte är så mycket vattnen där nu
Svar från TheInvisibleJackal 2023-06-20 21:25
Tack Peter!

Inlägger utspelar sig vid påskhelgens slut, men jag skrev det den 18 juni. Orsaken till detta är att jag lagt mer krut på att vara ute och fotografera än på bildbehandling. Därför ligger jag lite efter på fronten vilket också innebär de kommande inläggen har utspelat en månad eller två före publiceringsdatum.

Hälsningar Jörgen
Wow vilken vacker plats och fantastiskt fina bilder. Hatten av för dessa, mycket bra jobbat.
Svar från TheInvisibleJackal 2023-06-20 21:21
Tack Morgan!
Det lustiga är jag nästan hade glömt bort att det här tämligen lättillgängliga fanns existerade och inte är särdeles långt hemifrån Kommer att bli fler besök.

Hälsningar Jörgen