Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Bosgårdsfallet III

Bosgårdsfallet

Bilderna i det här inlägget är tagna vid samma tillfälle som det förra för ett litet tag sedan.  Samtidigt som jag var intresserad av ta upp mig till en särskild del av fallet började jag även att intressera mig för separata delar av fallet. Plocka ut vissa delar som drog min blick till sig. Jag har oftast två objektiv med mig ut. Jag faktiskt två kamerahus. Det ena med en telezoom, som vid som sådana här tillfällen kommer väl till pass. 

Jag började med en brännvidd som är något vidare; om man nu kan kalla 100mm för en vidare brännvidd, och arbetar mig fram till 400mm. Därmed inte sagt att 400 mm är den ultimata brännvidden. Det kanske är 240 mm, 300 mm eller varför inte 180mm. Lika lite som att sätta på ett 10-stops ND filter innebär att nu blir det bra, innebär det samma sak att direkt ställa in brännvidden på 400mm. Motivet och vad man vill göra med det motiv man har framför sig spelar en avgörande roll för vilken brännvidd man väljer och slutartid. Personligen gillar jag att använda slutartider mellan o,3 - 0,8 sekunder när jag fotograferar vattenfall. Jag gör det eftersom det som fascinerar mig är hur vattnet formar sig. Samtidigt vill jag också få fram texturen i de draperier som de längre tiderna ger upphov till. Det är inte kraften i ett vattenfall jag vill skildra utan det är den bildmässiga musik som skapas i storleken och intensiteten i de olika vattendraperierna. Vattnets melodi. En mental inspirationskälla för mig härvid är Ernst Josephsson målning - "Strömkarlen". En målning jag ofta återkommer till i tankarna. Det vatten som faller i den här målningen finns där, men det dominerar inte. Det är en del av den större kompositionen. Strömkarlens fela sänder spröda toner ut över omgivningen. Det är inte trummornas dån vi hör vid betraktande av "Strömkarlen".  Den musik som Strömkarlen skapar är det stilla vemodets musik.

Det fallande vattnet i mina bilder intar dock oftare en mer dominerade roll, även om jag strävar efter att försöka få fram samspelet mellan det fallande vattnet och dess miljö i form av klippor, hällar och block. Inte heller jag söker trummornas dån. Snarare en stilla melodi som manar till en långsam dans mellan hårt och mjukt.

#2

Bosgårdsfallet

#3

Bosgårdsfallet

#4

Bosgårdsfallet

#5

Bosgårdsfallet

#6

Bosgårdsfallet

#7

Bosgårdsfallet

TheInvisibleJackal

Inlagt 2023-06-29 12:39 | Läst 413 ggr. | Permalink
Det är skarpa kantiga granitlika block, undrar hur de uppkommit geologiskt? Det är i bild 3 och 4 jag ser det tydligast, det kubistiska stenhårda fallet med det mjuka vattnet.
Svar från TheInvisibleJackal 2023-06-29 22:15
Ja, det kan man undra. Saknar tyvärr de geologiska kunskaperna. Om det nu är geologi? Märker jag att jag även saknar de historiska kunskaperna om Bosgårdsfallet.

Hälsningarna Jörgen
Jag gillar dina bilder i stående format. Det ger vattnet mer "utrymme" tycker jag. I synnerhet tredje bilden, den blir min favorit.
Hälsningar Lena
Svar från TheInvisibleJackal 2023-06-30 10:15
Tack Lena. Det är lite av min egen favorit från den här turen. Gillar att fota i stående format. Gör det rätt ofta.

Hälsningar Jörgen